Drillo vil ha «E»

Foto: Morten Holm (Scanpix)

- Kampoppsettet har betydning for Norges EM-muligheter, sier Nils Johan Semb om torsdagens tvungne trekning.

25.03.10 09:02

Tidligere i mars møttes lagene i Norges EM-kvalifiseringspulje, Portugal, Danmark, Kypros, Island og Norge, i København for å prøve å bli enige om kampoppsettet i gruppa.

Det klarte de ikke.

Dermed er det UEFA som må trekke kampoppsettet som forteller når de forskjellige lagene skal møte hverandre i kvalifiseringen. Trekningen skjer torsdag klokken 13.30.

- Erfaring viser at det ofte er gunstig å møte lag som har vært i sluttspill tidlig i kvaliken. Du får en mental utladning ved å være i sluttspill. Når store nasjoner må snu rett om og gå ut i kvalik, så er de ofte litt slow starters, forteller Nils Johan Semb til Nettavisen.

Både Danmark og Portugal har kvalifisert seg for VM i Sør-Afrika senere i år, og er det er dermed disse lagene Semb tenker på.

- Derimot vil disse kvalitetslagene gjerne klare å sanke poengene de trenger på slutten av kvaliken, sier Semb om hvorfor Norge ønsker å møte disse to lagene allerede tidlig i høst.

Kom nesten i mål
Han forteller at de fem lagene i gruppa kom langt i planleggingen av kampoppsett på møtet i København tidligere i mars, og at det lenge så bra ut med tanke på Norges ønsker. Men til slutt klarte man ikke å komme til enighet om helheten i planen, og dermed må hele kampoppsettet trekkes.

Det gjøres etter en fastsatt modell, der lagene a til e allerede er satt opp i kampsystemet. Dermed trekker UEFA en bokstav til hver av de fem lagene.

Her ser du hvordan det forhåndsbestemte kampsystemet ser ut.
(For Norges del gjelder systemet med fem lag i gruppen.)

Ønsker seg «e»
Landslagstrener Egil «Drillo» Olsen sier til Norges Fotballforbunds hjemmesider at han ønsker å bli trukket ut som bokstav «e».

- Å bli trukket som lag E er nok en fordel fordi vi da står over første kampdato og får noen dager ekstra på å forberede oss, samtidig som vi i første kamp da vil møte et lag som kommer ret fra en annen kamp, sier Olsen, som også håper på å møte Kypros borte i en enkeltkamp slik at reiseveien ikke blir en like stor belastning.

Men Nils Johan Semb mener at også to andre bokstaver peker seg ut.

- Verken bokstav a, c eller e spiller hjemme i mars 2011. Verken Island eller vi ønsker å ha hjemmekamp da, både på grunn av baneforhold, men også fordi det er så tidlig i sesongen vår, sier Semb til Nettavisen.

Alle lagene var enige om at dette var fornuftig da de møttes i København, men det er slettes ikke sikkert UEFA tar hensyn til dette.

- Vi har spilt inn dette overfor UEFA med hensyn til fotballens beste, og de kan gå inn i ettertid og endre kampoppsettet, men nå vil jeg tro det er lite sannsynlig at de tar hensyn til våre innspill, sier Semb.

Har betydning
- Hvor stor betydning har det for Norges EM-muligheter hvordan kampoppsettet blir?

- Det har litt betydning. Spesielt det å unngå å spille i mars ville være bra. I tillegg til ønskene jeg tidligere nevnte, sier Semb.

Dersom Norge skal unngå kamp i mars må de bli trukket ut som lag a. Ønskene om å møte Portugal og Danmark tidlig er derimot ikke knyttet til en bestemt bokstav. Det vil være helt avhengig av hvilken bokstav hvert av lagene trekker.

Assistenttrener på landslaget, Ola By Rise, understreker at selv om Norge har sine ønsker når det gjelder kampoppsettet, er det naturlig nok ikke avgjørende for om Norge kommer til EM eller ikke.

- Vi kan få et gunstig oppsett, men likevel ikke lykkes i kvaliken. Ellers motsatt et dårlig oppsett, men likevel gjøre det bra, konstaterer han overfor Nettavisen.

Her ser du hvordan det forhåndsbestemte kampsystemet ser ut.
(For Norges del gjelder systemet med fem lag i gruppen.)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Landslaget

Mest lest på Sport

Annonsebilag