RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nådeløs Høgli etter Tromsø-nedtur mot Start: - Forferdelig

TAPTE STORT: Tromsøs Tom Høgli fikk en dårlig retur til norsk fotball.
TAPTE STORT: Tromsøs Tom Høgli fikk en dårlig retur til norsk fotball. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det var rett og slett klasseforskjell da «nye» Start tok imot Tromsø på iskalde Sør Arena.

START - TROMSØ 4-1:

KRISTIANSAND (Nettavisen): Start vant til slutt 4-1 i det som ble en drømmestart på sesongen for Mark Dempsey og hans menn.

Tromsø-trener Simo Valakari forstår at supporterne er skuffet over det de fikk se i seriepremieren.

- Det er helt klart et stygt resultat, og det var ikke det vi hadde håpet på da vi kom ned hit. Vi skal ikke gjemme oss bak noen unnskyldninger, vi var ikke gode nok. Nå skal vi se framover og gjøre oss klar til neste kamp, sier den finske treneren ærlig til Nettavisen.

Han får støtte av Tom Høgli, som spilte sin første kamp i Eliteserien siden overgangen fra FC København.

Høgli trodde rett og slett ikke sine egne øyne da baklengsmålene begynte å renne inn.

- Det her var utrolig surt, og det var ikke slik vi hadde trodd denne kampen skulle bli. Vi får en forferdelig åpning, som vi aldri kommer tilbake fra, sier Høgli, som ikke helt forstår hva som gikk galt.

- Nei, det er ikke lett å si. Man skulle jo tro at det var tid nok til å snu det, men vi får gi en del honnør til Start. De kommer til å bli bra i år, sier veteranen like etter kampslutt.

Den siste Tromsø-spilleren som stod igjen med media etter kampen var målscoreren Morten Gamst Pedersen. 36-åringen var tydelig skuffa over lagets innsats etter kampen:

- Vi lærte mye i dag. Start gjør en OK kamp, mens vi ikke er på det nivået vi har lyst å være på. Vi klarte ikke å utnytte feilene de har. Ofte er de nyopprykka lagene de værste å møte i første serierunde, det ser man stadig vekk, sier den tidligere Blackburn-spilleren.

DRØMMESTART: Starts Aremu Afeez og Kristjan Floki Finnbogason kunne smile etter eliteseriepremieren. Det kunne ikke Tom Høgli.

- Dette var fantastisk!

På den andre siden av skalaen befant Start seg, anført av en smørblid Start-kaptein Simon Larsen.

- Dette var fantastisk! Jeg er kjempestolt av gutta, og dette var kjempegøy, men det hadde blitt enda bedre om vi hadde holdt nullen, sier Larsen til Nettavisen.

Start har slitt med å score mål i vinter, men mot Tromsø løsnet det, og det var neppe tilfeldig, skal vi tro herføreren.

- Vi har egentlig bare ventet på at det skal løsne litt for oss. Vi har hatt godt spill helt fram til siste tredjedel, og så har det stoppet der. Da er det utrolig deilig at den ketsjup-effekten kommer på en dag som det her, sier Larsen.

Start-trener Mark Dempsey fikk dermed en drømmeåpning på karrieren i Kristiansand. Han smilte som en sol etter tre fortjente poeng.

- Det her var bra. Intensiteten og måten spillerne jagde Tromsø hele kampen var veldig deilig for meg å se, forteller Dempsey til Nettavisen.

Han er godt fornøyd med at det endelig løsnet foran mål.

- Vi har jobbet i faser hele vinteren. Vi startet med at det skulle spilles ut bakfra, og så har vi bygd spillet framover, og de siste ukene har den siste tredjedelen vært i fokus, og da er det deilig at man får betalt for det sånn som i dag, sier 54-åringen.

MAKRELLFOTBALL: Start valset over Tromsø på Sparebanken Sør Arena.

Det var lite som minnet om solbyen Kristiansand da lagene gikk ut til årets første Eliteserie-kamp i minusgrader, men i det dommer Kjensli blåste i gang kampen smalt det allerede fra første spark på ballen.

Fem minutter ute i seriepremieren får nysigneringen Isac Twum ballen midt inne på banehalvdelen til Tromsø. Ghanseren fyrte av fra distanse, men bommet fullstendig. Det endte til slutt med at ballen dalte ned på brystkassa til Kristijan Floki Finnbogason, som dunket ballen forbi Kongshavn på halvvolley til stormende jubel fra de fremmøtte på Sør Arena. Men det skulle ikke ta lang tid før det smalt igjen.

Bare minuttet senere var vertene på farten igjen. Christensen, Twum og Kabran vartet opp med flott kombinasjonsspill før ballen til slutt havner hos millionkjøpet Kabran like utenfor 16-meteren. Svensken dro ballen over på venstrefoten og dunket til fra 17-meter. Ett skudd som suste inn mellom Kongshavn og hans nærmeste stolpe. Tromsø prøvde konsekvent å spille seg ut bakfra, men mislyktes flere ganger i forsøket da Start stod høyt og presset.

Revansjerte kjempebom

Tromsø klarte ikke å etablere noe angrepsspill, og defensivt ble Valakari sitt mannskap stående med høyt press uten press på ballfører, noe som fortsatte å gi Start muligheten til å holde på ballen i store deler av den første omgangen. Der Tromsø ikke skapte en eneste målsjanse, burde Start økt til 3-0. Afeez Aremu vant ballen midt på egen banehalvdel og satt fart mot Tromsø-målet. Ute til høyre fant Aremu islandske Sigurdarson som satte fart inn mot 16-meteren til Kongshavn.

Med en genial stikker fikk Elliot Käck servert ballen aleine med Kongshavn, og backen rundet sisteskansen enkelt. Dessverre for Start klarte ikke svensken å orientere seg, og nysigneringen sin avslutning endte 2-3 meter utenfor.

Den andre omgangen startet som en stillingskrig der ingen av lagene kom til skuddmuligheter. Men etter en time var spilt dukket en revansjelysten svenske opp. For der Käck bommet på åpent mål i første omgang ville han ikke gjøre det samme i det sjansen kom igjen. Kabran utfordret Høgli ute på Starts venstreside. Like ved 16-meter streken fant svensken den offensive backen Käck inne foran mål og landsmannen takket og bukket da han kontant økte til 3-0.

To mål like før slutt

Etter Käck si scoring roet Start det hele ned, og Tromsø tok mer og mer over. Men selv om Tromsø fikk satt et visst press, så var det lenge mellom hver gang "gutan" var inne i 16-meteren til Opdal i Start-målet. I stedet kom det nok en kjempesjanse til Start. Eirik Wichne stormet nedover høyrekanten og fikk slått inn.

Innlegget gikk hele veien til innbytter Børufsen på bakerste stolpe. Veteranen fikk avsluttet, men skuddet gikk rett på Kongshavn som måtte gio retur. Den returen traff Hadzic og spratt tilbake via Kongshavn og i underkant av tverrliggeren før Tromsø fikk klarert ballen unna.

Like før slutt fikk Morten Gamst Pedersen ballen på 25 meter. Superveteranen dunket til, og skuddet kom overraskende på Håkon Opdal som stod ute på 4-5 meter. Det gjorde at skuddet på merkelig vis fant veien til nettmaskene, men så gikk Start rett i angrep igjen. I det klokken passerte 90 minutter tok Start avspark. Vertene fikk etablert et press med en gang, og i returrommet stod Afeez Aremu.

Han plukket ballen opp på samme plass som Gamst Pedersen og nigerianeren kopierte Tromsø sitt mål til punkt og prikke, bare minuttet senere.

Han fastsatte dermed sluttresultatet til 4-1.

IK Start (4-3-3):

Håkon Opdal; Eirik Wichne, Simon Larsen, Henrik Robstad, Elliot Käck; Afeez Aremu, Isaac Twum (Adnan Hadzic 46), Tobias Christensen; Aron Sigurdarson (Espen Børufsen 67), Kristijan Floki Finnbogason (Lars-Jørgen Salvesen 80), Kevin Kabran

Tromsø (4-3-3):

Gudmund Kongshavn; Tom Høgli, Simen Wangberg, Magnar Ødegaard; Kent-Are Antonsen; Morten Gamst Pedersen, Christian Landu-Landu, Gjermind Åsen; Mushaga Bakenga (Slobodon Vuk 70), Runar Espejord, Lasse Nilsen (Mour Samb 70 min)

IK Start - Tromsø (2-0) 4-1

Sparebanken Sør Arena
Tilskuere: 3068

Målscorere: Kristijan Floki Finnbogason (5 min), Kevin Kabran (6 min), Elliot Käck (61 min), Morten Gamst Pedersen (89 min), Afees Aremu (90 min)

Dommer: Trygve Kjensli

Gule kort: Isaac Twum, Henrik Robstad, Tobias Christensen (IK Start). Simen Wangberg, Christian Landu-Landu(Tromsø)

LES OGSÅ:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere