RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drømmene som brast

Sist oppdatert:
Fotball-VM ble bare en drøm, men 2005 ble året da norsk fotball fikk et par nye fotballstjerner.

2005 var året da Åge Hareides ”Nye Norge” skulle opp til eksamen. I 2004 hadde landslaget tatt de fleste med storm. De vant "alt", scoret masse og underholdende fotball med gjennombrudd med kantene var mer regelen enn unntaket.

Og som vi hadde lengtet etter det.

Men i 2005 – da stoppet det litt opp for Hareides Norge.

Det endte med åtte seirer, fire uavgjorte og fire tap. Men det viktigste i den statistikken er to av tapene. Playoff-kampene mot Tsjekkia.

2 x 0-1 og Norge blir bare tilskuer i sommerens fotball-VM i Tyskland.

Året viste at alt Åge Hareide tar i, ikke vokser inn i himmelen. Landslagssjefen har "alltid" eksplodert i møtet med pressen, men etter hvert begynte også de aller største avisene å rette en viss kritikk mot vestlendingen. Hadde vi egentlig noen spillestil? Det ble scoret få mål (17 på 16 kamper), men det aller største ankepunktet – det ble skapt for få sjanser. Spesielt på hjemmebane.

0-0 mot Italia var absolutt godkjent. Men hjemmekampene mot Costa Rica, Skottland, Sveits, Moldova og Tsjekkia levde ikke opp til forventningene. Det er lett å forstå at 3-5 og kun to seirer på de seks kampene skuffet mange.

Spesielt etter at Hareide i 2004 hadde gått ut med en herlig offensiv innstilling. Norge skulle styre kamper. Vi skulle angripe. Etter Nils Johan Semb-perioden begeistret Hareides uttalelser nasjonen. Akkurat da det tengtes som mest.

- Vi blir ikke brasilianere over natta, men vi må tørre å prøve, prøve, prøve, sa Hareide i 2004.

I 2005 fikk pipa en annen lyd.

Norges kamper i 2005:
Kuwait - Norge 1-1
Bahrain - Norge 0-1
Jordan - Norge 0-0
Malta - Norge 0-3
Moldova - Norge 0-0 (VM-kval)
Estland - Norge 1-2
Norge - Costa Rica 1-0
Norge - Italia 0-0 (VM-kval)
Sverige - Norge 2-3
Norge - Sveits 0-2
Slovenia - Norge 2-3 (VM-kval)
Norge - Skottland 1-2 (VM-kval)
Norge - Moldova 1-0 (VM-kval)
Hviterussland - Norge 0-1 (VM-kval)
Norge - Tsjekkia 0-1 (playoff)
Tsjekkia - Norge 1-0 (playoff)

- Alle de som drømmer om brasiliansk fotball på Ullevaal, av norske spillere, de kan bare fortsette å drømme. Det er de tre poengene som gjelder. Det handler om å vinne, sa han i 2005.

Likevel var det også flere oppturer i 2005. John Carew viste hvilken klassespiller han er blitt, selv om det ikke alltid var like lett i den norske drakta. Christian Grindheim spilte seg inn på landslaget, men viktigst – Kristofer Hæstad.

- Han kan bli en av Europas beste, sier Erik Solér.

Det er lett å forstå etter 2005-sesongen. Start-yndlingen debuterte ved pause mot Costa Rica. Åtte dager senere debuterte han fra start. På Ullevaal. I en VM-kvalifiseringskamp. Mot selveste Italia.

Og selvfølgelig – han ble banens beste.

Start-spilleren var, på TV 2 Nettavisens spillerbørs, Norges beste spiller i VM-kvalifiseringen med sin voldsomme aggressivitet og oppofrende stil.

Brede Hangeland viste seg frem som midtstopper i de siste kampene, og frem mot EM-kvalifiseringen kan det bli flere nye fjes. Trond Erik Bertelsen (venstreback) er med til USA i januar. Der får også Bjørn Helge Riise, Daniel Fredheim Holm, Tomasz Sokolowski og Petter Vaagan Moen sjansen. Per Ciljan Skjelbred hadde fått sjansen om det ikke var for et beinbrudd, og Daniel Braaten finnes også i bakhånd.

Med Hareides voldsomme vinnervilje, med Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise i enda bedre form, med en brukbar trekning i EM-kvalifiseringen og en masse unggutter i rivende utvikling, kan man ikke si annet enn at det ser lyst ut med tanke på fremtiden for norsk landslagsfotball.

Selv uten samba´n.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere