RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Drømmer om EM-kopi

For fire år siden ble Sverige ekspedert ut av EM i et fyrverkeri av en fotballkamp. Nå drømmer fotballjentene om kopi i Finland fredag.

– Den kampen vil jeg aldri glemme, sier landslagssjef Bjarne Berntsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og tenker tilbake på den skandinaviske duellen på Halliwell Jones Stadium i engelske Warrington i 2005.

Den gang ledet han fotballjentene for første gang i mesterskap. Nå gjør han det for siste gang – og pussig nok er Sverige også denne gangen første norske hinder etter gruppespillet.

– Forskjellen er at den gang var det ikke kvartfinale, påpeker Berntsen – vel vitende om at EM-turneringen ble utvidet fra 12 til 16 lag foran årets sluttspill. I England for fire år siden gikk derfor de norske jentene rett til semifinale.

Uten press
Likhetene til årets EM er likevel mange. Også for fire år siden kom de norske jentene til mesterskapet etter en høyst ujevn oppkjøring. På plass i England kom man seg gjennom gruppespillet med én seier, én uavgjort og ett tap – uten å finne fram det helt store finspillet. Også da ble det uavgjort mot Frankrike og tap for Tyskland innledningsvis.

Så ventet Sverige – akkurat som nå.

– Vi har hatt litt samme utvikling i denne turneringen, ja. Og utgangspunktet er også ganske likt. Heller ikke denne gangen vil vi være favoritter, sier Bjarne Berntsen.

Kanskje var det nettopp fraværet av press som gjorde utslaget for fire år siden. Den kampen ble nemlig ualminnelig god reklame for kvinnefotballen. To gode lag spilte periodevis gnistrende fotball.

– Det var en veldig, veldig bra kamp. Vi lot oss ikke knekke av den svenske utlikningen til 2-2 helt mot slutten av ordinær tid, og fortsatte å spille knallgodt også i ekstraomgangene, husker landslagssjefen.

Kan bedre
Kronen på verket satte Solveig Gulbrandsen da hun løp over hele banen og nådeløst avsluttet et vakkert norsk angrep med hodet etter 109 minutters spill. På sidelinjen smilte landslagssjef Berntsen fornøyd over å ha blitt sannspådd.

– Dette blir din dag, sa han til midtbanestrategen før kampen.

Berntsen vil imidlertid ikke uten videre plukke ut semifinalen i Warrington som Norges beste under hans ledelse, men innrømmer gjerne at den havner meget høyt på lista.

– Vi har gjort mange gode kamper – for eksempel den mot USA i OL i fjor. Da fungerte også det aller meste. Samtidig husker jeg selvfølgelig kampen i England ekstra godt fordi det var en semifinale. Og selvfølgelig fordi vi spilte oss til finalen i mitt første mesterskap som landslagssjef, smiler han.

Målet er å gjenta bedriften fra Warrington i Helsinki fredag kveld. Berntsen sier at Norge – som for fire år siden – har mer på lager enn kampene i gruppespillet kunne tyde på.

– Vi har mye mer å gå på offensivt. Det handler om å ha mer ro med ballen – og gjennom det ikke miste den så fort. Målet er å spille vår beste kamp i turneringen, sier han.

Herlovsen igjen?
Av jentene som startet kampen i Warrington i 2005 er bare tre med i dagens EM-tropp: Solveig Gulbrandsen, Ingvild Stensland og Isabell Herlovsen.

Sistnevnte fikk sitt definitive gjennombrudd i England – og scoret både mot Frankrike i gruppespillet og svenskene i semifinalen. 16 år gammel ble hun både tidenes yngste spiller og målscorer i et EM-sluttspill.

Fredag kan 21-åringen enda en gang bevise at stempelet som mesterskapsspiller ikke er tilfeldig. I Kina-VM for to år siden senket hun verstnasjonen i kvartfinalen foran 54.000 tilskuere.

– Jeg vet ikke hvorfor det har blitt sånn, men store kamper trigger meg nok litt ekstra, smiler Herlovsen.

Med andre ord burde den skandinaviske duellen i Helsinki passe perfekt. (ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere