VÅLERENGA - VIKING 1-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Vålerenga tok imot Viking til den siste kampen i årets første eliteserierunde på mandag. Det var en match som var spesiell for flere av spillerne på banen - av ulike grunner.

Vertenes Abdisalam Ibrahim var Viking-spiller så sent som på fredag, men bare noen timer før overgangsvinduet stengte ble midtbanespilleren gitt bort til Vålerenga fordi stavangerklubben trenger å spare lønnsutgifter.

Samme dag ble venstreback Kristoffer Haugen forsøkt hentet av Vålerenga, men 23-åringen takket nei til Oslo-klubben, som i stedet dermed ble motstandere i første serierunde.

Men det var flere debuter på Ullevaal-matta mandag kveld.

I vinter hentet Ronny Deilas klubb Bård Finne fra tyske FC Heidenheim, i en overgang som satte sinnet i kok hos enkelte Brann-supportere - ettersom Finnes agent Stig Lillejord tidligere hadde uttalt at spilleren aldri ville bli å finne i en annen norsk klubb enn Brann.

- Det der har jeg aldri sagt, kontret spilleren selv overfor Nettavisen da vi tippet Vålerenga på en 7. plass i vårt tabelltips.

LES OGSÅ: Proffmarerittet gjorde Finne moden

Og bergenseren trengte ikke lang tid på å presentere seg for sitt nye publikum.

Mot Viking var Finne på rett plass til rett tid, i det 53. spilleminuttet, og scoret målet som sørget for Vålerenga-seier og tre poeng i sesongåpningen, og toppet dagen med å bli kåret til hjemmelagets beste spiller av tilskuerne på Ullevaal stadion.

- Blir ikke bedre enn dette

- Det er helt utrolig, det. Det blir ikke bedre enn det som spiss, når du får åpnet målkontoen i første kamp, sier Finne til Nettavisen etter 1-0-seieren.

Han synes imidlertid ikke at laget presterte særlig godt i sesongdebuten.

- Nei, det er kanskje ikke den beste kampen dette laget har gjort. Men vi får tre poeng. Det er egentlig det viktigste, sier målscoreren.

Det er Vålerenga-trener Ronny Deila enig i.

- Det er ikke noen god prestasjon av oss. Poengene er jeg veldig fornøyd med, også er jeg fornøyd med perioden på 20-25 minutter i andre omgang som jeg synes vi styrer bra. Ellers var det en veldig rotete kamp, med litt mye nerver og dårlig tempo i det vi gjør med ballen. Vi har mye å gå på her. Men det er veldig positivt at vi vinner på en middels-minus dag, sier treneren i pressesonen etter kampen.

Irritert Deila

Overfor Nettavisen utdyper treneren hva han er misfornøyd med:

- Viking slipper til alt for mye. Det irriterer meg. Jeg synes vi så litt tunge ut i ræva som lag i dag. Man kunne se forskjell i spenningsnivået på enkelte, sier Deila.

- Det er nå det begynner. Det er nå du begynner å bli kjent med folk, på gode og vonde dager. Det er nå vi skal bygge hverandre opp videre. Men det hjelper alltid å vinne. Og vi skal ta med oss det at vi klarte å ro det i land, og i tillegg ha en veldig god periode i 20-25 minutter.

For Viking gikk respektløst til verks på gressmatta på Ullevaal. Laget hadde flere muligheter, blant annet da Michael Enge Haukås var alene gjennom med Vålerenga-keeper Marcus Sandberg, men gjestene klarte aldri å putte ballen i mål.

Brøt løftet

I stedet ble det altså Bård Finne som ble den store Vålerenga-helten, etter et herlig angrep av vertene tidlig i andre omgang.

Etter 53 minutter fant Ghayas Zahid venstreback Ivan Näsberg på en overlapp, og sistnevnte chippet ballen over Viking-keeper Iven Austbø. Finne fikk score et av sine enkleste mål i karrieren, uten at det la en demper på jubelen.

Bergenseren innrømmer at følelsene tok litt overhånd da scoringen kom. Nettavisen vet at spissen hadde lovet kompiser fra fotballmiljøet en spesiell målfeiring dersom han skulle score i debuten, etter uhøytidelig «kritikk» av tidligere feiringer på fotballbanen.

- Det løftet oppfylte du aldri?

- Nei, det kan være at de har funnet på at jeg skulle feire på en eller annen måte. Men når du får et sånt debutmål, så koker det over. Da tenker man ikke på sånne ting. Da er det rett og slett adrenalin og vill jubel, gliser Vålerenga-spissen.

- Hva tenker man egentlig når man putter i debuten?

- Man tenker ikke så mye. Det er ikke jeg som gjør noe briljant på det målet, det er mine lagkamerater som gjør det. Men likevel, når man scorer som spiss så koker det litt ekstra.

«Luftens baron»

Finne hyller spesielt venstreback Näsberg etter kampen.

- Han hjelper meg masse. Hver gang jeg blir låst og ikke kan gå innover med ballen, er han der og hjelper meg. Vi skaper noen nesten-sjanser på det. Og når han og Ghayas gjør det, lager vi mål.

Men det var Finne selv som ble kåret til kampens beste spiller, og det vanker mye skryt fra trener Deila på den nyankomne spissen.

- Finne er en spennende spiller. Han er effektiv, og lager målpoeng. Også jobber han knallhardt. Han minner litt om Mini Jakobsen i sine beste dager. Han løper i bakrommet hele tiden, kommer i scoringsposisjoner, og er en god avslutter. Også scorer han på hodet også, da. Nå blir han kanskje den nye «luftens baron», sier Vålerenga-sjefen til Nettavisen og ler.

Finne tar sammenligningen med Mini med stor ro.

- Det var kanskje litt før min tid, jeg har ikke sett alt for mye av Mini Jakobsen. Det er hyggelig å få gode tilbakemeldinger, men jeg må tenke at dette er én kamp av 30. Jeg vil vise meg frem videre, lover 22-åringen.

Flere Finne-sjanser

Alt i alt var Vålerenga-seieren fortjent, selv om matchen lenge sto og vippet mellom to angrepsvillige lag.

Etter tolv minutter kom kampens første sjanse, og den var stor. Ghayas Zahid og Bård Finne viste at de kan samarbeide godt allerede, og førstnevnte sendte den tidligere Brann-spilleren gjennom med et touch.

Avslutningen til bergenseren fra skrått hold gikk imidlertid utenfor, og minuttet senere satte Finne ballen rett på Iven Austbø ved en ny, stor sjanse.

Nå hadde Vålerenga tatt grepet om kampen, men Viking svarte med en kontring som bare var en unøyaktig pasning fra å gå i goalen.

Farlige unøyaktigheter

Det var hjemmelaget det meste handlet om, og på begge kanter kom laget til farligheter. Aller farligst var det likevel da Oslo-guttene rotet i sine bakre rekker, som etter 25 minutters spill. Enga-keeper Robert Marcus Sandberg satte sitt eget forsvar i en håpløs situasjon, og plutselig hadde Viking stjålet ballen innenfor vertenes 16-meter, men en lang tå fra tidligere Viking-spiller Abdisalam Abdulkadir Ibrahim reddet Vålerenga.

Og nå hadde Viking spilt på seg selvtillit. Et par minutter senere var Michael Enge Haukås alene gjennom, men keeper Sandberg rettet opp sin tidligere feil med en mesterlig redning.

Førsteomgangen på Ullevaal var til tider svært morsom, med to angrepsvillige lag, men lagene gikk likevel til pause uten scoringer.

Herlig Näsberg-assist

Gjestene fra Stavanger hadde spilt på seg en god del selvtillit, og begynte andre omgang offensivt, men Vålerenga skulle slå nådeløst tilbake.

Vertene vant ballen på Vikings banehalvdel, og Ghayas Zahid førte ballen fremover for vertene. Han sendte kula videre til Ivan Näsberg som kom som et ekspresstog på venstrekanten, og nede ved dødlinjen var venstrebacken iskald.

Han chippet ballen enkelt over Viking-keeper Austbø, og nyankommer Bård Finne hadde en enkel jobb med å dunke ballen i nettet med hodet fra kloss hold.

Vålerenga-trøkk

Nå tok det fyr på Ullevaal, og vertene så ut til å ha fått en solid dose med vitamininnsprøytning av scoringen. Laget produserte et par store sjanser på rappen, og plutselig var Viking heldige som ikke lå under med flere mål. De 8.559 betalende tilskuerne på Ullevaal - minus et par hundre Viking-supportere - skiftet mellom jubelsang og fortvilede stønn mens de blåkledde brant flere store sjanser.

Men selv om hjemmelaget så ut til å ha kontroll på kampen, ga ikke Viking helt opp.

Ti minutter før slutt kombinerte gjestene flott, og ballen endte opp hos innbytter Patrick Pedersen, men fra ti meter skjøt spissen upresset høyt over mål.

Noen Viking-utligning ble det dermed ikke, og Ronny Deila og Vålerenga har fått den starten på sesongen de hadde håpet på. Allerede på torsdag venter Haugesund på bortebane for Oslo-klubben, mens Viking hjemmedebuterer for sesongen mot Tromsø.

Følg Nettavisen Sport på Snapchat!