*Nettavisen* Sport.

Eggen-effekten

Foto: Trond Reidar Teigen (Scanpix)

ANALYSE: RBK vil score mer, men også tape flere kamper, sa ekspertene. Hvordan har det egentlig gått med Nils Arne Eggen?

09.08.10 17:25

To tredjedeler – altså 20 kamper – er unnagjort av tippeligasesongen. Rosenborg har ennå ikke tapt og leder serien klart.

Det samme var tilfellet da Erik Hamrén forlot klubben for sju kamper og drøyt to måneder siden.

Men hvordan har Rosenborg egentlig utviklet seg etter at gamlefar Nils Arne Eggen igjen tok over som sjef?

Scorer mer
Ekspertene spådde at Rosenborg kom til å score flere mål. Men også at de kom til å slippe inn flere – og dermed tape flere kamper.

Så langt gir i hvert fall de harde fakta, altså tallene, ekspertene delvis rett.

For Rosenborg scorer flere mål. Under Hamrén ble det 22 mål på 13 kamper – et snitt på 1,692 mål per kamp. Tilsvarende snitt under Eggen er 2,429 mål per kamp (17 mål på sju kamper).

Eggens RBK har altså så lang scoret 0,737 mer per kamp enn Hamréns.

Slipper inn mer
Samtidig har antallet baklengsmål også økt. På Hamréns 13 kamper, slapp RBK i snitt inn 0,538 mål per kamp. På Eggens sju kamper, er snittet 1,0 baklengs per kamp.

Mens RBK under Hamrén holdt nullen i åtte av 13 kamper, har laget kun holdt nullen i to av Eggens sju. Det var de to første kampene. Nå har Rosenborg sluppet inn mål i fem kamper på rad.

Verdt å merke seg er det at den samme måltrenden så langt ikke har gjort seg gjeldende i europacup. Rosenborg har spilt fire kamper, to mot Linfield og to mot AIK, og ennå ikke sluppet inn mål. Til gjengjeld har de kun scoret 1,5 mål i snitt, altså vesentlig mindre enn i serien.

Ekstrem poengfangst
Ekspertenes spådom om at Rosenborg kom til å tape flere kamper, har imidlertid ikke slått til enn så lenge. Tvert imot har trønderne hatt en ekstrem poengfangst under Eggen.

Med seks seier og bare én uavgjort, har Eggens RBK innkassert hele 2,714 poeng i snitt per kamp. Det tilsvarende tallet under Hamrén denne sesongen var 2,077 poeng per kamp.

Kort oppsummert scorer RBK mer og slipper inn mer med Eggen enn med Hamrén, men de tar også flere poeng.

Så kan det naturligvis innvendes at Rosenborg under Eggen så langt har hatt et relativt lett kampprogram. De har møtt tabelljumbo Sandefjord to ganger i serien, og faktisk ikke spilt mot et eneste av lagene med reelle medaljesjanser.

11 førstevalg, fire supplanter
Ser man på Eggens taktiske disposisjoner, er det ingen tvil om at han viderefører sin filosofi fra den forrige perioden som trener. Han er hundre prosent lojal mot formasjonen han har valgt, og er også tro mot de spillerne han mener passer best i de ulike rollene.

RBK spiller nå 4-4-2, med en diamantformasjon på midten, hver gang. Folk som følger laget er heller ikke i tvil om hvilke spillere som utgjør førsteelleveren. Daniel Örlund står i mål. Midtstoppere er Kris Stadsgaard og Vadim Demidov. Backrollene fylles av Mikael Lustig og Mikael Dorsin. Sentrale midtbanespillere er Anthony Annan (defensivt) og Steffen Iversen (offensivt). Per Ciljan Skjelbred og Markus Henriksen er indreløperne. Mens spissrollene fylles av Rade Prica og Morten Moldskred.

Også de såkalte supplantene er tydelige. Alejandro Lago er forsvarsreserve. Trond Olsen er spissreserve. Mens det står mellom gjennomspilleren Fredrik Winsnes og gjennomløperen Roar Strand når Eggen må/vil gjøre grep på midten.

Legger man til angrepsjokeren Mushaga Bakenga (17), har man en rimelig grei oversikt over hvilke spillere som er inne i Eggen-varmen. Resten må belage seg på andrelagsspill resten av 2010-sesongen.

Syretest mot FCK
At RBK-stallen og ikke minst den eggenske fotballfilosofien (relasjonsbygging, samtidige bevegelser og spill i lengeretning) holder mål mot norsk motstand, er allerede bevist.

Om den også holder internasjonalt, får vi snart vite. Med all respekt for Linfield og AIK, så er kampene mot FC København den første virkelige testen.

Og heldigvis får RBK og Eggen nye muligheter i Europa utover høsten uansett hvordan det går mot de danske mesterne.

Det som er sikkert, er at Rosenborg vil gå på banen primært for å gi motstanderne trøbbel, uansett om det er Hønefoss, København eller Barcelona som står på motsatt banehalvdel.

Og først på 3-0 er det lov å hvile ...

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.