*Nettavisen* Sport.

Eggen svarer på kritikken

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Nils Arne Eggen nekter å fokusere på forsvarsarbeid før møtet med Bayer Leverkusen.

13.09.10 09:54

ROSENBORG - VIKING 1-1:

LERKENDAL (Nettavisen): I Nettavisen søndag gikk Dag Riisnæs, ansvarlig for trenerutdanningen i NFF, kraftig ut mot Nils Arne Eggen og Rosenborgs defensive spill på bortebane i Europa.

- Den type fotball Rosenborg nå spiller under Nils Arne Eggen, kan gå veldig bra i Tippeligaen. Men internasjonalt har de ikke en sjanse hvis de spiller sånn, i hvert fall ikke på bortebane, sa Riisnæs til Nettavisen.

Les også: - Har ikke en sjanse internasjonalt

Søndag hadde Rosenborg generalprøve før sin første kamp i Europa League, som spilles borte mot tyske Bayer Leverkusen torsdag.

Men om Riisnæs mener at trønderne bør tilpasse seg fotballen i Europa, er Rosenborg-trener Nils Arne Eggen dundrende uenig.

- Kan ikke trene defensivt
For Eggen er krystallklar på at defensivt spill ikke vil hjelpe Rosenborg til gode resultater i Europa, fordi man da ikke får utviklet det offensive spillet.

- Vi kan ikke endre måten vår å spille på. Vi kan ikke spille 4-5-1, vi må spille på den måten vi kan, sier Eggen.

Derfor er det heller ikke aktuelt å vektlegge det defensive spillet i dagene før kampen mot Leverkusen.

- Ikke i det hele tatt, vi kan ikke trene defensivt. Hva hvis Portugal hadde scoret først mot Norge, sier han til Nettavisen, og tenker på den norske seieren i EM-kvalifiseringen tidligere i uken.

Annerledes med Annan
Bakgrunnen for Riisnæs’ kritikk av Eggen og Rosenborg, var kvalifiseringskampene til Champions League mot FC København. Der presterte Rosenborg en god hjemmekamp, før de ble rundspilt i førsteomgang i Parken.

Ifølge Riisnæs var det en altfor offensiv formasjon som var årsaken til FC Københavns enorme dominans.

- Når ingen av de tre toppspillerne faller ned i midtbaneleddet, blir det helt umulig for tre spillere å dekke hele banens bredde med tanke på hvor hurtig det går i internasjonal fotball, hevdet Riisnæs.

Nils Arne Eggens forklaring på den elendige førsteomgangen er imidlertid en helt annen.

- Det er ikke noe problem i det hele tatt at de tre midtbanespillerne må dekke så store rom. Mot FC København var det fordi midtbanen, og spesielt Vadim Demidov, slet med å komme oppi motstanderne. Har man Anthony Annan i den rollen, så blir det noe helt annet, forklarer Eggen.

Annan var suspendert i returoppgjøret mot danskene og savnet av ghaneseren var stort.

- Må skape trøbbel for motstanderen
Eggen er tydelig på at det er tanken om at Rosenborg må skape noe selv som står helt sentralt i hans filosofi, og med et defensivt fokus får man ikke utviklet det offensive spillet.

- Det er slik, og det må vi venne oss til, at skal vi spille i Europa, så må vi skape trøbbel for motstanderen, sier Eggen, som langt på vei får støtte av Viking-trener Åge Hareide etter søndagens 1-1-kamp på Lerkendal.

Den tidligere RBK-sjefen vil ikke si så mye om hvordan Rosenborg bør opptre på bortebane i Europa, men har forståelse for Eggens offensive innstilling.

- Da vi kom hit i dag, ville vi angripe, og ikke bare bli spilt lave. Der ligger nok mye av tanken til Nils Arne, sier Hareide til Nettavisen.

Som likevel ser utfordringer for et Rosenborg med en veldig offensiv spillestil.

- Det er omstillingsfasen som blir den store utfordringen. Hvis de satser mye framover og sender mange folk i angrep, vil det kreve mye i forhold til omstilling fra angrep til forsvar, mener Hareide, før han gir Nils Arne Eggen rett i nok en sak:

- Men mot Leverkusen har de Annan tilbake. Han spilte jo ikke mot FC København, og han er ekstremt dyktig til å dekke rommene defensivt. Slik Rosenborg spiller under Eggen er Annan en ideell spiller.

- Ignorerer ikke det defensive
Riisnæs på sin side mener at Rosenborg må erkjenne at det er forskjell på å spille i Tippeligaen og ute i Europa.

- Mot København lot Rosenborg begge spissene ligge igjen på topp. I tillegg lot de Steffen Iversen nøye seg med småjogging i den offensive midtbanerollen, slik at de egentlig bare forsvarte seg helhjertet med sju utespillere. Trenden internasjonalt er at omtrent alle lag forsvarer seg med ni spillere, mener Riisnæs.

- Flere av de største lagene i Europa, spesielt italienske og engelske, tyr til 4-5-1 på bortebane i Europa. Ligger det ikke noe i det, Nils Arne Eggen?

- Engelske lag, ja. Men har du noensinne sett Barcelona ligge lavt i 4-5-1? Real Madrid? Valencia? Aldri! Heller ikke Manchester United spiller slik på bortebane. De spiller 4-3-3 med to vinger, sier Eggen.

Rosenborgs sportslige leder, Erik Hoftun, ønsket ikke å gå inn i noen debatt rundt temaet, men den tidligere stopperkjempen er klar på at Nils Arne Eggen alltid har vektlagt det offensive spillet.

- Nils Arne har alltid lagt mest vekt på den offensive delen av spillet, nettopp fordi den er vanskeligst å utvikle. Men det er ikke slik at vi ignorerer den defensive delen, sier Hoftun til Nettavisen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.