Ekspert: - Velg heller Barca enn Real Madrid

ETTERTRAKTET: Martin Ødegaard skal være sterkt ønsket av verdens beste klubber.

ETTERTRAKTET: Martin Ødegaard skal være sterkt ønsket av verdens beste klubber. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

Martin Ødegaard (15) jaktes av begge gigantene.

03.11.14 19:01

Mandag hevdes det at Ødegaard har vært på besøk på Real Madrids treningsfelt Valdebebas for andre gang.

Fra før er det kjent at Norges 15 år gamle fotballyndling er invitert på klubbesøk til rivalene Barcelona etter sesongen.

Barcelona skal allerede ha vært minst tre ganger i Norge for å se ham i aksjon.

Velg Barcelona!
Nå råder Norges kanskje fremste ekspert på spansk fotball, Petter Veland, Ødegaard til å velge Barcelona fremfor Real Madrid.

- Det logiske og «tryggeste» valget er Barcelona, for de har en historikk de siste 15 årene som ikke står tilbake for noen, i likhet med Ajax. De har en filosofi og historikk som tilsier at de gir spillere fra egne rekker sjansen. Min første umiddelbare tanke er at Barcelona er bedre enn Real Madrid for Ødegaard, men samtidig begynner spranget å bli mindre, sier Veland.

Han er rask til å legge til:

- Men det blir som å stå med en supermodell i hver arm, det er kosmetikk.

Han bør vite hva han snakker om. I tillegg til å være Nettavisen-blogger kommenterer han spansk fotball for C More og følger ligaen tett døgnet rundt.

Veland mener imidlertid at også Real Madrid begynner å bli bedre på talentutvikling.

LA LIGA-EKSPERT: Petter Veland. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Hadde du spurt meg for tre år siden, hadde jeg sagt at han ikke burde vurdere dem engang. Fra midten av 90-tallet til 2010/2011 kunne man telle på én hånd spillere som kom fra ungdomsakademiet og slo gjennom på A-laget, sier Veland.

Nå er det annerledes, mener han. Real Madrid bruker nå mer penger og ressurser på talentutvikling og får opp flere og flere egenproduserte spillere.

- Men samtidig er Real Madrid det trangeste nåløyet man skal komme seg gjennom. Hvis Ødegaard lander på Real Madrid vitner det om en gutt med voldsom tro på seg selv, sier Veland.

- Ikke akademi
Godset-profilen selv var i oktober klar på ett punkt når det gjaldt klubbvalg:

- Jeg reiser ikke ut for å spille på et akademi. Jeg tror Strømsgodset er mye bedre enn alle akademilag i verden, sa Ødegaard.

- Er det ikke merkelig at han vurderer Real Madrid med den uttalelsen friskt i minnet, Veland?

- Jo, men det spørs hva han mener med «akademi». Jeg tror kanskje han mener akademi i engelsk forstand, og der har de akademier som blir drevet på en helt annen måte enn i Spania. I England har de egen reservelagsliga, og matchingen er noe helt annet enn i Barcelonas og Real Madrids B-lag, sier han.

Veland forteller at Barcelonas og Real Madrids reservelag spiller på henholdsvis nivå 2 og nivå 3 i Spania (Real Madrid rykket ned til nivå 3).

- Jeg tror Ødegaard mener at han vil spille seniorfotball, ikke nødvendigvis at han må rett inn på et A-lag, sier han.

Veland synes det er vanskelig å vurdere nivået i spansk nivå 2 og 3, men tror Strømsgodset hadde hevdet seg bra på begge nivåer.

- Sånn sett kan det hende at det umiddelbare nivået hadde gått ned i form av hvilke motstpillere man møter, men en annen side ved saken er at nivået på treningene er mye høyere. Han vil trolig også få lov til å jevnlig hospitere med A-laget, og ikke minst har Real Madrid Zinedine Zidane som ungdomstrener, sier Veland.

- Tilbys a-lagsplass
Ifølge VG skal Real Madrid ha gitt Ødegaard et tilbud om å bli en del av A-stallen allerede nå. Dermed kan han bli lagkamerat med Cristiano Ronaldo, Gareth Bale & co.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TØFFE VALG: Martin Ødegaard må ta noen vanskelige avgjørelser fremover. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)


Magne Jordan Nilsen dekker Strømsgodset for Drammens Tidende. Han skriver på Twitter at han mandag har pratet med Godsets sportssjef Jostein Flo om det påståtte Madrid-besøket.

- Han vil verken avkrefte eller bekrefte at Ødegaard er i Madrid. Andre kilder i klubben sier de ikke vet, skriver Nilsen på Twitter.

- Ødegaard har fri dag i likhet med resten av laget. Sånn sett kan han fint tilbringe den fridagen i Madrid. Det har for øvrig vært klart en stund at Godset har fri i dag. Med andre ord mulig å legge planer, legger han til.

- Lær språket
Nylig kom det frem at Ødegaard droppet spansk til fordel for tysk på skolen. Mange tolket det som et tegn på at spansk fotball ikke var aktuelt, men nå har altså saken fått en ny vending.

Veland har ett råd å gi Ødegaard hvis han velger Real Madrid eller Barcelona:

- Lær språket! Det vil hjelpe ham på alle mulige områder, ikke minst for å forstå treneren og være trygg på hvilken instruksjon han nettopp fikk. Det er også viktig for å kommunisere med lagkameratene både på og utenfor banen, og det hjelper for å ha et sosialt liv, mener han.

Ødegaards kontrakt med Strømsgodset strekker seg ut neste sesong.

P.S: Nettavisen har ikke kommet i kontakt med pappa Hans Erik Ødegaard mandag kveld. Ifølge TV 2 nådde kanalen en spansk telefonsvarer da de ringte ham, mens Nettavisen nådde en norsk telefonsvarer.

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.