*Nettavisen* Sport.

Ekspert avfeier Italia-bløff: - Helt utenkelig

I MEDGANG: Norge og Alexander Tettey jubler etter scoring mot Malta. Mot Italia trenger vi flere nettkjenninger. Foto: Stephen Pond (Getty Images / All Over Press)

Det er bare å glemme teorien om at Norge får det enklere fordi Italia allerede er EM-klare, skal man tro Italia-kjenner.

11.10.15 08:53

NORGE - MALTA 2-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Med Norges seier mot Malta, og Kroatias seier mot Bulgaria lørdag kveld, må Norge trolig vinne mot Italia på bortebane for å bli direkte kvalifisert til sommerens EM-sluttspill i Frankrike.

Kroatia møter nemlig Malta på bortebane og bør vinne enkelt mot gruppas svakeste nasjon.

Nå tror flere av de norske spillerne at det er en kjempefordel at Italia allerede er EM-klare.

- Vi får håpe og tro at det er to prosent forskjell på Italia siden de er videre, og at det er nok, sier Vegard Forren til Nettavisen.

- Jeg tror de kan slappe av, noe som kan være veldig farlig. Vi får se, sier Alexander Tettey til Nettavisen.

Men det er bare å brette opp ermene og klinke til selv – og glemme håpet om at tirsdagens kamp blir enklere enn først antatt.

- Helt utenkelig

I hvert fall om vi skal tro TV 2s ekspert Simen Stamsø Møller, som lenge har fulgt italiensk fotball tett.

- At de allerede er EM-klare betyr nok at (Italia-trener Antonio) Conte forandrer en del på laget, både for å gi flere sjansen og blidgjøre klubbene til de faste spillerne. Men at de skulle ville legge seg for å ha med Norge i stedet for Kroatia er helt utenkelig. Det er mange om beinet i Italia, og de nest beste kommer til å gi jernet, advarer Stamsø Møller overfor Nettavisen.

Landslagskeeper Ørjan Nyland smiler når temaet kommer på banen.

- Hvis de koser seg etter lørdagens kamp, skal vi være fornøyde, sier han.

- De vil sikkert ikke ta lett på det likevel, vi får se. Vi må gjøre jobben, legger Nyland til.

LES: Ødegaard om gigasjansen

- Kyniske uansett

Ingolstadt-proffen ser uansett ikke bort fra at Italia heller vil ha med Norge til EM enn Kroatia, en nasjon som grenser tett opp mot å være nabonasjon – og en større trussel i et mesterskap enn det trolig Norge vil være.

- Det kan godt hende de vil ha Norge til EM, som de nok ser på som lettere å møte, sier Nyland.

- Tror du noe sånn kan spille inn på psyken deres?

- Det er vanskelig å si. Italienerne er kyniske uansett, sier keeperen til Nettavisen.

- Men er de kyniske, vil de vel ha ut Kroatia? følger VGs journalist opp med.

- Det hadde vært fint for oss, sier sisteskansen og smiler.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIL EM? Denne gjengen har allerede tatt oss langt på vei. Nå gjenstår det å klinke til mot italienerne. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo står foran sin største utfordring som landslagstrener tirsdag. Høgmo ble også spurt om hva han tror Italias EM-billett har å si for tirsdagens kamp.

- Det har jeg ikke fått tid til å tenke mye på, så det får vi komme tilbake til. Men for dem betyr det at de kan gå inn til kampen mot oss på tirsdag på en avslappet måte. Det kan slå begge veier, sa Høgmo på pressekonferansen etter 2-0-seieren lørdag.

- Skal gå «all in»

Haitam Aleesami mener Norge bør glemme eventuell hjelp fra Italia – og heller gå rett i strupen på italienerne og avgjøre dette på egen hånd.

- Det er siste matchen, og nå handler det om å gå «all in». Ballen er rund, og vi har muligheter for å vinne, sier Aleesami til Nettavisen etter kampen.

- Kan det påvirke dem at de allerede er EM-klare?

- Det er fullt mulig. Men vi skal gå dit og gjøre vårt, og det er det, sier han.

Aleesami er enig med Nyland i at det kan hende de asurblå vil ha EM i bakhodet når de møter Norge.

- Absolutt, de er kyniske, og de er videre. De har ikke det presset. Det er klart det kan være en fordel for oss, men vi kan ikke legge det over på dem. Alt ligger i våre hender, og vi går ut for å gjøre våre egne arbeidsoppgaver. Da kan vi slå hvem som helst, sier Aleesami.

LES: Avslører hemmeligheten bak feiringen: - Vi ble enige på bussen

Nyland har holdt nullen i fem strake landskamper. Både det norske folk og keeperen selv tar gjerne en sjette smultring på tirsdag.

- Men det blir tøft, Italia har vel ikke tapt en kvalikkamp så langt, og er et bra lag, men de er ikke umulige å slå, sier Nyland.

Stefan Johansen mener det er et offensivt norsk lag som nå reiser til Roma for å forsøke å få med seg en EM-billett.

- Vi skal ned dit for å angripe dem og ta tre poeng. Det er det vi skal satse på. Vi må gjøre det vi er gode på, så får vi se hvordan det går. Det er en utrolig selvtillit i gruppen. Vi reiser ditt og er veldig optimistiske, sier Johansen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLAR TIL KRIG: Stefan Johansen blir et viktig kort mot Italia. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Spiller uten press

Italia ble lørdag klare for EM etter at de slo Aserbajdsjan borte, men Celtic-stjernen er usikker på hvordan dette vil påvirke tirsdagens kamp i den italienske hovedstaden.

- Det er vanskelig å si. Det er fort at det blir litt behagelig for dem og tempoet blir litt lavere, men samtidig så spiller de helt uten press. Med såpass mange bra spillere så kan det være at de blir enda bedre. Det er vanskelig å si, forklarer Johansen.

LES OGSÅ: Spillerbørsen

Uansett er det liten tvil om at sulten etter et sluttspill er like stor hos spillerne som alle andre nordmenn før tirsdagens skjebnekamp.

- Om vi går til EM blir jeg sinnsssykt, utrolig glad. Det har ikke skjedd siden 2000, og da så jeg noen av kampene. Da blir det jubel, og lykkerus, sier Tettey.

Tirsdagens kamp har avspark 20.45. Nettavisen er selvsagt til stede i Roma og vil komme med saker både før, under og etter dramaet i Italia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag