*Nettavisen* Sport.

Ekspert om Norge-brøler: - Det hadde klikket for meg

IKKE GOD START: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo på vei til fotballandslagets trening på Lillestrøm før avreise til Ungarn fredag. Norge tapte 0-1 mot Ungarn torsdag, i den første av to kvalifiseringskamper til fotball-EM. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Men EM-håpet bør leve for fullt for Per-Mathias Høgmos menn.

BUDAPEST (Nettavisen): - Ungarn var utrolig svake. Det hadde klikket for meg om Sverige hadde tapt mot det laget, sier den svenske fotballeksperten Joacim Jonsson til Nettavisen.

Han følger norsk fotball tett og så selvsagt dramaet på Ullevaal torsdag kveld.

Jonsson mener EM-håpet lever i beste velgående for Norge, til tross for tap og innsluppet bortemål.

- Dette er uten tvil et lag Norge har kapasitet til å slå på bortebane. Uten tvil. Jeg vil si at Norge fortsatt er favoritter. Det var et dårlig lag, sier Jonsson.

Og legger syrlig til:

- Skal Norge ha en større sjanse til å komme til EM , må man arrangere mesterskapet selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ingenting kjekkere

Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt har 97 kamper med flagget på brystet. Han mener Ungarn er favoritter til å gå videre, men ikke mye.

- Jeg anslo sjansene for å gå til EM før den kampen til 60-40 i Norges favør, men nå har det kanskje snudd til 60-40 i Ungarns favør. Det er langt fra umulig, og det er ingenting som er kjekkere enn å ta den tunge og vanskelige veien, og likevel greie det, sier keeperlegenden til Nettavisen.

LES OGSÅ: Slakter Høgmos valg: - Helt katastrofe

- Hva må Norge gjøre annerledes i kamp to?

- Vi må lære av kampen på Ullevaal. Å løfte masse baller inn i feltet er ikke særlig lurt, for de var sterke i duellspillet og hodespillet. Jeg var imponert over backrekken og keeperen til Ungarn, som alle var gode. Men totalt sett, var det ekstremt tynt. De endte opp med å spille bakover og keeper slo langt. Så stod de og ventet på neste bølge hele veien, men vi gjorde det lett for dem siden vi ikke var kreative nok til å skape klarere sjanser enn vi gjorde, sier den gamle Tottenham-helten.

- Gjør som på Ullevaal

Joacim Jonsson er enig. Svensken mener Høgmo & co. må gå ut med samme innstilling som de gjorde på Ullevaal.

- Man kan ikke selge seg og komme bakpå tidlig heller, da blir det tungt. Man bør angripe kampen omtrent som man gjorde på hjemmebane, sier han.

- Hvor svakt vil det være av Norge å ikke klare det her?

- Det vil være svakt. Det er 24 lag som går til EM, og så får man en slik mulighet. Ungarn er et lag man skal slå fem av syv dager i uka, og det vil være merkelig om man skulle treffe akkurat de to dagene man ikke gjør det, sier Jonsson.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK: Erik Thorstvedt mener Norge var for dårlige foran mål. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)


Thorstvedt er usikker på hvordan Ungarn kommer til å gå frem i kamp nummer to.

- Jeg vet ikke om de har så mye mer å spille på enn det de viste i går. Skal de frem og styre kampen, eller skal de legge seg bakpå som de gjorde i går. Jeg er litt usikker på hva de kommer til å gjøre, sier han.

- Hva synes du om Høgmos taktikk torsdag?

- Vi dominerer helt, men så er spørsmålet hvordan skulle vi greid å komme oss til flere sjanser. Vi hadde 16 cornere uten å skape så mye. Men vi ser at å skape sjanser på innlegg er vanskelig mot den gjengen der, så vi bør gjerne spille mer langs bakken og prøve å ha folk som skjærer mer inn. Innleggene bør også komme mer langs bakken, i stedet for å slå de høyt inn, mener han.

- Tror du Norge kommer til EM?

- Det er fortsatt en veldig bra sjanse, sier Thorstvedt.

Klokken 22.30 søndag kveld har vi fasiten. Nettavisen er i Budapest og følger dramatikken tett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.