*Nettavisen* Sport.

Ekspertene enige: Dette bør Høgmo gjøre med Ødegaard

BENKES: Ekspertene er samtstemte: Martin Ødegaard bør starte på benken mot Malta. Foto: Montaasje NTB scanpix

- Han må bli tøffere, sier «Mini».

Norges meget viktige landskamp mot Malta lørdag er en kamp alle forventer at de norske gutta vinner.

Men å sette innpå Martin Ødegaard fra start er det få som mener ville vært riktig.

Real Madrid-spilleren har vært på banen seks ganger for det norske A-landslaget, men han er ikke klar for å starte kamper, mener flere eksperter.

Ekspertene Nettavisen har vært i kontakt med, har følgende råd til landslagssjef Per-Mathias Høgmo: 16-åringen burde starte på benken.

- Har spillere som er bedre enn Ødegaard
- Er det ikke en god anledning å starte med Ødegaard mot et Malta-lag som vi bør slå?

- Nei, det synes jeg ikke, på grunn av at vi har spillere som er bedre enn ham. Men at han kunne ha gått utpå og gjort en ok jobb, det er jeg helt sikker på. Men akkurat nå så har vi spillere som er bedre enn ham, så derfor skal han ikke starte, sier Jahn Ivar «Mini» Jakobsen til Nettavisen.

Han får støtte av både Kenneth Fredheim og Karl Petter Løken.

- Jeg klarer ikke å se noen god grunn til å gjøre forandringer på laget fra sist. Det å ha en spiller med de «annerledeskvalitetene» som Martin Ødegaard har i bakhånd, tror jeg er mye bedre enn å starte med ham, rett og slett.

- Så hvis det butter og vi har vanskeligheter med å bryte ned Malta, så kan han komme som en liten magiker og joker, den siste halvtimen, eller fra pause. Jeg tror det er bedre bruk av ham enn å starte med ham, sier MAX-kommentator Fredheim til Nettavisen.

Den mangeårige landslagskommentatoren mener det er viktig at man har en spiller som Ødegaard i bakhånd.

- Hvis han starter og ikke lykkes, så har vi ingen andre med ekstraordinære kvaliteter å sette innpå, utdyper Fredheim.

Ankepunktet til Ødegaard
«Mini» er klar på at det ville vært mer riktig å sette innpå Ødegaard dersom det norske laget trenger mer kreativitet.

- Ja, det kan nok være. Helland ville jeg nok ha byttet inn først, men det er ingen vits å vente på ham. Martin må bli enda tøffere i spillestilen og flinkere til å bruke de ferdighetene han har. Det er klart, hans kreativitet på sitt beste, så finner han den luken som mange andre ikke finner. I forhold til det laget vi har her, så vil jeg tro at en Joshua King kommer inn for å få mer trøkk. Hvis vi ligger og stanger og det løftes baller inn i feltet der, så er det ingen plass til Martin utpå der.

- Han må bli tøffere i stilen, mener du?

-Det har alltid vært ankepunktet mitt mot Martin at han spiller for «safe». Hvis du skal være en offensiv og kreativ mann, så aksepterer folk og publikum at han gjør en feilpasning eller at en pasning blir brutt. Men det må være pasninger fremover som gjør at det blir mål og målsjanser ut av det. Og på det området spiller han i mine øyne litt for «safe». Er du en offensiv og kreativ spiller, så må du gamble litt.

- I forhold til å starte så må han blir bedre. Det må bli mer trøkk i ham. Det er ikke sånn at han er langt unna (startelleveren). Hadde ikke Markus Henriksen vært der, mulig at King hadde komemt inn før da, det er ikke noe problem å starte med Martin, men i mine øyne så har vi spillere som er bedre.

Vil ha få endringer
Karl Petter Løken er enig med de to øvrige ekspertene, og mener det ville vært feil å endre på laget som vant de to foregående kampene mot Kroatia og Bulgaria på bekostning av å få inn Ødegaard.

- Er det ikke en fin anledning for Ødegaard å starte mot Malta?

- Nei, det tror jeg ikke. Det kan det nok være, men jeg ville ikke ha endret så mye på laget. Jeg vet ikke hva Høgmo tenker, men jeg tror han beholder mye av det samme mannskapet som presterte godt i de forrige landskampene, selv om det er rom for andre, så tror jeg ikke jeg ville byttet for mye på laget, av prinsipielle årsaker, sier NRK-ekspert Løken til Nettavisen.

Norge er store favoritter før møtet mot Malta, og de fleste mener det burde bli en relativt komfortabel seier til de norske fotballheltene, noe også Løken er enig i.

- Bare 16 år
- Et lag som Malta, som vi bør slå, er det ikke best å ha de mest kreative spillerne på banen fra start?

- Jo, det kan du si. Samtidig er det ingen logikk å ta av for mange av de som har prestert godt i de to siste kampene. Jeg er enig i prinsippet og kanskje jeg ville ha byttet sentralt på midten med Ole Kristian Selnæs på bekostning av Alexander Tettey. Mot Italia ville jeg nok ha gått tilbake til laget som spilte så bra mot Bulgaria og Kroatia, slår Løken fast.

Fredheim er enig med de to øvrige, og han mener det er spesielt én ting man må huske på rundt Ødegaard.

- Martin Ødegaard er 16 år gammel og spiller på tredje nivå i Spania. Det skal i utgangspunktet ikke være godt nok til å starte på et landslag som ligger an til å kvalifisere seg til EM. Med to strake seiere så er det enda mindre årsak til å gjøre forandringer på laget. Og med spillere som er i form som bekler de andre posisjonene, og som spiller fast i Bundesliga og Premier League, i de posisjonene han er aktuelle for, så klarer jeg ikke helt å se det, sier Fredheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag