Det bekrefter NFF i en pressemelding mandag.

Forbundsstyret (NFF, NTF og Eliteserieklubber) har vedtatt at det blir annethvert år med tidlig seriestart i toppdivisjonen i Norge.

2019-sesongen blir sparket igang siste helgen i mars, mens cupfinalen blir spilt 8. desember.

2020-sesongen starter tidligere, i midten av mars, mens den påfølgende sesongen ikke starter før første helgen i april.

Årets sesong startet 11. mars og ble preget av til dels svært snødekte baner. Neste sesong starter sesongen senere på året, i tråd med flere Eliteserieklubbers ønske.

Sarpsborg 08s sportssjef Thomas Berntsen har tidligere tatt til orde for å ha en lengre sesong for et S08-lag som denne sesongen kjemper på to fronter med både Eliteserie og Europa League.

Han er kategorisk når Nettavisen spør om hans tanker rundt hovedterminlisten.

- Det ble vel et slags kompromiss. Vårt utgangspunkt er å tidligst mulig og ha en lang sesong. Da blir det muligheter for å tilpasse seg på sommeren for lag som spiller i Europa, sier han til Nettavisen før han utdyper.

- Det er mange som har sitt å si, og det er fordeler og ulemper ved alt her. Vi må bare tilpasse oss, og vi ser hvor tøft det er ute i Europa for så små klubber som oss. Det er vrient å håndtere begge arenaer, men på et tidspunkt må man bare gjøre det. Vi skriker ikke veldig høyt av dette oppsettet.

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo skulle imidlertid sett at det var sen seriestart hvert år.

– Vi må ha større budsjetter i norsk fotball, og de blir ikke større når folk fryser i hjel på kamper, sier Fagermo til NTB og fortsetter.

– Det er flere grunner til at det er bra å starte sent. Vi driver i underholdningsbransjen, og publikum er viktig. Å spille på elendige baner som vi ofte gjør tidlig på sesongen, gir lite utvikling. Det kan avgjøre.

Annethvert år

Flere av de største norske klubbene har imidlertid ytret et ønske om å starte sesongen tidlig, for å være i rute til den faste landslagsperioden i mars.

Nå har forbundsstyret bestemt at det blir tidlig seriestart annethvert år, men felles for alle de fire sesongen er at cupfinalen blir spilt første uka i desember.

I 2019-sesongen blir finalen spilt 8. desember, senere enn noen gang.

2022 blir imidlertid et unntaksår ettersom fotball-VM i Qatar blir spilt fra 14. november til 18. desember.

Seriestart det året er satt til midten av mars, men NFF skriver i pressemeldingen at de må komme tilbake med detaljene.

Vil legge til rette

Fotballpresident Terje Svendsen sier de har landet på et kompromiss etter flere ulike ønsker.

- Løsningen som nå er valgt sørger for å ivareta begge hensyn og er et kompromiss som partene står samlet bak. Inngangen fra NFF og NTF har vært noe ulik. Mens en samlet landslagsledelse har ønsket tidlig start og sen avslutning, har NTF vært like tydelig i ønske om sen start og sen avslutning. Det kompromiss og den forutsigbarhet som nå foreligger mener jeg samlet sett er en god løsning for norsk fotball, sier fotballpresidenten i pressemeldingen.

NFF opplyser videre i pressemeldingen at det vil legges inn to helgers spillefri i juli i alle sesongene, og at det vil legges til rette for Eliteserieklubber som skal spille i Europa.

- Skal norsk fotball utvikle seg både på klubb og på landslag, så må vi måle krefter mot de beste internasjonalt. Vi er derfor enige om at vi, så langt det lar seg gjøre, skal legge forholdene til rette for norske lag som skal ut i Europa, sier Svendsen.