*Nettavisen* Sport.

Ellevill Vålerenga-seier: Slettet 53 år gammel Viking-rekord

SLAGEN: Viking-trener Ian Burchnall (innfelt) var en slagen mann etter 1-7-tapet for Vålerenga. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Viking gikk på sitt verste tap på hjemmebane gjennom historien da Vålerenga høvlet over nedrykkslaget og vant utrolige 7-1.

22.10.17 21:11

VIKING -VÅLERENGA 1-7:

VIKING STADION (Nettavisen): – Det er pinlig. Laget gir opp etter det første målet. Alt går inn. Ikke èn spiller leverer til godkjent. Det er dårlig over hele linja. Gutter mot menn, sier en tydelig slagen Viking-trener, Ian Burchnall, til Nettavisen etter det ydmykende tapet.

Viking hadde et syltynt håp om å klare kvalik etter 2-0-seier mot Kristiansund i forrige serierunde.

Det håpet ble momentant knust av Vålerenga, som regelrett ydmyket et skrekkelig dårlig Viking-lag, og ikke ga seg før de hadde scoret utrolige 7 (!) ganger på Viking-målvakt Amund Wichne.

Et trøstemål fra Andreas Nordvik var heller ikke nok til å forhindre at Vikings rekord for største tap på hjemmebane fra 1964 ble slettet. Den gangen tapte de 1-6 for Sarpsborg - nå er det i stedet søndagens Vålerenga-kamp som skriver seg inn i historiebøkene med bekmørk skrift hos Stavanger-klubben.

– Jeg mangler ord

– Så flott, sier Burchnall ironisk idet han blir gjort oppmerksom på rekorden.

– Det er mitt lag, mitt ansvar. Men dette var de samme spillerne som vant 2-0 over Kristiansund. Det er skremmende. Jeg forstår godt de som forlot stadion lenge før kampen var ferdig, fortsetter han.

Som en prikk over i-en fikk også André Danielsen to gule kort og marsjordre i det som var hans 500. kamp for klubben. Det eneste lyspunktet Viking kunne ta med seg fra søndagens kamp var at dommeren var snill nok til å droppe tillagt tid i andre omgang.

– Jeg mangler egentlig ord. Vi svikter alle som bryr seg om Viking. Vi lekker som en sil. Vi blir nødt til å gå gjennom dette grundig, for èn ting er å tape. Det kan skje, og er akseptabelt. Men å tape på denne måten - det er alt annet enn akseptabelt, sier Danielsen, som brukte lang tid i garderoben før han kom ut for å møte pressen.

Deila stolt av laget sitt

Amund Wichne måtte plukke sju baller ut av nettet. Han innrømmer at han burde stoppet et par av målene.

– Det er en elendig lagprestasjon, men jeg hadde en dårlig dag og burde tatt et par av dem. Det var tungt å stå bak der, det føltes som om det kom bølge på bølge med angrep, sier Wichne.

I andre enden av gangen kunne en fornøyd gjeng fra Vålerenga glise etter en fantastisk oppvisning, ledet an av Herman Stengel og Simen Juklerød, som begge vartet opp med kremmerhus og storspill.

– Jeg har aldri opplevd å score sju ganger før. Jeg er virkelig stolt av gutta i dag, sier Vålerenga-trener Ronny Deila.

Han er samtidig snar til å understreke at han føler med Viking.

– Det er trist å se dem nå, naturligvis. Men det er nå det er viktig å ta tak. Vi trenger Viking i den øverste divisjonen, sier Deila.

Drømmetreff fra Stengel

Etter en rolig åpning på kampen, smalt det etter 10 minutter. Vålerenga kom på en overgang ved Chidera Ejuke. Han gikk innover i banen og la videre til Christian Grindheim. Vålerenga-veteranen ble tvunget til å spille ballen bak til Herman Stengel, som sto på 25 meter.

Han var helt upresset, og valgte å gå for gull. Og gull ble det. Stengel fikk drømmetreff - et nydelig langskudd i venstre kryss sørget for en tidlig 1-0-ledelse for Vålerenga.

Og da raknet det for Viking. På det neste angrepet fikk Simen Juklerød rett og slett gå søndagstur gjennom Viking-forsvaret og legge ballen i lengste hjørne etter fryktelig passivt forsvarsspill fra Viking. 2-0 før kvarteret var spilt.

4-0 etter en drøy halvtime

Og det tok ikke lange tiden før ballen lå i nettet bak Viking-målvakt Amund Wichne igjen.

Vålerenga fikk frispark midt på Vikings banehalvdel. Det ble slått inn av Herman Stengel, som fant hodet til Enar Jääger. Han stusset ballen over en Viking-målvakt som var på bærtur ute i feltet.

Med 3-0 etter 28 minutter så kampen ut til å være over allerede lenge før første omgang var ferdigspilt.

Men det gjaldt i så fall bare hjemmelaget. For Vålerenga var langt fra ferdigspilt - og bare sju minutter senere satt den igjen for Oslo-laget.

Enar Jääger fikk headet en ball ned i beina på Simen Juklerød. Han banket inn sitt andre og Vålerengas fjerde for kvelden.

Brassemål fra Fridjonsson

Og Vålerenga fortsatt showet i andre omgang.

Etter 54 minutter lot et passivt Viking-forsvar Samuel Fridjonsson stå og trikse med ballen inne i feltet i noen sekunder. Da han var fornøyd med trikseoppvisningen sin, brassesparket han ballen like gjerne i en bue over keeper til 5-0 for Vålerenga.

Svakt av Wichne å la den gå over seg, men likevel herlig prestasjon av Fridjonsson.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJU GANGER: Vålerenga kunne juble sju ganger for scoring under kampen mot Viking. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Et trøstemål signert Andreas Nordvik sørget for at noen Viking-supportere ble sittende litt lenger - men da Simen Juklerød fullførte hattricket sitt med et nydelig langskudd til 6-1, fikk mange nok og takket for seg.

Slettet 53 år gammel rekord

Da Herman Stengel, foran nesten tomme tribuner, satte 7-1 noen minutter før slutt, slettet han Vikings rekord for verste hjemmetap noensinne. Det var tidligere på 1-6, mot Sarpsborg i 1964.

Og som om ikke det var trist nok for Viking, fikk André Danielsen, som spilte sin kamp nummer 500 for Viking, sitt andre gule kort like etterpå. Dermed måtte kapteinen gå i dusjen med rødt kort i det som sannsynligvis er hans verste kamp i hans lange Viking-historie.

Selv om matematikken ikke tillater oss å annonsere nedrykket enda, er det liten tvil om at Viking nå kun har heder og ære å spille om de siste serierundene.

Vålerenga klatret på sin side opp til 7. plass og har heng på topp fem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag