Den har knust drømmen til Aaron Ramsey, Ben Davies, Mats Hummels og William Carvalho. Den satt Adil Rami og N’Golo Kante ut av spill for Frankrike, og Thomas Vermaelen hos Belgia.

Vi tenker selvfølgelig på suspensjons-regelen i EM.

Regelen har blitt et stadig hetere tema. Det at man kan bli suspendert, til tross for å bare ha fått to gule kort på fem kamper, har rett og slett satt sinnene i kok hos fotballfans verden over.

Stem over hvilken løsning som er den beste nederst i artikkelen.

LES OGSÅ: Stortalentet (18) beskyldes for aldersjuks
LES OGSÅ: Ronaldo-video vekker oppsikt

Uenige eksperter

Kasper Wikestad synes det er kjedelig at man mister stjernespillere når de største kampene nærmer seg.

- Det er håpløst at to gule kort på fem kamper gir utestengelse. Det er hverken stygt eller rått, sier TV 2s Premier League og EM-kommentator til Nettavisen.

Hans kollega Jesper Mathisen klarer ikke helt å fyre seg opp over den regelen UEFA har. Han mener en såpass tøff regel egentlig bare gagner den offensive fotballen.

- For meg er det litt både og. Jeg klarer å se at spillere blir oppgitt når de mister viktige kamper i store turneringer. Samtidig – hadde det ikke vært sånn, ville det vært lov med ganske mange gule kort. Jeg synes ikke dette er spesielt hårreisende. I alle fall ikke i forhold til Tippeligaen, for eksempel, hvor du kun trenger tre kort på 29 kamper for å bli suspendert, sier Mathisen til Nettavisen.

- Vi vil jo se offensiv fotball, og vi vil beskytte de tekniske, morsomme spillerne. Denne regelen hjelper til med det, mener den tidligere Start-spilleren.

Det argumentet kjøper ikke Wikestad.

- Nei, på ingen måte. De gule kortene kommer uansett. Folk får jo gule kort og karantener med regelen som er nå også, så den kjøper jeg ikke.

VI FØLGER OVERGANGSVINDUET LIVE

- Uhyre kjedelig

Spesielt suspensjonen til Wales’ Aaron Ramsey har fått mye oppmerksomhet. Arsenal-spilleren har vært en av mesterskapets beste spillere, og en viktig faktor til at Wales har nådd semifinalen. I kvartfinalen mot Belgia «tok han en for laget», og fikk sitt andre gule kort i turneringen. Dermed må han stå over kampen mot Portugal.

Det er denne situasjonen som har skapt mest frustrasjon, også for Wikestad.

- Det er uhyre kjedelig at han må stå over! Jeg synes nok at det gule kortet til Ramsey var litt strengt idømt. Det er veldig synd, for han har, kanskje sammen med Bale, vært Wales' viktigste spiller i EM. Så det at de mister han er et enormt tap.

Skuffet Ramsey

Spilleren selv synes suspensjonen er sur, men han både håper og tror at laget likevel tar seg til en finale.

- Jeg er utrolig skuffet over ikke å få spille. Jeg tror likevel at spillerne våre kan ta oss helt til finale, sier Ramsey selv om suspensjonen ifølge South Wales Evening Post.

Hans landslagssjef Chris Coleman må også klare seg uten Tottenham-back Ben Davies, og mener at suspensjonene er i strengeste laget.

- Det er hardt. På dette nivået, med så mye på spill – så mye press på spillerne – da blir to gule kort på fem kamper litt for lite for en suspensjon, mener Coleman.

Treneren forteller London Evening Standard at han uansett mener spillerne gjorde det riktige da de valgte å ta de gule kortene i kvartfinalen.

- De gjorde bare det som var best for laget. Laget trengte at spillerne gjorde dette. Dessverre er det et stort tap for oss å ikke ha de med i semifinalen. Jeg er likevel stolt av det de har gjort. Det er skuffende for de å ikke få spille mot Portugal, men regler er regler, sier suksesstreneren.

45 spillere i faresonen

Før kvartfinalene var hele 45 spillere i faresonen for å bli suspendert, dersom laget deres tok seg videre til en semifinale. Italia hadde flest potensielle suspensjoner, med hele elleve spillere i faresonen. Deretter fulgte Island med ni, Polen med seks spillere, Tyskland og Belgia med fem hver, Wales med fire, Portugal med tre og Frankrike med to spillere.

I snitt var det altså nesten seks spillere per lag som var i faresonen for å bli suspendert.

Et interessant poeng, er at laget med færrest potensielle utestengelser tok seg videre fra alle kvartfinalene.

TV 2-ekspert Mathisen ser poenget med at spillere i faresonen kanskje trekker seg noe unna situasjoner som kan gi gult kort, og at dette potensielt kan avgjøre kamper.

- Spillerne vet veldig godt når de må sone ved neste kort. Når det da kommer for eksempel en kontring imot, så vegrer du deg nok litt ekstra før du tar et gult kort. Folk som ikke har dette å tenke på, kan lage disse ekstra frisparkene uten at det gjør noe, forklarer han.

Mulige løsninger

Forslagene er mange til hvordan man burde endre reglene.

Ett forslag er at man stryker gule kort etter gruppespillet. På denne måten har spillerne tre kamper, hvor de maks kan få ett gult kort, før de har tre nye kamper, hvor de kan få maks ett gult kort for å unngå karantene.

Dette er Wikestads hovedønske.

- Om vi stryker før eller etter åttedelsfinalen, ville det vært en god løsning. Da ville det vært to gule på tre eller fire kamper av gangen som gjelder. Det er definitivt den beste løsningen. Jeg hadde et inntrykk av at det var slik det skulle være før mesterskapet, men det har ikke blitt sånn. Det ville uten tvil vært det beste, mener fotball-eksperten.

Har du fått med deg: Wales tok Fotball-Europa på senga

En annen mulighet, er å bruke en vri som brukes for eksempel i Premier League. Her øker man antall gule kort som trengs for å få karantene når man er halvveis i turneringen. Da kan man for eksempel øke fra to gule kort til tre etter gruppespillet i EM. I Premier League øker man fra fem gule kort til ti gule kort etter jul, og til 15 gule kort for karantene rundt påske. Også dette ville vært bedre enn dagens løsning, tror TV 2-profilen.

Stryker før semifinalen

Når det nå skal spilles semifinaler, slipper vi heldigvis problemet med potensielle suspensjoner.

Alle kort strykes før semifinalene, og det er bare utvisninger som kan gjøre at spillere må stå over selve finalen.

Dermed er det fritt fram for å levere fotballfest for de fire gjenværende lagene.

Først ut er Wales mot Portugal, onsdag kveld. Deretter møter vertsnasjon Frankrike et formsterkt Tyskland-lag torsdag.

Begge kampene kan du følge live hos Nettavisen.