SPANIA - TSJEKKIA 1-0:

Regjerende europamester Spania fikk det tøft med å finne veien til målet da tittelforsvaret startet mot Tsjekkia i Toulouse.

På den forblåste arenaen i Sør-Frankrike dominerte spanjolene stort gjennom hele kampen.

Feiret med Ramos

Det skulle ta hele 87 spilleminutter før Gerard Pique til slutt fikk stanget inn kampens eneste mål.

SJEKK: Siste nytt fra EM

Barcelona-stopperen var på riktig sted da klubbkompisen og banens beste, Andrés Iniesta, fant ham med et millimeterpresist innlegg fra kanten. Den første til å gratulere Barcelona-stopperen, var Real Madrids Sergio Ramos. Pique og Ramos har som kjent hatt flere feider de siste årene, noe som har fått mye medieoppmerksomhet i Spania. De to har på mange måter gått i bresjen for hver sin spanske toppklubb.

I 2015 rettet blant annet Ramos kritikk mot Pique etter en landskamp mot Slovakia, etter at Pique først hadde blitt buet av Spanias fans. På grunn av en rekke uttaelser, blant annet rettet mot Real Madrid, har Pique lenge vært svært upopulær blant spanske fans. Episoden i 2015 endte imidlertid med at avisen Mundo Deportivo ba Ramos «holde kjeft» på forsideplass.

Det at de to nå feiret sammen som «bestevenner» har vakt stor oppsikt i sosiale medier og mange har merket seg at Ramos var førstemann bort for å gratulere Barcelona-stjernen.

- Vi spilte en bra kamp, synes jeg. Vi kontrollerte kampen, men ballen ville ikke inn. Det er viktgi for oss å starte med tre poeng, sier Pique ifølge spanske Telecinco, gjengitt av AS.

Spania-trener Vicente del Bosque hyller også målscoreren.

- Andres Iniesta slo en perfekt pasning og Pique var fantastisk, sier han.

Bommet og bommet

Etter en kjedelig åpning, skjøt tempoet i kampen mer fart da Juanfran spilte ut til David Silva på Spanias høyrekant.

Manchester City-spilleren slo et flatt innlegg foran mål, der Álvaro Morata kom seg først på ballen. Avslutningen fra kort hold gikk rett i fanget på Tsjekkia-keeper Petr Cech. Da var det spilt et drøyt kvarter.

Samme Morata fikk muligheten igjen etter pasning fra Andrés Iniesta etter halvtimen, men Cech stoppet også det forsøket.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Juventus-spissen fortsatte å være der det ble åpninger i Tsjekkias godt befolkete forsvar. Rett etter den forrige sjansen kom 23-åringen til nok en avslutning fra mistenkt offsideposisjon ute til venstre. Ballen forsvant utenfor bortre stolpe.

«Maestro» på midten

Iniesta styrte mye av spillet i den første omgangen. Barcelona-profilen spilte fram Morata til enda en avslutning fem minuter før pausen. Også den ble avverget av Petr Cech.

EM-MAGASINET: «Det er godt løgnen finnes. Tenk om alt du hørte var sant.

Rett før omgangen var ferdigspilt skjøt Bursaspor-spiss Tomás Necid rett på David de Gea, i det som var Tsjekkias eneste målsjanse i første halvdel.

Spania kom seg til glitrende muligheter nærmest umiddelbart etter sidebyttet.

Først ble et Morata-innlegg styrt til corner via stolpen av Tsjekkia-stopper Roman Hubník. Så ble et forsøk fra Sergio Ramos blokkert i siste liten etter det påfølgende hjørnesparket.

I 62. spilleminutt hadde Spania-sjef Vicente del Bosque sett nok av Álvaro Morata. Treneren byttet inn den 35-årige mesterskapsdebutanten Aritz Aduriz fra Athletic Bilbao isteden.

Aduriz ble med dette den eldste spanske spilleren i et EM-sluttspill noensinne.

Thriller

Like etterpå var det tsjekkerne som kom svært nær scoring på en corner. Theodor Gebre Selassie vant i lufta, men Cesc Fàbregas fikk klarert før andre motstandere kom til.

Den neste spanske sjansen tilfalt venstreback Jordi Alba. En utsøkt frispilling fra David Silva førte Alba halvveis forbi Cech midt i feltet, før Tsjekkia igjen fikk klarert til corner.

- Det er jo så nær, Jordi Alba. Der har du et kvarter på deg, men likevel klarer du å somle det bort, kommenterte NRKs Andreas Stabrun Smith.

Pavel Vrbas tsjekkiske mannskap ble mer og mer baktunge, men holdt mesterlig unna, også da innbytter Aduriz var i scoringsposisjon ved flere anledninger.

Avgjørelsen falt altså ikke før det gjensto litt over tre minutter av ordinær spilletid. Pique sto for den.

David de Gea fikk også vist seg fram på overtid. Manchester United-keeperen stoppet et hardt skudd fra Tsjekkias Vladimir Darida langt inn i overtida.