*Nettavisen* Sport.

Tyskland-helt grep sjansen med begge hender

RIKTIG ANLEDNING: Shkodran Mustafi scoret sitt første mål på det tyske landslaget. Den glitrende headingen ga målet Ukraina aldri klarte å utligne i landenes første EM-kamp. Foto: Darko Vojinovic (Ap / NTB scanpix)

Scoret sitt første landslagsmål. Så startet han angrepet som punkterte kampen.

12.06.16 23:38

TYSKLAND - UKRAINA 2-0:

Få hadde sett for seg at Skhodran Mustafi skulle starte Tysklands første EM-kamp mot Ukraina. Enda færre villet tippet at den 24-årige forsvarspilleren skulle avgjøre til tyskernes fordel og ordne tre poeng.

Men begge deler skjedde, kanskje først og fremst på grunn av en skade på Mats Hummels, en av landslagssjef Joachim Löws vanlige valg i midtforsvaret.

Før sidebyttet scoret Mustafi for første gang for «Die Manncshaft», det tyske A-landslaget. Anledningen for å gjøre det kunne ikke vært mer perfekt.

Ellers i kampen sleit både Tyskland og Ukraina med å omsette en stort antall målsjanser i scoring. Faktisk så mye at Valencia-spiller Mustafi lenge så ut til å stå igjen som eneste målscorer.

EM-MAGASINET: Gutten som satte Ronaldo i skyggen

Godt inn i overtiden var det samme Mustafi som startet kontringen der innbytter Bastian Schweinsteiger fikk æren av å punktere kampen. Midtbanespilleren fikk knappe fem minutter på banen, men brukte dem godt. Et langt løp over neste hele banens lengde fikk ham i riktig posisjon før 2-0-målet.

- Det er min styrke å ta sånne løp. Det er utrolig når sånne ting skjer i fotball. Jeg har bare 300 minutter med spilletid denne sesongen, kommenterte Schweinsteiger, ifølge NRK etter kampen.

Svakere enn i Brasil?

Enkelte eksperter har hevdet at Joachim Löws menn er like sterke som i Brasil-VM for to år siden, og kanskje spesielt er det stilt sprøsmålstegn om keeper Manuel Neuer holder samme klasse som før.

Søndag skapte Ukraina den første store målsjansen på Stade Pierre-Mauroy i Lille. Allerede etter fem minutter ble Neuer testet av Jevhen Konopljanka. Forsøket til sistnevnte fikk den tyske målvakten styrt til hjørnespark.

Deretter var Jonas Hector, Tysklands venstreback, på ukjent grunn langt inne i motstanderns felt. Sjansen var stor, men Hectors treff med leggen førte ingen farligheter med seg.

Se her: EM-sakene du bør få med deg

19 minutter var spilt da Valencia-midtstopper Skhodran Mustafi steg til værs på en dødball og styrte inn 1-0 på vakkert vis med panna.

Toni Kroos serverte presist fra høyre, og mannen som fikk sjansen i Mats Hummels' skadefravær fullførte jobben perfekt.

Selv om de tyske favorittene tok ledelsen, greide de ikke å koble et bedre grep på kampen. Heller tvert imot.

God motstand

Ukraina kom stadig på farlige visitter på Tysklands halvdel. Med litt flere marginer med seg kunne det fort blitt scoret både ett og to mål bak Manuel Neuer.

Nærmest var gultrøyene da Jérôme Boateng var nær ved å styre ballen i eget nett. Men den rutinerte Bayern München-stopperen avverget en fadese med en akrobatisk klarering på målstreken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ STREKEN: Denne situasjonen var nær ved å føre til ukrainsk scoring, men kroppsbeherskelsen til Jérôme Boateng hindret 1-1. Foto: Denis Charlet (Afp / NTB scanpix)

Minutter seinere endte et ukrainsk angrep med nettsus for Andrij Jarmolenko, men Dinamo Kiev-profilen ble korrekt avblåst for offside.

Det skal legges til at også Sami Khedira hadde en gigantisk sjanse til å doble Tysklands ledelse etter halvtimen. Juventus-spilleren dundet ballen rett i Ukrainas utrusende målvakt, Andrij Pjatov, da han ble spilt helt aleine med sisteskansen.

Tempoet i kampen dalte noe etter garderobehvilen, men begge lag burde fått mer ut av rommet som oppsto utover i andre omgang.

Det manglet ikke på sjanser, men presisjonen foran mostanderens kasse sto det adskillig dårligere til med. Godt keeperspill, spesielt av Pjatov, bidro også til å holde antallet mål lavt.

Uttelling ble det ikke før Schweinsteiger punkterte oppgjøret to minutter på overtid. Mesut Özil serverte et utsøkt innlegg til Manchester United-spilleren på bakre stolpe, etter en mønsterkontring. Resten av jobben gjorde skadeforfulgte «Schweini» selv.

Det var ikke mye som gikk på skinner for regjerende verdensmester Tyskland i EM-åpningen, men den avsluttende kontringen var definitivt av godt gammelt merke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.