*Nettavisen* Sport.

En av disse kan bli Fotball-Norges mektigste

KANDIDATER? Disse er av ulike kilder foreslått som ny NFF-president. Øverst fra venstre: Karen Espelund, Bjarne Berntsen og Erik Loe. Nede fra venstre: Hans Olav Karde, Einar Håndlykken og Hans-Tore Bjerkaas.

KANDIDATER? Disse er av ulike kilder foreslått som ny NFF-president. Øverst fra venstre: Karen Espelund, Bjarne Berntsen og Erik Loe. Nede fra venstre: Hans Olav Karde, Einar Håndlykken og Hans-Tore Bjerkaas. Foto: Montasje (NTB scanpix)

Her er favorittene til å bli Yngve Halléns etterfølger som president i Norges Fotballforbund (NFF).

Nylig kom nemlig den overraskende meldingen om at Hallén ikke tar gjenvalg.

Dermed skal fotballfamilien velge ny president når de samles på fotballtinget på Ullevaal Stadion 27. og 28. februar.

Valgkomiteen er i gang med å finne kandidater, og har som mål å offentliggjøre innstillingen allerede 15. januar 2016. Marianne Brynildsen er leder av valgkomiteen til Forbundstinget og står i front for jakten på Halléns etterfølger.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Vi tar til etterretning at Yngve Hallén ikke lenger er presidentkandidat, og jobber videre. Vi har startet vårt arbeid, og det er egentlig en prosess som har vart fra valget i 2014 og frem til nå. Vi jobber med kandidater både til forbundsstyret, komiteer, utvalg og nemder. 15. januar 2016 offentliggjør vi vår innstilling, sier hun til Nettavisen.

- Alt kan skje

Når valgkomitéen har offentliggjort sin innstilling til hvem de mener bør bli ny fotballpresident, skal saken behandles på fotballtinget. Der kan det komme benkeforslag som kan utfordre valgkomitéens innstilling i en avstemning.

- Alt kan skje, sier Brynildsen.

- Hva slags egenskaper og erfaring og ser dere etter?

- Det som er viktig, er at personen som skal lede norsk fotball er god strategisk, har den rette kompetansen, tenker helhetlig om norsk og internasjonal fotball og er gode i samspill, for å ta noen eksempler.

Hun kan ikke si noe om hvor mange kandidater de har på blokka på nåværende tidspunkt.

Berntsen: - Kjekt å bli nevnt

Visepresident i NFF-styret Bjarne Berntsen (58) blir av flere trukket frem som en av favorittene til å etterfølge Hallén. Han er i dag visepresident i NFF og styreleder i Norsk Toppfotball (NTF), verv han har hatt siden 2012. Fra før har han lang erfaring fra toppfotballen, både på kvinne- og herresiden.

Fakta

Er noe galt i NFF?

- Det er kjekt å bli nevnt, men jeg har ikke vurdert eller tenkt så mye på det. Jeg har sagt ja til valgkomiteen i Norsk Toppfotball om å fortsette som styreleder og visepresident hvis de ønsker meg, en stilling som jo er en og samme person, og trives godt med det, sier Berntsen til Nettavisen.

Berntsen spilte flere sesonger på toppnivå for Viking, og har totalt 33 A-landskamper for Norge. 58-åringen trente både Bryne og Viking på toppnivå, og har i en periode vært assistent på A-landslaget. I tillegg har han bakgrunn som landslagstrener for kvinnelandslaget i perioden 2005-2009 og har tidligere vært administrerende direktør i Viking

- Føler du at du har erfaringen og kompetansen som skal til for å være en god kandidat?

- Jeg er ikke interessert i å gå inn i sånne diskusjoner, jeg har stor respekt for at valgkomiteen skal få jobbe i fred og ro, uten innblanding fra meg.

- Har du lyst på jobben?

- Jeg uttaler meg ikke om verken lyst eller om jeg vil vurdere det ene eller andre. Jeg har ikke noe behov eller ønske om å fronte en slik sak i media, jeg liker å holde meg til de offisielle organene. Alle andre spekulasjoner vil jeg ikke bidra til, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

STORFAVORITT: Bjarne Berntsen, visepresident i Norges fotballforbund. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)


En fra forbundsstyret?

I det sittende forbundsstyret er det flere som kan være aktuelle kandidater.

Turid Storhaug, Hans Olav Karde, Mina Gerhardsen, Eli Arnstad, Kjartan Berland, Mette Christiansen og altså visepresident Bjarne Berntsen kan stå på listen til valgkomitéen.

Særlig Karde blir av flere trukket frem som en utfordrer til stillingen. Tromsø-mannen har en fortid som administrerende direktør i Sparebank 1 Nord-Norge i over 20 år, og har sittet i NFFs forbundsstyre siden 2012.

Han har ikke besvart Nettavisens gjentatte henvendelser om denne saken.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Stabæk-kjenning?

Men ingen av disse, med unntak av Berntsen, har relevant erfaring fra toppfotballen på herresiden.

Erik Loe (58), som i september ble ansatt som kommersiell direktør i NFF, blir også sett på som en aktuell kandidat.

Den tidligere Stabæk-lederen har fortid som visepresident i NFF fra 2006 til 2010 og fungerte en stund som konstituert generalsekretær da Karen Espelund trakk seg med umiddelbar virkning 2. juli 2009.

Allerede i 2010 ønsket Erik Loe å bli president, men valgkomiteen foretrakk Hallén og dermed trakk Loe også sitt navn som styrekandidat.

Han vil ikke si noe særlig når Nettavisen kontakter ham.

- Jeg mener det riktige er at valgkomitéen uttaler seg om dette, sier Loe.

Han har ikke besvart Nettavisens spørsmål om han selv er aktuell for stillingen om han blir spurt av valgkomiteen.

Odds suksessleder?

Odd-leder Einar Håndlykken er av flere sett på som en mulig outsider. Men skiensmannen utelukker at han blir Halléns etterfølger.

- Det er hyggelig å bli nevnt, men det er ikke aktuelt. Jeg har akkurat begynt å jobbe i Odd, og har bare vært her i tre år og bor nå i Skien med små unger. I tillegg bør jeg ha lenger fartstid i fotballen før noe slikt er aktuelt, sier Håndlykken til Nettavisen.

- Er du helt umulig å overtale?

- Ja. Det er helt sikkert en spennende jobb, men mitt hjerte ligger i Odd, og det er her jeg kommer til å jobbe de nærmeste årene, bekrefter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTELUKKER SEG SELV: Einar Håndlykken, daglig leder i Odd. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


Foreslår NRK-ansikt

Idrettshistoriker Tom A. Schanke foreslår tidligere kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas (64) som en aktuell kandidat.

- Han er genuint interessert i norsk fotball, og har en solid bakgrunn innen fotball både som aktiv og som leder. På 1970/80-tallet var han spiller på Tromsøs A-lag og hadde flere verv i klubben. Senere har han skaffet seg Norges Fotballforbunds høyeste lederutdanning, skriver Schanke i sin velkjente «Kyllingposten», som blir sendt ut til store deler av Presse-Norge flere ganger i måneden.

Fakta

De fem siste presidentene i NFF:

Bjerkaas er i dag styreleder i Ullevaal Media Center (UMC), som er et produksjonsselskap med studio og kontorer på Ullevaal Stadion. UMC eies av Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF).

- Dermed har Bjerkaas en viss kontakt med både NFF og NTF, uten at han tilhører «The Establishment». Han var en populær kringkastingssjef, og jeg føler meg ganske trygg på at han vil kunne bli en dyktig og populær fotballpresident, som kan bygge bro over alle NFFs forskjellige organisasjonsledd.

Berntsen odds-favoritt

Oddssetterne holder Bjarne Berntsen som storfavoritt til å overta Halléns jobb. NordicBet har Berntsen til 1.85 i odds, etterfulgt av Karen Espelund til 2.30 og forbundsstyrets Hans Olav Karde til 3.40.

- Bjarne Berntsen har levert bra i mange lederverv i fotball-Norge tidligere, så han er den beste kandidaten slik vi ser det, sier markedssjef Daniel Vassbund fra NordicBet.com.

Fakta

Bookmakernes favoritter til presidentjobben:

Unibet har også Berntsen som favoritt, til 2.70 i odds, foran Einar Håndlykken (4.00) og Hans Olav Karde (6.00).

Karen Espelund (54) har lang erfaring fra toppfotballen, blant annet fra hennes mangeårige rolle som generalsekretær i NFF og som styremedlem i UEFA, men fjerner seg selv fra listen over aktuelle kandidater.

- Jeg er ikke aktuell i den rollen. Det kan jeg være ganske avvisende til, sier Espelund til Nettavisen.

Om hun skulle bli fotballpresident, vil hun være den første kvinnelige presidenten i europeisk toppfotball. Men hun hevder heller ikke dette kan gjøre henne åpen for overtalelse.

- Nei, det er ikke avgjørende. Men jeg tror det finnes både gode kvinnelige og mannlige representanter, sier Espelund.

Hun ønsker ikke å komme med forslag til aktuelle navn gjennom media.

15. januar får vi altså svaret på hvem som er valgkomitéens innstilling som ny NFF-president.

Disse er av flere foreslått som ny fotballpresident:
Bjarne Berntsen (58)
Karen Espelund (54)
Einar Håndlykken (39)
Hans-Olav Karde (69)
Hans-Tore Bjerkaas (64)
Erik Loe (58)

P.S: Les de andre delene i NFF-serien:

1: Knallhard Høgmo-dom: - Hårreisende. Jeg tror nesten ikke det jeg hører

2: Fotballprofiler støtter Høgmo: - Bommet ikke på taktikken

3: Raser mot Høgmo-freding: - NFF ligner på en sekt

4: Nådeløse mot Høgmos «utviklingsprat»: - Det er farlig

5: Mener frykt «redder» NFF: - Kan bli fryst ut hvis man kritiserer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.