*Nettavisen* Sport.

En er en suksess, den andre er et pengesluk

Neste år vil Branns inntekter trolig skrumpe inn til skarve 70 millioner kroner. Til sammenligning er ishockeyklubben Stavanger Oilers i ferd med å bikke en omsetning på 100 millioner kroner. Mye takket være arenaløsningene. Foto: Montasje (NTB scanpix)

Nå omsetter Brann for mindre enn Stavanger Oilers.

04.12.14 12:44

På Kniksens plass for tiden snakkes det ikke om så mye annet enn evalueringer, skriver Bergensavisen.

Men det legges også en slagplan for hvordan kostnadene skal kuttes.

Allerede etter fredagens styremøte kunne styreleder Rolf Barmen slå fast at Brann må kutte kostnadene med 20 millioner på neste års budsjett, i tillegg til de 15 millionene klubben er i ferd med å kutte denne sesongen. Selv det vil gi et budsjettert underskudd på ti millioner kroner - som vil tære på Branns egenkapital på 35 millioner kroner. I 2013 hadde Brann en total gjeld på 217,8 millioner kroner.

Fra 186 til 70 mill.
Styrelederen kunne også fortelle at omsetningen (inntektene), som ser ut til å havne på rundt 105 millioner kroner i år, vil reduseres til rundt 70 millioner neste år. Til sammenligning omsatte Brann for 186 millioner kroner i 2008.

Fra å sammenligne seg med de største fotballklubbene i Skandinavia, trenger ikke Brann å se lengre enn til Stavanger for å finne idrettsklubber på lignende økonomisk nivå. Nedrykket fører til at de trolig vil få lavere inntekter enn Viking, men mer oppsiktsvekkende er det at de vil bli forbigått av ishockeyklubben Stavanger Oilers.

- Akkurat det har ikke vært noe mål for oss i seg selv. Vi synes bare det er veldig gøy å gå fra en skarve ishockeyklubb til en mellomstor bedrift, sier Oilers-eier Tore Christiansen.

Melkeku
Christiansen regner med å lande på en omsetning på rundt 100 millioner kroner i 2014 - og at de blir liggende på det samme nivået i 2015.

Det er særlig én faktor som skiller de to klubbene drastisk. Mens Oilers hjemmebane, DNB Arena, har blitt en enorm melkeku, har Brann Stadion blitt Branns økonomiske lodd.

Mens store deler av inntektsgrunnlaget til Stavanger Oilers stammer fra arenaen, genererer Brann Stadion kun 3,5 millioner kroner i direkte inntekter i året i dag.

I 2013 ble 16,7 prosent av Branns inntekter spist opp av utgifter knyttet til Stadion.

«Disney on ice»
- Det er ikke til å legge skjul på at DNB Arena har betydd alt for oss. Vi har bygget en arena med fasiliteter til å generere inntekter på ting som overhodet ikke involverer køller og puck. De neste ukene har vi for eksempel solgt 25 000 billetter til «Disney on Ice», forteller Christiansen.

- Der har vi en fordel sammenlignet med fotballen. Vi har tak over hodet og 20 grader året rundt. En fotballarena har ikke de samme flerbruksmulighetene som vi har. De sportslige resultatene har jo også innvirkning på bunnlinjen, selvsagt. Akkurat nå er Brann nede i en bølgedal, men vi er utsatt for de samme mekanismene om resultatene uteblir. Vår suksess viser hvert fall at det er betalingsvilje innenfor idretten, sier siddisen, som drømmer om at også ishockeyen i Bergen skal løfte seg ved hjelp av en ny storstue.

Som BA skrev tidligere i år, har han gått inn som sponsor i Bergen ishockeyklubb.

- Jeg håper dere bergensere misunner oss så mye at det tvinger frem en hockeysatsing. Men da må også bystyret på banen, sier han.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.