*Nettavisen* Sport.

En liten glipp unna norsk sensasjon

Foto: Ap/Scanpix

Norge imponerte, men poeng mot Portugal ble for godt til å være sant.

05.06.11 01:23

PORTUGAL - NORGE 1-0:

Elleve år har gått siden Norge sist gang deltok i et mesterskap i fotball.

Undertegnede skulle så gjerne ha fulgt opp med «nå er tørken endelig over for landslaget».

Men et sted måtte Drillo-magien stoppes.

Det skjedde på Stádion da Luz mot Portugal.

- De vinner fortjent, men vi var ikke langt unna. Vi skulle ikke hatt så mye marginer for å ha fått med oss ett poeng, sa landslagstrener Egil Drillo Olsen til Viasat 4 etter det norske 1-0-tapet.

- Det er skikkelig bittert og surt. Vi spilte en god kamp, og forsvarte oss veldig bra mot et av verdens beste lag, men måtte ha scoret på én av de to sjansene vi fikk, hevder kaptein Brede Hangeland.

Forsvarsklippen er likevel optimist, og sender håp hjem til norske, skuffa fotballhjerter.

- Vi har alt å spille for enda. Det skal bli vanskelig å stoppe oss fra å komme til EM.

For godt til å være sant
Ja da, poeng mot den store fotballnasjonen hadde vært en sensasjon. Med seier hadde norsk billett til EM i 2012 vært deilig nær – til og med sikret, skal vi tro Egil Drillo Olsen.

Ett poeng hadde vært tilfredsstillende, det også. Norge hadde fortsatt toppet Gruppe H, med et overkommelig kampprogram igjen.

Til og med 2-1-tap kunne det norske, mesterskapskåte fotballpublikum ha sagt seg fornøyd med. 1-0-seieren hjemme ville ha sikret overtak over portugiserne på innbyrdes oppgjør.

1-0-tap, som ble den faktiske fasit, var kanskje ingen overraskelse, men likevel en skuffelse.

En ufortjent skuffelse.

- Jeg er fornøyd med det laget presterte - ikke med resultatet, sa Drillo på pressekonferansen.

Norge nærmest før pause
Norske fotballhjerter har all grunn til å føle stolthet over hva Drillos utvalgte presterte på det portugisiske gresset. Landslagstreneren hevdes å servere tre stikkord til spillerne før kamp, og «kjempe» må ha vært et av verbene han manet troppen om før den viktige EM-kvalifiseringskampen. Portugal hadde ballen og presset i den første omgangen, men de norske spillerne, som hadde revet hjertet ut av brystkassa og plassert det godt synlig utenpå drakta, hadde det mest ihuga forsvaret, og faktisk også de største sjansene. Morten Gamst Pedersen fikk en kjempemulighet til å sikre norsk ledelse på en flott kontring, men det knallharde skuddet gikk over mål.

- Vi møtte et sterkt lag, det visste vi, men vi fikk kampen inn i den retningen vi ville, selv om Portugal hadde ballen mest. Vi fikk vi noen store sjanser, men vi er nødt til å score på de sjansene hvis vi skal vinne over et så bra lag som Portugal, oppsummerte landslagssjefen.

- Førsteomgangen var absolutt godkjent, men det kostet mye. Løpskapasiteten ble mindre og slappere, og vi kom ikke like fort opp i dem i andreomgangen, sa Drillo, som ikke likte at portugiserne kom til så mange innlegg etter pause.

Demidov-tabbe ga portugisisk ledelse
Pausesignalet skulle så inderlig gjerne ha vært sluttsignalet. To omganger ble rett og slett for mye mot portugisiske stjerner.

Åtte minutter etter hvilen kom det fordømte baklengsmålet. Hélder Postiga, til daglig Sporting Lisboa-spiller, lurte seg bak en ukonsentrert norsk forsvarsspiller, og styrte Nanis innlegg inn bak Rune Almenning Jarstein – som for øvrig var imponerende god i det norske målet.

- Ingenting er umulig å ta, men den ble for vanskelig, innrømmet Jarstein overfor Viasat 4.

- Målet var en bra prestasjon av dem, og kanskje ikke like bra av oss. Men når de har så mange innlegg som de har i løpet av kampen, er ett av dem nødt til å havne i mål, mente Hangeland.

Tragisk nok heter forsvarsspilleren som lot seg lure av Postiga, Vadim Demidov. Real Sociedad-spilleren kom inn i det norske midtforsvaret i siste liten, etter at Kjetil Wæhler måtte melde sykdomsforfall.

Høgli stoppet Ronaldo-show
Men den lille forsvarstabben, som ble irriterende avgjørende, klarte ikke å skyggelegge den strålende innsatsen flere av de norske spillerne viste fram. Tom Høgli får æren av å nevnes i den sammenheng. Tromsø-backen fikk den nesten håpløse oppgaven med å stoppe Cristiano Ronaldo, som har bevist at han er i kjempeform, med elleve mål på de fem siste kampene.

Men det var Real Madrid-stjernen som gikk frustrert ut av duellen. Høgli stengte lekeplassen, og ga lite rom for Ronaldos finesser.

- Jeg syns det gikk ganske greit, men det er en mager trøst når vi taper kampen, sa Høgli etter tapet.

- Det var som forventa. De har veldig mange gode spillere og spilte bra. Likevel hadde vi brukbar kontroll, så det er synd. Jeg håpet at vi skulle ro i land uavgjort.

- Det kommer til å bli tøffe tak
Og selv om Norge tapte duellen mot Portugal, er ingenting avgjort i Gruppe H, som nå har nådd et nytt spenningsnivå. Tre nasjoner står med ti poeng - alle med tre seiere, én uavgjort og ett tap. Portugal topper med bedre målforskjell, mens Norge og Danmark følger like bak.

Island, Danmark og Kypros gjenstår for de norske landslagsspillerne i kvalifiseringen.

- Nå er det superviktig at vi slår Island hjemme, fastslo Jarstein.

- Vi har to hjemmekamper igjen, og har gode muligheter til å ta poeng i alle de resterende matchene våre. Tar vi sju poeng tror jeg vi kommer oss til EM, avsluttet en optimistisk Hangeland, som fikk støtte fra landslagssjefen.

- Det kommer til å bli tøffe tak helt til slutt, og vi er nødt til å ta poeng i Parken mot Danmark, men det er fullt mulig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag