*Nettavisen* Sport.

En sjelden klassiker

SJELDEN KLASSIKER: Tirsdagens semifinale mellom Brasil og Tyskland blir andre gang fotballstorhetene møtes i et VM-sluttspill i fotball. Foto: Joe Giddens (Pa Photos)

Det er nesten ikke til å forstå.

07.07.14 08:49

Tirsdagens semifinale i Belo Horizonte blir bare annen gang Brasil møter Tyskland i et VM-sluttspill i fotball.

Brasil mot Tyskland burde egentlig være VM-klassikeren over dem alle, mellom de to mest suksessrike lag i turneringens historie, men finalen i 2002 er eneste gang de har spilt mot hverandre i et sluttspill.

Brasil har vært med i samtlige 20 VM-sluttspill, har vunnet fem ganger og er i semifinale for ellevte gang. Tyskland har vært med i alle sluttspillene unntatt to (1930 og 1950), har tre titler og er i semifinale for 13. gang.

Selv om begge nasjoner er fast inventar i de siste cuprundene, er dette første gang Brasil og Tyskland står i veien for hverandre på veien mot finale. Det er som de to landslagene er magneter med samme pol. De trekkes mot VM-trofeet, men frastøter hverandre.

I 13 av de 16 siste VM-sluttspillene har Brasil eller Tyskland vært i finale. I samtlige VM unntatt det aller første i 1930 har Brasil eller Tyskland tatt medalje. At de likevel ikke har møtt hverandre er som om Roger Federer og Novak Djokovic måtte presenteres for hverandre før Wimbledon-finalen.

Revansj
Brasil vant den første og inntil tirsdag eneste VM-kampen mot Tyskland. En keepertabbe av Oliver Kahn og to mål av Ronaldo avgjorde finalen i Yokohama for tolv år siden i brasiliansk favør. Med Luiz Felipe Scolari på trenerbenken tok Brasil sin femte tittel. Tyskland ble nødt til å vente videre på sin fjerde tittel, og den første siden gjenforeningen.

Tirsdag er det akkurat 24 år siden Vest-Tyskland slo Argentina i VM-finalen i Roma og tok sin hittil siste VM-tittel. Siden er det blitt sølv i 2002 og bronse i de to siste VM-sluttspillene for et tysk lag som håper å ta steget helt opp på Maracana 13. juli.

I 2002 måtte Tyskland greie seg uten sin beste utespiller Michael Ballack, som var utestengt. Dessuten hadde Kahn en dårlig dag på jobben etter å ha storspilt på veien til finale.

Denne gang er det Brasil som er svekket. Lagets store stjerne Neymar er ute med brudd i en ryggvirvel, mens stopperkjempe og kaptein Thiago Silva må sone for gule kort. Brasilianernes håp er at det inspirerer de andre spillerne til stordåd.

VM-adelen
Dette er de mest suksessrike VM-lagene:
* Antall sluttspill: 1) Brasil 20, 2) Tyskland og Italia 18.
* Antall titler: 1) Brasil 5, 2) Italia 4, 3) Tyskland 3.
* Antall finaler: 1) Brasil og Tyskland 7, 3) Italia 6.
* Antall ganger i topp fire: 1) Tyskland 13, 2) Brasil 11, 3) Italia 8.
* Antall ganger i kvartfinale: 1) Tyskland 16, 2) Brasil 15, 3) Italia og Argentina 9.

Disse har stoppet Brasil i VM siden 1982: Nederland, Frankrike, ingen, Frankrike, ingen, Argentina, Frankrike, Italia.

Disse har stoppet Tyskland i VM siden 1982: Spania, Italia, Brasil, Kroatia, Bulgaria, ingen, Argentina, Italia.

Også i år blir det VM-medalje til Brasil, Tyskland eller begge, for 19. gang på rad. Men denne gang greide de ikke å styre unna hverandre. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.