RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En uforglemmelig skandale

Foto: Sven Nackstrand/AFP
Svenskenes trener glemmer aldri krigen i Parken.

Fotballoppgjør mellom Sverige og Danmark har det vært mange av gjennom historien. Enkelte kamper har brent seg fast i hukommelsen til både aktørene selv og folket for øvrig.

EM-kvalifiseringskampen i Parken for to år siden står i en særstilling.

– Den kampen kommer jeg aldri til å glemme, sier Sveriges landslagssjef Lars Lagerbäck.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Dansk under
Sverige leverte en glitrende første omgang og tok med seg 3-0 i garderoben halvveis. Danskene var tilsynelatende plassert i det ytterste fotballmørke.

Men junikvelden i København hadde et lite under å by på sett med danske øyne. Hjemmelaget kastet alle mann i angrep og kom tilbake i kampen. Danmark utliknet til 3-3 – og i nest siste spilleminutt var dramatikken komplett.

Christian Poulsen langet ut en knyttneve mot Sveriges Markus Rosenberg – og dommer Herbert Fandel dro opp det røde kortet og pekte resolutt på straffemerket. I sekundene som fulgte ble tyskeren angrepet av en full danske som hadde tatt seg inn på banen.

Episoden førte til at kampen ble stanset og Sverige senere tilkjent seieren med 3-0. For danskene gikk VM fløyten.

Sinte italienere
– Jeg har aldri tidligere opplevd en sånn kamp. Vi spilte bra i 30-35 minutter, før de satser alt og kommer tilbake. Det var et høydramatisk oppgjør, konstaterer Lagerbäck.

Han har mange sterke minner fra det som skjedde.

– Kampen sitter igjen i meg i større grad enn andre. Vi ville ha spillerne inn i garderoben for å holde konsentrasjonen oppe dersom kampen ville fortsette, husker den svenske landslagssjefen.

Glemt er nok heller ikke det svensk-danske møtet i EM-sluttspillet i Portugal i 2004. Kampen endte 2-2, nøyaktig det resultatet begge lag trengte for å sikre seg avansement på bekostning av Italia. Det skapte et voldsomt rabalder i etterkant med påstander om avtalt spill.

For minnebøkene
Lørdagens VM-kvalifiseringskamp på Råsunda i Stockholm kan fort bli en ny klassiker for minnebøkene.

Nerven i kampen er det i hvert fall ingenting å si på. Sverige bør vinne for ikke å bli hektet helt av i kampen om billett til sluttspillet i Sør-Afrika neste år. Svenskene har bare seks poeng etter fire spilte kamper, og er hele sju poeng bak gruppeleder Danmark. Danskene har riktignok én kamp mer spilt.

Samtidig har også Ungarn 13 poeng, mens Portugal ligger side ved side med svenskene med seks poeng. Landslagssjef Lagerbäck lover offensiv fotball.

– Vi skal være smarte når vi angriper og vi skal angripe så mye vi kan, sier han. (ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere