RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Pa Photos

Endelig fikk Irland hevn

Sist oppdatert:
Irland tok et langt steg mot EM da de slo «norske» Estland fredag kveld.

ESTLAND- IRLAND 0-4:

- Jeg har sagt til spillerne at dette er deres livs kamp, sa Irlands assistentrener Marco Tardelli til pressen før kampen, og Tardelli har et godt poeng.

Seks ganger tidligere har Irland spilt playoff – fem ganger har de blitt slått ut. Den eneste gangen Irland har lykkes i playoff, er da Iran ble slått i kvalifiseringen til fotball-VM i 2002.

- Et åpent sår
Det som huskes best, er likevel playoffkampen mot Frankrike i VM-kvalifiseringen 2009. Thierry Henry handset rett før den avgjørende scoringen, og Irland satt igjen uten sluttspillplass. Det ble et voldsomt leven, og mange ba om omkamp. Til og med Henry mente at kampen burde spilles på nytt, men irene ble ikke hørt.

- Frankrike-kampen er den alle husker. Den kampen har ligget der som et åpent sår. Det gjør den fortsatt, sier Stephen Kelly.

Derfor var det stor jubel da Irland trakk Estland som playoffmotstander, utvilsomt det svakeste laget av landene som kjemper om de siste plassene i EM-sluttspillet.

Fredag gikk den første av to kamper av stabelen, og Estland hadde hjemmekamp på Albert le Coq Arena.

Norske kjenninger
Estland stilte faktisk med en forsvarsrekke spekket med tippeligakjenninger. Enar Jäager, Raio Piroja og Ragnar Klavan spilte alle fra start i hjemmelagets i forsvar. I tillegg kom Joel Lindpere etter hvert inn på banen som innbytter.

Det var Irland som skulle få den beste starten på kampen, og allerede etter 13 minutter sendte Keith Andrews irene opp i ledelsen. Estland fikk i tillegg Andrei Stepanov utvist etter 34 minutter med to gule kort.

Etter hvilen fortsatte irene storspillet, og en periode på fem minutter skulle bli svært så avgjørende på Albert le Coq Arena. Etter 67 minutter økte Jonathan Walters ledelsen, før Robbie Keane la på til 3-0 etter 71 minutter.

Piroja utvist
Som om ikke det var nok: Tippeligakjenningen Raio Piroja klarte også å bli utvist, da han fikk sitt andre gule kort for kvelden, etter at han kastet bort ballen i frustrasjon da dommeren blåste frispark.

Rett før slutt økte Robbie Keane ledelsen til 4-0, og det irske folk har fått en liten oppreisning for den enorme skuffelsen i 2009.

Nå skal mye gå galt for at ikke irene spiller i EM til sommeren.

I de andre playoffkampene gikk det som følger:

Tyrkia - Kroatia 0-3

Mål:
0-1 Ivica Olic
0-2 Mario Mandzukic
0-3 Vedran Corluca

Tsjekkia - Montenegro 2-0

Mål:
1-0 Vaclav Pilar
2-0 Tomás Sivok

Bosnia - Portugal 0-0
Les også: Portugal skuffet mot Bosnia

Returkampene spilles om fire dager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere