*Nettavisen* Sport.

«Engelsk» CL-kamp etterforskes

Foto: Ap / Scanpix

- Det er ingen tvil om at dette er den største etterforskningen av mistenkelig kampfiksing i Europa.

04.02.13 12:30

425 dommere, spillere, ledere og kriminelle er under etterforskning for kampfiksing i fotball, opplyste Europol mandag.

Det er mistanke om juks i 380 fotballkamper i mer enn 15 land. Blant disse kampene skal være en mesterligakamp spilt på engelsk jord. Europol opplyste ikke noe om hvilke lag som spilte i kampen som etterforskes.

Asiatiske bakmenn
To kamper i mesterligaen er under mistanke for kampfiksing. I tillegg er det mistanke rundt både VM- og EM-kvalifiseringskamper og en rekke andre toppkamper i europeiske fotballserier.

Den engelske mesterligakampen er blitt spilt i løpet av de tre-fire siste årene, men nærmere beskrivelse kan ikke offentliggjøres på grunn av «pågående juridiske prosesser».

Europol kunne derimot fortelle at de har avslørt en organisert kriminell gruppe i Asia som sto bak kampfiksingen.

BBC skriver at Europol har etterforsket saken i 18 måneder. Bakmennene skal ha tjent 8 millioner euro (ca. 60 mill. kroner) på jukset. 2 (ca. 15. mill kr) av disse millionene er betalt ut til aktører som har bidratt til kampfiksingen. Den største individuelle utbetalingen skal ha vært på 140.000 euro (ca. drøyt 1 mill. kr.).

Totalt skal det kriminelle nettverket ha omsatt penger for 120 millioner kroner.

Stort problem
Spillsyndikat i Asia skal ha samarbeidet med kriminelle bander gjennom store deler av Europa.

- Det er ingen tvil om at dette er den største etterforskningen av mistenkelig kampfiksing i Europa. Den har avslørt resultater som avdekker et stort problem for fotballens integritet i Europa. Vi har avslørt et omfattende kriminelt nettverk, sa Europol-sjef Rob Wainright på en pressekonferanse mandag.

Europol-ledelsen frykter at de bare har avslørt «toppen av isfjellet». De nedslående tallene for mulig kampfiksing ble presentert på en pressekonferanse i nederlandske Haag mandag.

På spørsmål om mesterligakampen som ble spilt i England ville ikke Wainwright fortelle noe som kunne avsløre lagenes identitet.

- Fokuset har vært på andre land, ikke Storbritannia. Uansett er vi overrasket over omfanget av denne kriminaliteten og hvor utbredt det har vært, sa Wainwright.

- Det vil være naivt å tro at slikt ikke forekommer i engelsk fotball og hele den europeiske fotballen, fortsatte Europol-sjefen.

Etterforskningen har pågått i 18 måneder. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.