RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NYTT EIERSKAP IGJEN? Den gamle fotballstorheten Leeds United kan stå overfor enda et bytte av eiere. Bilder er fra Elland Road klubbens hjemmebane.
NYTT EIERSKAP IGJEN? Den gamle fotballstorheten Leeds United kan stå overfor enda et bytte av eiere. Bilder er fra Elland Road klubbens hjemmebane. Foto: Anna Gowthorpe (Pa Photos / NTB scanpix)

Engelsk storklubb kan bli solgt til energidrikk

Sist oppdatert:
Klinger «Red Bull Leeds» godt i ørene på fansen?

Tradisjonrike Leeds United er blant de mest populære klubbene i engelsk fotball.

Også i Norge har klubben i mange år tilhørt dem med mest supporterestøtte, sammen med lag som Manchester United, Liverpool og Arsenal. 

Men klubben som vant sin tredje engelske ligatittel i 1992, sesongen før Premier League startet opp, har slitt tungt i en årrekke.

Siden 2004 har Leeds spilt mest på nivået under den høyeste ligaen i England, men har også vært nede på tredje nivå i flere sesonger.

Nedtur etter nedtur

Store økonomiske vansker, sviktende sportslige resultater og flere eierskifter har preget de hvitkledte fra West Yorkshire siden Premier League-dagene.

I april i fjor tok den omstridte italieneren Massimo Cellino over 75 prosent av aksjene i Leeds United via familiekonsernet Eleonora Sport. Han ble dømt for skatteundragelser i hjemlandet før jul, og ble deretter satt i karantene fra å styre klubben.

Nå avslører Cellino overfor lokalavisen Yorkshire Evening Post at den østerrikske energidrikk-giganten Red Bull har lagt inn et bud i håp om å overta den tidligere fotballstorheten.

- Det er kommet et tilbud. Jeg visste ikke om det, men jeg har akkurat snakket med Giampaolo Caboni, en av direktørene i Eleonora Sport. Han sa at Red Bull har lagt inn et bud på klubben, sier Cellino.

Italieneren tilføyer at han ikke vet hva som skjer videre i saken.

Eier flere klubber

Red Bull er allerede tungt inne i på eiersiden i store fotballklubber både i Østerrike, Tyskland og USA. Valon Berishas klubb Red Bull Salzburg (tidligere Austria Salzburg) i den østerrikske toppdivisjonen ble overtatt av drikkeprodusenten i 2005.

Seinere er også Major League Soccer-laget New York Red Bulls (tidligere New York/New Jersey Metrostars) og RB Leipzig, som nå spiller  i tysk 2. Bundesliga, lagt til i fotballfamilen til selskapet. Red Bull eier også mindre profilerte fotballklubber i Brasil og Ghana.

Om det i det hele tatt er mulig at Leeds United kan bytte til et klubbnavn med Red Bull etter en overtakelse er tvilsomt. Det tyske fotballforbundet godkjente ikke Red Bull som en del av navnet i klubben som isteden ble hetende RB Leipzig.  

PS: Leeds møter Blackburn hjemme lørdag. Begge lag ligger plassert midt på Championship-tabellen og er trolig ute av opprykkskampen. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere