RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Englands viktigste spiller

Foto: Getty Images
Sist oppdatert:
Glem Wayne Rooney og David Beckham. Dette er Englands viktigste spiller.

Han heter Steven Gerrard. Men det har du selvfølgelig allerede sett av bildet. Vi har tatt en nærmere kikk på en av de største stjernene i internasjonal fotball i 2006.

Steven Gerrard ble født i Whiston 30. mai 1980. Det betyr at han er 26 år gammel. Han ble tidlig oppdaget av Liverpools speidere, og gikk læretiden på klubbens ungdomsakademi. Som 18-åring debuterte han for klubbens førstelag i november 1998, da han kom inn som innbytter for Vegard Heggem.

Faktisk etablerte han seg først på Liverpools førstelag som back, selv om han egentlig var midtbanespiller. Og Gerrard imponerte fra første spark på ballen, uavhengig om han spilte på høyre- eller venstreback. Mange mente han var ligaens beste høyreback i de få kampene han spilte i den posisjonen.

Landslagsdebuten kom dagen etter at han fylte 20 år, i Englands 2-0-seier over Ukraina. Men når det gjelder VM-sluttspill, blir sommerens mesterskap i Tyskland hans første. Det forrige, som ble spilt i Japan og Sør-Korea, mistet han på grunn av skade.

Skader var i grunnen et alvorlig problem for Liverpools nåværende kaptein tidlig i karrieren.

Han slet med både rygg- og lyskeproblemer etter kraftig vekst i slutten av tenårene – Gerrard er i dag 188 centimeter høy – og sesongen 2001/02 ble avsluttet med at han pådro seg en strekk i den siste ligakampen og mistet VM. En operasjon den samme sommeren rettet opp i problemene, og scouseren har stort sett vært skadefri de siste sesongene.

Det er man svært glad for i Liverpool.

Gerrard har spilt en enormt viktig rolle i merseysideklubbens framganger de siste årene. Han scoret mål da Liverpool vant 5-4 over Alaves i Uefa-cupfinalen i 2001. Han scoret mål da Liverpool snudde finalen og vant mot AC Milan i fjorårets Champions League. Og han scoret to ganger da Liverpool beseiret West Ham i årets FA-cupfinale.

- Hvis Steven Gerrard hadde spilt for West Ham, hadde vi vært favoritter, uttalte Alan Pardew dagen før finalen.

- Hvis Steven Gerrard hadde spilt for West Ham, hadde de vunnet 10-0, konstaterte The Times dagen etter.

Det er etter hvert blitt en slags allment akseptert sannhet at verdens beste fotballspiller heter Ronaldinho. Det er ikke en urimelig påstand. Men det er heller ikke urimelig å påstå at Steven Gerrard er verdens mest komplette spiller.

Jamie Carragher og John Arne Riise har begge sagt at de ikke vil bytte bort Gerrard mot noen spiller i verden - ei heller mot Ronaldinho. Liverpools manager Rafael Benitez liker ikke å bruke store ord, men legger ikke skjul på sin beundring for 26-åringen.

- Jeg liker ikke å snakke om at den eller den spilleren er best i verden. Men Steven er blant de aller beste, sier Benitez.

- Han er jo fantastisk uansett hvor jeg plasserer ham. Framover, bakover - det spiller ingen rolle. Steven er den komplette spilleren, fastslår managerkollega Sven-Göran Eriksson.

Bare tenk deg om; hvis du ble bedt om å plukke ut de fem beste pasningsleggerne i verden – ville ikke Steven Gerrard vært blant dem? Og hvis du ble bedt om å plukke ut de fem beste skytterne i verden – ville ikke Steven Gerrard vært blant dem?

Nei, sier du? Det er galskap. Du skal få en sjanse til. Sjekk dette videoklippet og svar én gang til.

Englands svenske landslagssjef har planer om å slippe Gerrard fri på de tyske VM-arenaene denne sommeren. Gerrard vil sammen med Frank Lampard få i oppgave å skape sjanser og score mål. Tidligere har Gerrard ofte fått jobben som ryddegutt foran backfireren, men etter at han banket inn 23 mål for Liverpool denne sesongen, 0,43 mål per kamp, har Eriksson fått øynene opp for hvor viktig scouseren kan være offensivt.

Spesielt nå som Wayne Rooney er skadet.

Utrolig nok har denne bautaen av en midtbanespiller, denne oasen av fotballferdigheter vi kaller Steven Gerrard, til tider hatt et anstrengt forhold til fansen i Liverpool. Kravene som stilles til Gerrard er langt høyere enn de kravene som stilles til for eksempel Peter Crouch. Og da Liverpools kaptein, selve ikonet på Liverpools framtid, begynte å flørte med Chelsea, reagerte mange supportere sterkt. Først med vantro, så med rent raseri.

Stormen blåste over sommeren 2004, men ble ikke glemt og blusset for alvor opp da flørten fortsatte sommeren 2005. Ironisk nok skjedde det etter at Liverpool hadde slått Chelsea ut av Champions League og vunnet hele turneringen.

Det endte til slutt med at han skrev under på en ny fireårskontrakt. Og sakte, men sikkert har fansen åpnet hjertedøren på vid gap igjen. Det hjelper selvfølgelig med kamper som FA-cupfinalen, med 23 mål denne sesongen og med utmerkelser som «Årets Spiller 2006».

Og det skader sikkert ikke med et VM-gull heller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere