RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enkelt forklart: Slik fungerer Financial Fair Play

UEFA-PRESIDENT: Michel Platini er president i UEFA.
UEFA-PRESIDENT: Michel Platini er president i UEFA. Foto: Fabrice Coffrini
Sist oppdatert:
- De nasjonale forbundene følger ikke denne holdningen i det hele tatt.

UEFAs Financial Fair Play-bestemmelser er uklare for de aller fleste. Idéen ble født i 2009, og ble først implementert av UEFA foran 2010/2011-sesongen.

Det har versert mye skremselspropaganda om regelverket i media og i fotballmiljøene, men få har vel vært i stand til å peke på konkrete aspekter ved bestemmelsene.

Formålet er imidlertid enkelt å begripe. Financial Fair play skal forhindre klubber å bruke mer penger enn de tjener, og på den måten sørge for langsiktig økonomisk bæreevne og til syvende og sist videre drift av fotballklubber som har havnet på skråplanet økonomisk.

Høyskolelektor Tor Geir Kvinen underviser i fotballøkonomi ved Handelshøyskolen i Kristiansand. Han synes regelverket kan virke både uoversiktlig og diffust.

- Det er et regelverk som er uklart for de aller fleste. Jeg er usikker på om det i det hele tatt finnes noen som kan dette godt. Det gjenspeiler seg i de ulike nasjonale fotballforbundene, som for øyeblikket ikke ser ut til å følge denne holdningen i det hele tatt, sier Tor Geir Kvinen til Nettavisen.

- Ikke behov
Kvinen er også svært usikker på hvorvidt bestemmelsene vil påvirke de mest pengesterke klubbene i europeisk fotball.

- Poenget med regelverket er å balansere utgifter i forhold til inntekter. Tar man utgangspunkt i de store klubbene med rike eiere, er det ikke behov for et sånt regelverk.

- UKLART FOR DE ALLER FLESTE: Tor Geir Kvinen mener Financial Fair Play-regelverket er vanskelig å sette seg inn i.

For disse klubbene går det jo på skinner, så lenge eierne spytter inn kapital. Men det handler jo om en langsiktig økonomisk bæreevne.

- Vi har jo eksempler på klubber både her hjemme og internasjonalt, hvor man har opparbeidet seg gjeld, og endt opp med å gå konkurs. For disse klubbene er det jo et behov for en regulering, mener Kvinen.

Det er imidlertid mange snedige og interessante detaljer i regelverket, for de som har tid og energi til å sette seg inn i det 90 siders lange dokumentet som omfatter Financial Fair Play-bestemmelsene.

Det må understrekes at dette er sett fra perspektivet til klubber som har gode nok sportslige resultater til å kunne delta i intereuropeiske turneringer jevnlig.

Vil dele ut sanksjoner
For å kunne delta i de intereuropeiske klubbturneringene, Champions League og Europa League, må hver enkelt klubb søke om lisens, samt rapportere om det samlede økonomiske resultatet de siste tre sesongene. Neste sesong vil være den første sesongen hvor Financial Fair Play virkelig trer i kraft, og de tre siste sesongenes budsjett vil i utgangspunktet avgjøre hvorvidt klubbene er berettiget til å delta.

Dersom en klubb har et totalt tap på mer enn 45 millioner euro, har UEFA varslet at de vil dele ut kraftige sanksjoner.

Og det stopper ikke der. Dersom klubbens eiere ikke spytter inn egenkapital i klubbkassa, er det ikke tillat å tape mer enn 5 millioner euro i den samme perioden.

PENGEGALOPP: Manchester City i møte med Barcelona i fjorårets utgave av Champions League. 


Flere unntak
Lønningene til spillere som har gjeldende kontrakter signert før juni 2010, teller ikke i reglementet for sesongen 2011/12. Det er som om de ikke eksisterer. Det kan være en kjempefordel for klubber med skyhøye lønninger. Et års lønningsbudsjett for klubber som Chelsea og Manchester City, kan være nok til å felle dem i den første rapporteringspliktige perioden.

Et annet viktig unntak er stadionkostnader. Bygging og utbygging av stadionanlegg vil dermed bli fullstendig ekskludert.

Det siste viktige unntaket er utvikling av aldersbestemte lag. UEFA ønsker at klubbene skal være i stand til å utvikle gode, unge spillere.

Dette for å kunne være mindre avhengige av å betale for og hente spillere eksternt, samt være i stand til å kunne tjene godt på å selge disse unge spillerne videre. Det vil kunne gi en god økonomisk plattform på sikt, mener UEFA.

Åtte ulike straffer
For å kunne gi aktuelle klubber en passende straff, har UEFA formulert en rekke ulike sanksjoneringsmuligheter.

1. Advarsel
2.
Bot
3. Poengtrekk
4. Fratrekk av økonomiske gevinster tjent gjennom deltakelse i en
UEFA-regissert turnering
5. Avslag på registrering av nye spillere i en UEFA-regissert turnering
6. Restriksjoner på hvor mange spillere som kan registreres i en UEFA-regissert turnering
7. Diskvalifikasjon fra en pågående UEFA-regissert turnering
8. Diskvalifikasjon fra fremtidige UEFA-regisserte turneringer

KRITISK: Viasat-kommentator, Roar Stokke, er kritisk til den enorme pengebruken i internasjonal fotball.

Viasat-kommentator Roar Stokke har kommentert Champions League siden nittitallet, og er ikke i tvil om at det er et sterkt behov for Financial Fair Play. Han mener imidlertid at regelverket burde kommet mye tidligere.

- Alle vil ha en bit av fotballproduktet, som er en enorm milliardindustri. Brød og sirkus til folket som folket selv betaler for.


- Forskjellen er bare den at arbeiderklassen ikke lenger har råd til å se fotballen de elsker. Det er det den nye, rike middelklassen som får oppleve. Sammen med rike tilreisende turister og sponsorer. Dette fordi fotballutgiftene eskalerer uten at noen gjør noe.

- Nå får vi for all del håpe at UEFA kan sette med foten, en gang for alle, sier Roar Stokke til Nettavisen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere