*Nettavisen* Sport.

Er dette verdens vakreste fotballbane?

PERLE: Hjemmebanen til Henningsvær IL har fått oppmerksomhet fra hele internettet det siste døgnet. Foto: Ole Johan Wiik

Henningsværs fotballstadion går sin seiersgang på nettet.

06.11.15 18:36

Wembley i London. Nou Camp i Barcelona. Maracana, Rio de Janeiro. San Siro, Milano. Santiago Bernabeu i Madrid og Allianz Arena i München.

Det er fotballstadioner som alle dukker opp når engelske The Mirror skriver om de vakreste fotballstadionene i verden.

Ja, også hjemmebanen til Henningsvær i Lofoten.

En video tatt med drone over hjemmebanen til nordlandsklubben, lagt ut av Ole Johan Wiik på YouTube i fjor vår, går nemlig sin seiersgang på nettet i disse dager, og den britiske tabloidavisa har plukket opp fenomenet.

«Dersom du lager en liste over de beste fotballstadionene på jorden, er det noen ganske opplagte navn som utvilsomt må med. Henningsvær stadion, en liten arena på en fjern, norsk øy, ville sannsynligvis ikke nå opp på lista,» skriver The Mirror.

«Men det gjør den kanskje når du ser de utrolige bildene som akkurat nå sprer seg på nettet. Det finnes ingen tribuner. Den brukes bare til amatørfotball. Den ligger i den rolige fiskelandsbyen Henningsvær, en del av Lofoten på utsiden av Nord-Norge. Men se bare hvor forbannet vakker den er.»

Eksploderte

Videoen avisen har hentet bildene fra, er oppe i 65.000 visninger på YouTube. Mirror-artikkelen er delt over 4.000 ganger.

- Det må jeg bare si, det er rett og slett utrolig artig, sier mannen bak videoen, Ole Johan Wiik, til Nettavisen.

- I utgangspunktet lagde jeg videoen fordi sønnen min spiller på det ene fotballaget som er i videoen. Og for å vise den fantastisk fine plassen vår, forteller han.

Frem til i går lå videoen på et sted mellom 300 og 400 visninger på YouTube. Etter at The Mirror omtalte banen, har altså antall visninger eksplodert.

- Hvorfor nå? Det er halvannet år siden du la videoen ut på nett?

- Nei, det vet jeg egentlig ikke. Det kan kanskje være noen som har vært på reise her som har kommet med et tips. Vi har et stort antall turister om sommeren. Men jeg har egentlig ingen peiling.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

PANORAMAUTSIKT: Henningsvær i Lofoten er en naturperle av de sjeldne. Foto: Ole Johan Wiik


Kun tre lag

Styreleder i Henningsvær IL, Tom Hansen, håper at videoen kan bringe sårt tiltrengte midler til klubbkassa.

- Vi har et klubbhus som vi gjerne skulle hatt restaurert, som har stått brakk i nesten 40 år. Nå er dette på alles lepper, vi skulle solgt inn litt reklame nå, sier han til Nettavisen.

Problemet er at banen blir benyttet ytterst sjeldent.

- Vi har kun tre lag. To minilag for de minste fra 5-8 år og 8-11 år, og et jenter 14-lag. Vi hadde et A-lag en gang, men det er bra mange år siden. Det begynner å bli 18 år siden, forklarer lederen.

- Det må vel være mulig å stable et A-lag på beina?

- Ikke her. Det er teknisk helt umulig. Det er jeg og naboene som spiller fotball. Vi er i underkant av 500 som bor i Henningsvær, men det er med eldre og unger. Vi har ikke elleve spillere. Kanskje to.

Ball i havet

Men selv uten et A-lag tør lederen påstå at de har Norges vakreste fotballstadion.

- Du finner ingen baner som dette i landet her. Du har hav, fjell, tørrfiskhjell og det meste.

- Havner ballen i havet av og til?

- Ja, det gjør den ofte. Vi hadde en cup her for et par måneder siden, vi mistet flere baller rett ut i fjorden. Men er vi heldige med vindretningen, blåser ballen tilbake igjen. Vi skulle hatt et nett ut mot havet, men vi har ikke så mye penger.

Ønsker seg United-leir

Filmskaper Wiik har imidlertid planen klar på hvordan idrettsklubben kan utnytte oppmerksomheten.

- Det er topp hvis noen store klubber tenkte at de kunne ha en treningsleir her. Vi har fasiliteter for oppholdet, en flott rorbu, hotellanlegg. Sånn sett er det helt topp.

- Hvilke klubber ville du hatt på besøk da?

- Nei, altså. De som vil.

- Barcelona til Henningsvær?

- Det hadde vært konge. Eller Real Madrid. Eller en United-kamp.

- Dere ville slitt med å stille med elleve mann til en treningskamp mot United, har jeg skjønt?

- Ja, da måtte vi gått langt opp i Old Boys-rekka.

Se videoen som har gått sin seiersgang på nettet, samt en video av selve Henningsvær, under:Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.