RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er fem milliarder nok, Mark Hughes?

Foto: AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Ingen i Manchester har større press på seg enn Citys manager.

Mark Hughes (45) var en spektakulær fotballspiller som tilbrakte storhetstiden sin i Manchester United, Barcelona og Bayern München. Han kjenner godt til hvilket press som følger storklubber.

Det kan komme godt med nå som Manchester City skal ta steget opp blant storklubbene i Premier League. Presset på Hughes kommer nemlig til å bli enormt.

Ikke bare fra fans og media, men sannsynligvis også fra klubbeieren, Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan fra De forente arabiske emirater.

To + tre milliarder
Det er ikke småpenger Hughes har fått til rådighet. En oversikt i The Times viser at waliseren har brukt over 200 millioner pund på spillerkjøp de siste 12 månedene (Se spillere og prisene i faktaboksen til høyre).

Samme avis hevder at investeringen totalt sett er på om lag 500 millioner pund - det tilsvarer fem milliarder norske kroner - når man legger til lønninger og signaturbonuser.

Mange vil med en hånende tone kalle City et «kjøpelag», men den betegnelsen er egentlig tåpelig. Alle lagene i Premier League er kjøpelag. I for eksempel Liverpool, som har lokale gutter som Jamie Carragher og Steven Gerrard i sin førsteellever, har manager Rafael Benitez brukt over 2,2 milliarder kroner på spillerkjøp siden 2004.

Kunsten er å handle riktig. Å hente inn komponenter som kan forbedre en lagmaskin, om du vil. Det fikk Mark Hughes ikke til i sin første sesong som manager i Manchester City.

Skuffet i fjor
Den 129 år gamle klubben endte på en skuffende tiendeplass i fjor, med 15 seirer, 18 tap og 50 innslupne mål på 38 kamper. Den skuffende fjorårssesongen bidrar bare til å øke presset på Mark Hughes.

Sommerens kjøp vil ganske sikkert bidra til å redusere antall tap, men ikke nødvendigvis antall baklengsmål. Hughes har hentet inn stjernespissene Carlos Tevez, Emmanuel Adebayor og Roque Santa Cruz for til sammen 680 millioner kroner, samt midtbanespilleren Gareth Barry for 120 og forsvarsspilleren Kolo Toure for 160.

Det kan fortsatt stilles spørsmål om balansen i laget er god nok, noe midtbaneankeret Nigel de Jong også påpeker.

- Alles oppmerksomhet er rettet mot det offensive, men vi må også tenke på å forsvare oss, for det er den viktigste delen, sier de Jong.

Kvalitetslag offensivt
Det er ikke utenkelig å se Hughes stille med Adebayor, Tevez, Robinho og Shaun Wright-Phillips på banen samtidig, i en oppstilling hvor de to sistnevnte da vil bekle kantroller. Det ser fryktinngytende ut offensivt, men tilsvarende svakt ut defensivt. Mye av ansvaret vil falle på Gareth Barry og enten Nigel de Jong eller Vincent Kompany.

Kan de to sentrale midtbanespillerne kompensere nok til å gi laget den rette balansen? Det er dette Mark Hughes nå gambler på. Hvis han ikke lykkes, ryker ganske sikkert jobben.

Det vil nok i så fall føles urettferdig, fordi det tar tid å sette sammen en knirkefri lagmaskin.

Chelsea vant ikke ligaen det første året etter at Roman Abramovitsj kom til London. Det er verdt å minne om det. Chelsea hadde dessuten vært blant ligaens seks beste lag i seks av de sju foregående sesongene. Husker du når Manchester City sist var blant de seks beste i Premier League? Det har aldri skjedd. Femteplassen i 1991/92 er klubbens beste plassering i moderne tid.

Gap på 40 poeng
Det er et stort gap mellom Premier Leagues fire beste lag og resten. I fjor var gapet fram til seriemester Manchester United hele 40 poeng for City.

Spiller for spiller har Mark Hughes en imponerende spillerstall til rådighet. Den er likevel ikke i samme klasse som stallene til de fire store. Når diskusjonen om hvem som er ligaens beste spiller kommer opp, er det navn som Steven Gerrard, Cesc Fabregas, Didier Drogba, Fernando Torres og Wayne Rooney som dukker opp, ikke Carlos Tevez eller Emmanuel Adebayor.

Men det handler som nevnt om å sette sammen en lagmaskin, og Mark Hughes har tatt flere skritt i riktig retning denne sommeren. Vi tror likevel at dette prosjektet vil ta tid, akkurat som det gjorde for Chelsea.

Spørsmålet er om Hughes får den tiden. Vi tviler.

Nettavisens tips: 5.-plass

Se alle Nettavisens tabelltips her.

Kilder: The Times, mcfc.co.uk, Wikipedia, Sky Sports, The Independent, lfchistory.net

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere