RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er Rooneys oppførsel grei nok?

(PA/Scanpix)
Sist oppdatert:
- Hadde noen sagt «fuck you» direkte til meg, ville jeg hevet ham på tribunen, sier norsk dommer. Hva mener du?

Manchester United og Englands Wayne Rooney - en suveren fotballspiller som etter hvert også har fått god kontroll på temperamentet sitt. I mandagens treningskamp mot Platinum Stars - Englands siste før VM - viste han imidlertid litt av sitt gamle jeg.

Han kastet seg vilt inn i et par taklinger, og snakket så på seg et gult kort for munnbruk. Han skal ha sagt «fuck you» til dommeren, før han ble roet ned av assistent Stuart Pearce.

Men bør dommere tåle et «fuck you»?

- Han kan bli utvist for dette i VM, sa mandagens dommer.

Nettavisen har snakket med de to mest profilerte norske dommerne, Terje Hauge og Tom Henning Øvrebø. De har ikke sett episoden med Rooney, men er uansett klare nok i sin reaksjonsform hvis de blir skjelt ut av spillere ansikt til ansikt.

Les også:Vurdering av gruppa med England, USA, Slovenia og Algerie

- Kan være rødt!
- Hvis noen hadde sagt fuck you direkte adressert til meg, så ville jeg hevet ham på tribunen. Et så fornærmende uttrykk kan jeg ikke akseptere, sier Hauge.

- Hvis en spiller bommer på åpent mål og banner i bakken til seg selv, så skal man tåle det. Hvis det er en spontan reaksjon etter at spilleren for eksempel er blitt taklet bakfra, kan man også tåle det. Men hvis han har fått noen sekunder til å tenke seg om, så søker meg opp som dommer og sier «fuck you», da blir det som å be om rødt kort, fortsetter han.

Hauge har aldri gitt direkte rødt kort for munnbruk internasjonalt. Det har heller ikke Tom Henning Øvrebø. Sistnevnte er imidlertid ikke så opptatt av hva som blir sagt. Det handler heller om måten ting blir sagt på.

Skjer sjelden
- Hvis en spiller, uansett om han er engelsk, italiensk eller fra et annet land, roper «fuck you, referee» mens han løper forbi, så kan man overhøre det. Da kan man også si fuck you tilbake. Men hvis han står foran deg, og skriker det rett opp i ansiktet ditt, da blir det noe annet. Da kan det i verste fall være rødt kort. Da bli det en underminering av dommeren etter at en avgjørelse er tatt. Det blir litt det samme som når en spiller applauderer foran dommeren etter at han har fått gult kort. Da latterliggjør man dommeren, sier Øvrebø.

Han tror uansett ikke at Rooney eller andre får særlig problemer med dette under fotball-VM.

- Nei, ser man på statistikken fra VM så gis det uhyre sjelden direkte rødt kort for munnbruk. Det får man eventuelt kun etter taklinger eller ved å frata noen en scoringssjanse på ulovlig vis, sier han.

Les også:Vurdering av gruppa med England, USA, Slovenia og Algerie

PS. Rooney beklaget overfor dommeren etter kampen, og ga ham drakta si som plaster på såret.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere