Espelund: – Reformer viktigere enn presidentvalget

Karen Espelund var tidendes første kvinnelige generalsekretær i Norges Fotballforbund.

Karen Espelund var tidendes første kvinnelige generalsekretær i Norges Fotballforbund. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Karen Espelund har vært en tydelig FIFA-kritiker i årevis. Nå får den tidligere generalsekretæren i NFF pris for sitt idrettspolitiske mot.

54-åringen får onsdag tildelt Idrettspolitisk forums pris, tidligere kjent som PAN-prisen.

Espelund, som fikk to A-landskamper for Norge, er spent på hvem som overtar etter skandalepresident Sepp Blatter under FIFAs presidentvalg 26. februar.

– Vi er spent på det endelige reformutfallet inn mot FIFA-kongressen. Reformer er nødvendig og langt viktigere enn presidentvalget, sier Espelund til NTB.

Siden 2012 har hun vært styremedlem i Det europeiske fotballforbundet.

– Jeg står bak UEFAs egen mann, Gianni Infantino, sier Espelund.

FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er begge suspendert og risikerer å bli utestengt fra all fotball på livstid. Duoen er mistenkt for korrupsjon.

– Dette er forferdelig for fotballens omdømme, medgir Espelund.

Ikke Hallén-erstatter

Hun blir omtalt som «en modig og tydelig stemme i etiske spørsmål rundt internasjonal fotball» av leder i Idrettspolitisk forum, Arne Kvalheim.

– Det har vært lett å være det, spesielt mot FIFA, siden slutten av 1990-tallet. Det har vært mye å påpeke. FIFA må endres vesentlig. Men vi kritikerne har tapt helt til det som er skjedd det siste halvåret, sier Espelund.

I helgen ble det kjent at Yngve Hallén ikke tar gjenvalg som fotballpresident. Espelund er blitt nevnt som mulig etterfølger.

– Det er ikke aktuelt. Jeg skal jobbe videre for å utvikle Sør-Trøndelag og spille en rolle i UEFA-styret, sier Espelund til NTB.

Til daglig er Espelund fylkesdirektør for kultur og kommunikasjon i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Kvinneløft

I 1999 ble hun tidenes første kvinnelige generalsekretær i Norges Fotballforbund. Espelund er både uoffisiell norgesmester og seriemester.

– I tillegg til å ha jobbet for å bedre etikken i både UEFA og FIFA, har Karen Espelund lagt ned et langvarig arbeid med kvinnefotballen. Hun var virkelig en pioner, fra en sped start til å bli den største kvinneidretten i Norge. Kvinnefotballen har tatt utrolige steg de siste 30 årene, mye takket være Espelunds innsats, sier Kvalheim.

Espelund sitter i UEFAs kvinnekomité.

– Jeg har vært i posisjon til å sette dagsorden, da må du bruke den. UEFA-innsatsen har vært todelt fra min side. Jeg har jobbet for et lite land opp mot de store, sterke nasjonene rundt europacup og internasjonale turneringer og for utviklingen av kvinnefotballen. Jeg er stolt over å ha fått utvikle turneringer. I J17-EM er 48 medlemsland med og 50 av UEFAs 54 medlemsland har nasjonale kvinneserier, sier Espelund.

Hun er stolt over å ha motta prisen fra Idrettspolitisk forum.

– Veldig hyggelig. Du får aldri nok idrettspolitisk debatt, idretten fortjener det. Et viktig forum, sier prisvinneren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.