Gå til sidens hovedinnhold

- Et nytt storlag på gang

- Det spillet Start har vist hjemme mot Viking og Lillestrøm, tilsier at de skal kjempe i toppen av eliteserien i år, mener TV 2s fotballekspert, Svein Mathisen.

Start leder serien med tre seire og en uavgjort så langt, etter at de har møtt motstandere som Lillestrøm, Molde, Lyn og Viking. Matta tror Start har et nytt storlag på gang.

Entusiasme
- De kan ha det. Det har blitt gjort et godt arbeid av Tom Nordlie og Erik Solér. De har med sin entusiasme og harde arbeid, vist at det nytter, så nå må klubbens organisasjon komme etter. Med et nytt stadion som står der i 2007, har Start alle muligheter til å få et fantastisk løft, sier Matta til TV 2 Nettavisen.

TV 2-eksperten var selv til stede på Kristiansand Stadion søndag, og var vitne til en fantastisk fotballkamp. Start leverte et voldsomt trøkk mot Viking-målet i 90 minutter, og ble belønnet med en 5-2-seier.

- Det var jo 1. mai – arbeidernes dag - for å si det sånn, flirer Mathisen.

Han har fulgt Start tett siden han selv spilte på Kristiansands-laget, og er naturlig nok glad for at det igjen er fotballfeber på Sørlandet. Klubben har budsjettert med 5300 tilskuere i hver hjemmekamp. I løpet av de to første seriekampene er det tallet doblet.

Målet å ta 30 poeng
- Det viser at det er potensial i Kristiansand, men de må samtidig ha beina på jorda.

- Kan det holde til medalje i år?

- Nå er jeg alltid litt pessimist, slik at jeg kan juble desto høyere når det går bra, men det første målet er å ta 30 poeng, og når de har gjort det, hvis de får beholde troppen skadefri, er det ingen begrensning for hvor langt de kan gå. Det spillet de har vist hjemme mot Viking og Lillestrøm, tilsier at de skal kjempe i toppen. Men det er ikke lett å spå, sier Matta videre.

Svein Enersen, sportssjef i Fædrelandsvennen, er mektig imponert over det Tom Nordlie & co har fått til så langt i sesongen.

- Den stemningen som var på stadion på søndag, har det ikke vært så lenge jeg har vært her. Folk som har fulgt Start, sier at de ikke har opplevd maken siden 70-tallet, sier Enersen til TV 2 Nettavisen.

Når ryker de?
Spørsmålet mange stiller seg på Sørlandet, er: Når ryker de?

- Alle går egentlig og venter på smellen. Men det som kjennetegner Start nå, er at de har et kollektiv, en spillerstil og en guts som vi ser i hver kamp, der motstanderne ikke helt er klar over hva som treffer dem, forklarer Enersen.

Han tror også det er et snev av undervurdering ute og går.

- Etablerte lag har vel en tendens til å se på terminlisten og tenke seg ut kamper der de skal hente tre poeng. Start, Aalesund og Fredrikstad er eksempler på det. Men Start har et lag nå som, når de er skadefrie, er veldig godt.

- Hvor langt kan dette gå?

- Det er vanskelig å si. Men det som er betryggende, er at de har tatt ti poeng på de fire første kampene. De har tatt en tredel av de poengene de trenger for å overleve i eliteserien, som er det viktigste for Start i år. Men jeg ser ingen grunn til at det skal stoppe nå. De har flyt, de rir på en medgangsbølge, og jeg blir ikke forundret om de tar poeng på Lerkendal på torsdag heller. Det forundrer meg ikke om Start ender på topp fem når vi setter strek i oktober.

Hyller Nordlie
Enersen er ikke i tvil om at suksessen Start nå opplever, har mye med Tom Nordlie å gjøre.

- Laget har aldri vært bedre trent enn de er nå, og holder koken i 90 minutter, med beinhardt press hele kampen igjennom. Jeg tror ikke det er noe lag i eliteserien som er bedre trent. Det er så mye kvalitet i treningsdosene. Det er ikke noe dødtid. Det som kan ødelegge for Start, er skader på sentrale spillere som Bala Garba, Fredrik Strømstad og Kristoffer Hæstad. De er nøkkelen til Start i år, sier Enersen.

Sportssjefen mener Nordlie er Norges beste fotballtrener.

- Det er mange meninger om Nordlie, men i mine øyne er hans Norges beste. I det legger jeg ikke bare det at han er god fotballfaglig, men han har en rendyrket spillestil, han er enormt flink til å motivere spillerne, få de til å holde fokus, og han slipper dem ikke nedpå. Det er viktige oppgaver for en trener, og i så måte er Tom Nordlie et unikum.

- Start har alltid hatt ord på seg for å spille god fotball, makrellfotball, når sommeren nærmer seg. Tom Nordlie har gjort noe med kulturen her. Han har gjort noe med spillerne. Han trigger dem hele veien, og spillerne elsker det.

Det koker
Nå er interessen for Start på kokepunktet på Sørlandet, og Enersen mener sørlendingene nå øyner et storlag.

- Det er ikke sikkert det holder hele veien i 2005, men de har et lag nå som består av 17 lokale spillere. Mange av dem er lokale profiler allerede, og klarer Start å beholde spillerne, og innse samtidig at de må spe på med litt annet etter hvert, kan Start bli et av beste lagene i Norge, tror Enersen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken