Gå til sidens hovedinnhold

Etterlyser flere treneragenter

Trenerforeningens leder Teddy Moen mener norske trenere må markedsføre seg bedre overfor utenlandske klubber.

For øyeblikket har kun tre norske trenere ansvaret i utenlandske «toppklubber» - Ståle Solbakken (FC København), Trond Sollied (Olympiakos) og Arne Erlandsen (IFK Göteborg).

Men alle tre opplever stor suksess med sine lag. Ikke minst Ståle Solbakken, som onsdag ledet FC København til gruppespillet i Champions League etter sjokkseier mot Ajax i Amsterdam.

- Fantastisk moro for Ståle Solbakken. Ståle har en solid posisjon i Danmark. Det setter helt sikkert søkelyset på norske trenere i et land hvor norsk fotball ikke akkurat har det beste ryktet, sier daglig leder i Trenerforeningen, Teddy Moen, til TV 2 Nettavisen.

- Ikke det beste ryktet
For Moen er fullstendig klar over at trenere fra Norge ikke har det beste ryktet i europeisk toppfotball.

- Norsk fotball har ikke det beste renoméet internasjonalt. Når det gjelder Trond Sollied i Olympiakos, for eksempel, så legger nok supporterne ikke vekt på at han er fra Norge, men mer vekt på personen Sollied, sier han.

Men legger likevel til:

- Det vekker jo helt klart oppsikt at trenere fra Norge leverer gode resultater internasjonalt.

Han mener norske fotballtrenere har mye å bidra med i internasjonal fotball.

- De er systematiske, grundige og flinke til å organisere hele klubben. De bidrar også med en god analysestruktur og er tydelige på spillestil. Spesielt i Sør-Europa, hvor det kanskje legges mer vekt på en individuell stil, kan nordmenn bidra med mye, konkluderer Moen.

Trenger flere treneragenter
Moen er likevel klar på at norske fotballtrenere må bli bedre å markedsføre seg i internasjonal fotball.

- Norske trenere må forberede seg bedre på en jobb i utlandet. De kan ikke bare sitte i Norge og vente på at en utenlandsk klubb kommer med en henvendelse. Akkurat som spillerne bør de ha flere agenter som jobber for dem for å markedsføre trenerne bedre. For øyeblikket er det alt for få norske trenere som benytter seg av agenter, sier han.

Og utdyper:

- Så lenge de ikke har et nettverk som innebærer at de blir markedsført bedre, så kan vi ikke forvente flere utenlandske trenere umiddelbart.

Gode nok for utlandet
De siste ukene har Tromsø sparket Ivar Morten Normark, Tom Nordlie har fått fyken i Start og Kjetil Rekdal har trukket seg fra trenerjobben i Vålerenga. Trenerforeningens leder er ikke i tvil om at alle disse tre er gode nok til å lede en klubb i utlandet.

- Det er ikke noe som skulle tilsi at de ikke har bred nok erfaring og kompetanse til å lede en klubb i utlandet. Men mange elementer spiller inn. De må være på rett sted til rett tid, sier han.

Moen innrømmer at norske topptrenere har mye å lære før de er klar for et utenlandsopphold.

- Å trene en klubb i utlandet er ikke bare å skifte skjorte, for å si det sånn. De må vite hvordan de skal gå frem i et fremmed land med en fremmed fotballkultur. Trenerne må forberede seg på kultur, språk og tradisjoner.

- Hva betyr det for norsk fotball å ha trenere i utlandet?

Verdifull erfaring
- Det er en svært verdifull erfaring. Blant annet har landslagssjef Åge Hareide ofte trukket frem erfaringene hans som trener i Sverige og Danmark. Det å ha studert fotball i utlandet, og da mener jeg ikke bare å trene toppklubber, er svært positivt, svarer Moen, og fortsetter:

- Bare det å reise til utenlandske fotballakademier og få studert den kompetansen som ligger i andre land, er svært viktig. Der er det tross alt spilt profesjonell fotball i årevis.

For øyeblikket tror Moen likevel ikke at vi får se en flukt av norske trenere til utlandet.

- Vi er en utkant av Europa, og er preget av dette. Og landslaget og klubbfotballen gjør det ikke så veldig bra for tiden. Norsk fotball må vise seg bedre frem på landslagsnivå og klubbnivå for å øke interessen, sier Moen.

Som foreløpig gleder seg over suksessen til Solbakken, Sollied og Erlandsen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar