RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UNDER PRESS: Sepp Blatter.
UNDER PRESS: Sepp Blatter. Foto: Alessandro Della Bella (Ap / NTB scanpix)

Europarådet vil ha omkamp om fotball-VM

På grunn av «grunnleggende feil» da Qatar ble tildelt mesterskapet.

Europarådets kulturkomité ga tirsdag sin tilslutning til en resolusjon der FIFA bes om å avholde en ny avstemning om hvem som skal arrangere fotball-VM i 2022, på grunn av «grunnleggende feil» da Qatar ble tildelt mesterskapet.

Avsløringer omkring søkerprosessen medfører at «FIFA ikke kan unndra seg forpliktelsen om å avholde en ny avstemning», står det i rapporten som tirsdag ble lagt fram for Europarådet.

Det britiske parlamentsmedlemmet Michael Connarty, som har utarbeidet resolusjonen, brukte ord som «farse» og «åpenbar hvitvask» om Det internasjonale fotballforbundets egen behandling av avsløringene.

Connarty sa at han har sett dokumenter avisen The Times fikk tilgang til i sin etterforskning av saken. De utgjør bevis for at Mohamed Bin Hammam, som var en hovedmann bak Qatars søknad, betalte betydelige pengesummer til afrikanske fotballforbund for å sikre stemmer i avstemningen.

Forbløffet

Det beklages at rapporten fra FIFAs etiske komité, som avslørte «ekstremt tvilsomme framgangsmåter» ikke ble offentliggjort i sin helhet, og det uttrykkes forbløffelse over hvor lett FIFAs etiske komité stilte seg bak beslutningen om å la Qatar beholde VM på tross av avsløringene.

– FIFA ser ikke ut til å være i stand til å gjøre slutt på korrupsjonsskandaler, står det.

I rapporten kreves det også at Qatar, som har fått hard kritikk for arbeidsforholdene til fremmedarbeiderne som bygger VM-anleggene, treffer nødvendige tiltak for å sikre rettighetene til arbeiderne.

Jordskjelv

Resolusjonsteksten vil bli lagt for Europarådet i plenum i april. Da treffes flere enn 300 representanter for de 47 medlemslandene. Om den blir vedtatt, vil det ytterligere øke det politiske presset på FIFA.

FIFA-president Sepp Blatter sa nylig at det må et «jordskjelv» til for å endre tildelingen til Qatar nå. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere