*Nettavisen* Sport.

Europas nye vidunderbarn

Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

21-åringen var et ubeskrevet blad før EM, nå er han på alles lepper.

12.06.12 23:43

EM – GRUPPE A
POLEN – RUSSLAND 1-1: Etter å ha imponert voldsomt i åpningskampen mot Tsjekkia har Russland seilet opp som en av favorittene i europamesterskapet. En av dem som imponerte stort var unggutten Alan Dzagojev som scoret to ganger i 4-1-seieren.

Mot Polen scoret han nok en gang, og er nå toppscorer hittil i EM-sluttspillet.

21-åringen var før turneringen ukjent for de fleste, men etter å ha scoret hele tre ganger så langt er det unggutten som er på alles lepper.

Dzagojev spiller for øyeblikket for CSKA Moskva, men det spørs om ikke flere vil være interessert i spilleren etter hans så langt imponerende forestillinger i europamesterskapet.

Tirsdag kveld var det vertsnasjon Polen som var motstander, og igjen var russeren på scoringslisten. Men en polsk drømmescoring av Jakub «Kuba» Blaszczykowski hindret russerne i å sikre seg en plass i kvartfinalen.

- Det er sant at når man scorer en utligning så gir det laget ekstra energi. Smuda hadde en veldig god taktisk plan og vi klarte å følge den planen, så vi er fortsatt med, sa målscorer «Kuba» til Uefa etter kampen.

Russlands Andrej Arsjavin var ikke like fornøyd etter kampslutt.

- Jeg synes vi spilte veldig åpen fotball i andreomgang. Vi gav polakkene muligheten til å kontre, noe de utnyttet. Vi var litt slitne i andreomgang, og vi klarte ikke presse de, sa en litt skuffet Andrej Arsjavin til Uefa etter kampen.

Bråk i byen, men fest på tribunen
Allerede før avspark hadde oppgjøret stjålet overskriftene rundt om i Europa. Det skal nemlig ha brutt ut voldsomme opptøyer mellom polakker og russere i Warsawa tidligere på dagen.

Men var det dårlig stemning i byen var det langt lystigere på banen og tribunen.

Russerne hadde underholdt mot Tsjekkia, men også Polens første kamp av det morsomme slaget. Vertsnasjonen klarte riktignok kun 1–1 mot Hellas, og trengte viktige poeng mot Russerne tirsdag.

Polen åpnet best igjen
Akkurat som mot grekerne, åpnet polakkene sterkt. Etter kun syv minutter spill var hjemmelaget nære med å gå opp i ledelsen, etter at Ludovic Obraniak la inn til Sebastian Boenisch som headet ballen mot mål. Men dessverre for Polen reddet Russland-keeper Vjatsjeslav Malafejev forsøket.

Anført av stjernespilleren Robert Lewandowski fortsatte polakkene å presse utover omgangen, og hjemmelaget var farlige hver gang de nærmet seg russernes 16-meter.

Etter 19 minutter satte polakkene ballen i mål da Eugen Polanski headet ballen bak Malafejev i Russland-målet. Men scoringen ble annullert korrekt for offside.

Som mot Hellas, dabbet det polske presset noe av utover omgangen, noe som førte til at Russland kom mer med i kampen.

Etter 28 minutter var Andrej Arsjavin nære scoring da russeren mottok ballen fra lagkamerat Aleksandr Kerzjakov. Men Arsenal-spilleren som for øyeblikket er på lån i russiske Zenit klarte ikke å pirke ballen i mål.

Scoret sitt tredje
Men Arsjavin som imponerte stort i den første EM-kampen fortsatte å gjøre sakene sine bra mot vertsnasjonen. Og etter 37 minutter var han nest sist på ballen da Alan Dzagojev satte inn sitt tredje EM-mål.

Arsenal-spilleren slo et perfekt frispark inn i boksen hvor 21 år gamle Dzagojev fikk stå helt alene å styre ballen i hjørnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

Med Dzagojevs scoring var det Russland som kunne gå fornøyd til pause med 1–0 da dommeren blåste av etter de første 45 minuttene.

Polsk drømmetreff
Etter hvilen var det igjen Polen som åpnet best og hjemmelaget var flere ganger farlig frempå. Kun en våken Malafejev hindret Lewandowski i å komme til en kjempemulighet etter bare syv minutter av annenomgangen.

Men selv om Polen presset gjestene, var russerne langt fra ufarlige da de hadde ballen i en omgang som var preget av høyt tempo.

Etter 57 minutter klarte derimot ikke russerne å stå imot da Jakub «Kuba» Blaszczykowski fyrte av slegga og satte inn mesterskapets så langt flotteste scoring.

«Kuba» gjorde nemlig alt riktig da han mottok ballen fra lagkamerat Dariusz Dudka. Borussia Dortmund-spilleren vendte først bort det russiske forsvaret før han sendte av gårde en suser som ikke stoppet før den traff nettet bak Malafejev i det russiske målet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Scoringen resulterte i en enormt jubelbrøl fra hjemmepublikummet i Warsawa.

Etter målet var det Polen som var best og vertsnasjonen skapte flere sjanser blant annet da Lewandowski avsluttet rett på keeper etter 69 minutter.

Men som tidligere i kampen var russerne alltid farlige da de hadde ballen, og var hele tiden på jakt etter kontringer.

Til tross for sjansene og det høyte tempoet ble det ikke flere mål i Warsawa, og lagene delte dermed poengene, noe som gjør at begge lag vil gå videre til kvartfinalen med seier i sin siste kamp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.