RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

Everton-stjerne hjelper kriminelle

Steven Pienaar har ikke glemt røttene sine.

27-åringen fra Johannesburg i Sør-Afrika vokste opp med sin mor og tre søstre i Westbury, en hovedsakelig farget getto velkjent for sin ungdomskriminalitet.

Selv om han vokste opp i et tøft miljø, og uten en far, holdt Steven Pienaar seg unna kriminalitet og søkte i stedet til kristendommen. Han så hva som kunne skje med de uheldige sjelene som endte på den andre siden av veien.

Det han opplevde i barndommen, bærer han forsatt med seg den dag i dag.

Veldedighetsarbeid
- Vi deler ut presanger til alenemødre som er i fengsel med sine barn. Vi passer på eldre mennesker i nabolaget mitt, og vi forsøker å gi unge gutter som kommer ut av fengsel en ny sjanse. De får ingen sjanser fordi de har et rulleblad, men vi er alle mennesker. Alle fortjener en sjanse, har Pienaar fortalt om sitt arbeid med Kerk in Actie (Kirke i handling), en nederlandsk veldedighetskirke som også arbeider i Sør-Afrika.

Pienaar forsøker å bruke sin status som verdensberømt fotballspiller til å gjøre andre mennesker oppmerksom på hvordan forholdene er på hjemstedet.

- Vi besøker sponsorer og forsøker å bruke mitt navn til å skaffe penger. Hvis det ikke virker, donerer jeg av egen lomme.

Dette humanitære arbeidet står kanskje i kontrast med den generelle oppfatningen av fotballmillionærers holdninger, som innimellom styrkes av historier om slagsmål på byen og gruppesex på hotellrommene.

Pienaar ble selv beskyldt for å ha brukt vold mot en kvinne, i oktober i fjor, men etter at han troppet opp på en politistasjon i Liverpool og forklarte seg, ble saken avvist.

Fra helvete til himmelen
Denne hendelsen er den eneste skikkelig nedturen Steven Pienaar har opplevd under tiden i Everton. Ellers har tilværelsen på Merseyside vært en behagelig kontrast til livet i hans forrige klubb, Borussia Dortmund.

- Garderoben var så taus i Tyskland. Du kom inn om morgenen, gikk i garderoben og gjorde deg klar til trening uten å snakke med noen. Så var det rett hjem etterpå. De første seks månedene der - jeg har aldri opplevd maken. De aksepterte meg ikke i spillergruppen. Jeg vet ikke hvorfor.

Samholdet i Everton er noe helt annet, og derfor ønsker han også å forlenge den nåværende kontrakten, som utløper i 2011. Det bør også Evertons manager David Moyes være interessert i.

Da Mikel Arteta ble satt på sidelinjen med en kneskade i februar forrige sesong, var det Pienaar som kanskje mer enn noen andre holdt Everton-motoren i gang.

- Han har vært vår beste spiller med en hel kilometer. Han er en smittende spiller som ønsker ballen. Kombinasjonen av ham og Bainsey (Leighton Baines) på venstresiden er like god som noen andre i Premier League, mener Phil Neville, klubbens kaptein.

- En av de beste
Det eneste Neville savner fra Pienaar, er mål. I løpet av 50 ligakamper for Everton, har 27-åringen bare scoret fire mål. Da han var i Ajax, hvor han fikk sitt gjennombrudd, puttet han ballen i mål 15 ganger på 94 ligakamper.

- Steven bør score flere mål, men han er en topp, topp spiller. En av de beste jeg har spilt med siden jeg kom til Everton, konstaterer Neville.

Mikel Arteta er fremdeles på skadelisten, men nærmer seg et comeback og bør kunne få med seg mesteparten av den kommende sesongen. Moyes er nok like bekymret over Marouane Fellaini. Kulthelten sliter nemlig med en virusinfeksjon og har gått ned flere kilo i sommer.

- Det gikk inn i blodet hans, han mistet mye vekt og var ikke en gutt som kunne miste så mye vekt i utgangspunktet. Det kommer til å ta litt tid for ham å få styrken tilbake. Jeg tror ikke han er klar ennå, sier Moyes.

Blir Lescott?
Den viktige forsvarsspilleren Phil Jagielka sliter i likhet med Arteta med en kneskade. Han er tidligst tilbake i oktober, kanskje ikke før november. I sommer har Moyes forsøkt å bruke den talentfulle midtbanespilleren Jack Rodwell som makker til Joseph Yobo i midtforsvaret, men det har ikke fungert så bra.

Joleon Lescott er høyaktuell for Manchester City, og har selv bedt om å få forlate klubben, men har fått avslag på den foreløpig uformelle forespørselen.

Uansett er det naturlig å tro at dette er årsaken til at Everton nå forhandler med Arsenal om en overgang for sveitseren Philippe Senderos.

Sesongstarten kan bli tøff for Everton, og til syvende og sist være ødeleggende for lagets sjanse til å kvalifisere seg for europacupspill.

Lagets to første motstandere er Arsenal og Manchester City, og det er ikke utenkelig at Moyes er tomhendt før møtene med Burnley og Wigan i slutten av august. Etter hvert bør imidlertid Everton vokse seg sterkere.

Saha i storslag
Sommerens mest positive nyheter er sannsynligvis at Louis Saha har vist fin form og deltatt på alle treninger. Den tidligere Manchester United-spissen har kapasitet til å være en av ligaens beste spisser, men har slitt utrolig mye med skader de siste sesongene.

Moyes har også den innleide brasilianeren Jo, Ayegbeni Yakubu, James Vaughan, Victor Anichebe og talentfulle Jose Baxter som alternativer på topp, hvilket ser betryggende ut.

Det som tidvis har vært lagets svakeste del de siste sesongene, kan være lagets sterkeste del kommende sesong.

Premier League er verdens antatt beste liga og følgelig er det ingen enkel jobb å kvalifisere seg for europacupspill. Everton bør kjempe på øverste tabellhalvdel, men styrtrike Manchester City bør ha utvidet «de fire store» til å bli «de fem store» og da kjemper Everton sannsynligvis med Aston Villa, Tottenham, West Ham, Fulham, Sunderland og Blackburn om plassene bak.

Nettavisens tips: 8.-plass

Se alle Nettavisens tabelltips her.

Kilder: Evertonfc.com, The Times, The Independent, Sky Sports

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere