RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Evra - eks-tyv og eks-tigger

Sist oppdatert:
Visste du at Patrice Evra har en fortid som tyv og tigger?

Patrice Evra spiller FA-cupfinale mot Chelsea lørdag vel vitende om at fotballen reddet ham fra et liv i kriminalitet. 26-åringen har nemlig en brokete fortid i Paris' gater som tenåring.

Tyveriraid
Evras nære venn Mamadou Niakate forteller hvordan Evra var del av en gjeng som gikk på jevnlig tyveriraid i den franske hovedstaden. Han var også involvert i en rekke gateoppgjør med rivaliserende gjenger. Han tigget folk om penger, men fikk livet sitt på rett kjøl igjen etter at han ble arrestert.

Men for å begynne med begynnelsen:

Patrice Evra, som er født i Senegal, kom til Frankrike som treåring. Familien slo seg ned i Les Ulis, et fattig forstadsområde til Paris, og det var her Evra møtte og ble venn med Mamadou Niakate. Niakate trener nå for øvrig et lokalt fotballag i det samme området.

- Når jeg ser hva Patrice har oppnådd, og den selvdisiplinen han har opparbeidet seg, så beundrer jeg ham veldig. Vi var en gjeng på ti unger, og det var rett og slett ikke nok penger, selv om Patrices mor gjorde så godt hun kunne. Det var åpenbart fra begynnelsen av at Patrice var en fantastisk fotballspiller, så modig og rask til å være så liten. Dessverre havnet vi i trøbbel så fort vi var ferdige med å spille fotball.

- En gjeng av oss pleide å ta toget til de store kjøpesentrene i Les Halles i sentrum av Paris. Vi ble eksperter på å stjele ting vi kunne selge når vi kom hjem. Vi holdt oss i sentrum hele dagen og kvelden. Patrice og jeg tok ofte det første toget tilbake om morgenen, forteller Niakate til The Sun.

Tigget utenfor bakeri
Niakate utdyper:

- Patrice virket alltid å ha mest energi. Han var også blant de beste til å få de kjøpelystne til å gi oss penger. Det var et bakeri ved siden av College des Amonts, som vi begge fikk på. Patrice stod utenfor å ba om en franc eller to når folk kom ut.

- Vi skammet oss ikke over måten vi levde på den gangen. Det virket som det rette å gjøre. Dette var et tøft område med drap, voldtekter, narkotika og mye bråk. Vi var nok ganske tøffe gutter. Når vi hadde lærere som plaget oss, så kuttet vi opp bildekkene deres til de fant seg en jobb et annet sted. Men ikke at Patrice var særlig ivrig etter å studere. Det eneste han hadde lyst til å bli, var fotballspiller.

Vendepunktet kom da gjengen ble tatt for å stjele. Patrice Evra og vennene hans ble arrestert.

Truet med hjemsendelse
- De ringte etter foreldrene våre, som måtte komme og hente oss. Vi var livredde, men samtidig heldige fordi saken aldri nådde rettssystemet. Patrices mor var så sint at hun truet med å sende ham tilbake til Senegal. Det skremte Patrice, forteller Niakata.

Men det var likevel fotballferdighetene som reddet Evra. Etter at han hadde spilt for de lokale klubbene Les Ulis og Bretigny, ble han tatt med til Italia av en agent. Evra tjente bare så vidt 150 kroner i uka i 3. divisjonslaget Marsala. Deretter gikk han til Monza i 2. divisjon, så til Nice i Frankrike, før han ble hentet til Monaco. Der var han med og spille Mesterliga-finale i 2004. Og i januar to år senere ble han kjøpt opp av Manchester United for 5,5 millioner pund.

Pengene han tjener der, har hjulpet ham til å kjøpe et hjem til sin mor i Senegal, og han er fortsatt lojal overfor sine gamle venner. Han inviterte ti av dem til Old Trafford for Mesterliga-semifinalen mot Ac Milan.

Lørdag spiller han FA-cupfinale mot Chelsea, en kamp du naturligvis kan følge direkte her i Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere