RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sir Alex Ferguson of Manchester United (L) gestures to referee Chris Foy at the final whistle during the FA Community Shield at Wembley Stadium in London, England on August 9, 2009.
Sir Alex Ferguson of Manchester United (L) gestures to referee Chris Foy at the final whistle during the FA Community Shield at Wembley Stadium in London, England on August 9, 2009. Foto: AFP/ Scanpix

FA oppklarer «Fair Play-lov»

Chelseas 2-1 mål mot Manchester United satte sinnene i kok.

Spillere og managere skal i denne uken motta en oppklaring fra FA etter den kontroversielle hendelsen i Community Shield, da Manchester Uniteds Patrice Evra tilsynelatende lå skadd når Chelsea scoret.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

United-manager Alex Ferguson hevdet at dommer Chris Foy skulle blåst for frispark eller i det minste stoppet spillet slik at Evra kunne motta behandling.

Nå vil nok mange koble dette opp mot Opdal-Kovacs-hendelsen i lørdagens cupcamp mellom Odd Grenland og Brann, men det er en vesentlig stor forskjell i hvordan dommeren kunne reagere.

Lot spillet gå
I England lot dommer Foy spillet gå, fordi United egentlig hadde ballen og kunne da ta i bruk fordelsparagrafen, men Chelsea vant ballen og kontret inn en 2-1 ledelse.

Som følge av denne hendelsen, har FA og Premier League opplyst at spillere og managere kanskje ikke har fått tak i hovedelementet i Fair Play-etiketten som man har prøvd å implementere i spillet de siste tre årene. I paragraf 9, i avsnittet om «spillere som skades når ballen er i spill» står det:

- SPILL VIDERE, med mindre dommeren stopper spillet, skriver The Times.

De fleste lag har imidlertid valgt å gjøre sine egne vurderinger ved å sparke ballen over sidelinjen for å stoppe spillet når en spiller ser ut til å være skadet.

Det at Foy ikke ga Michael Ballack noen irettesettelse eller farget kort blir sett på som en mindre feilvurdering. Når Premier League sparkes i gang denne uken, vil FA gjerne klargjøre denne «gråsonen» i regelverket.

Ingen irettesettelse
FA har imidlertid litt medfølelse for United ettersom de tapte kampen. For Ferguson, som blåste ut mot dommer Foy og senere i media, vil ikke motta noen irettesettelse. Manchester Uniteds spillere vil heller ikke bli straffet for at de omringet Foy for å protestere mot Chelsea-målet.

FA har fremdeles stor tro på Fair play-programmet sitt, ettersom de i forrige sesong «bare» hadde 63 utvisninger i Premier League. I motsetning hadde Primera Division i Spania og Serie A i Italia henholdsvis 148 og 116 utvisninger.

PS: Her i Norge har NFF ikke kommet med noen reaksjon i etterkant av den omtalte cupkampen, til tross for at Brann vil sette igang en debatt. Fotballpresident Sondre Kåfjord uttalte imidlertid til mandagens BA at:

- I den situasjonen burde han, om han ikke spiller ballen ut, i hvert fall latt ballen ligge eller spilt den til keeper. Det hadde vært et bra eksempel på fair play.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere