RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fabregas-advarsel: - Han ble ofte dårlig og usynlig

DABBER AV: Francesc Fabregas har hatt en tendens til å åpne godt, for så å miste formen de siste årene.
DABBER AV: Francesc Fabregas har hatt en tendens til å åpne godt, for så å miste formen de siste årene. Foto: Adrian Dennis (AFP / NTB scanpix)
Francesc Fabregas har hatt et problem ingen helt kan forklare.

Den 27. april i år møttes Liverpool og Chelsea på Anfield. Det kunne blitt de rødes store dag, men i stedet endte det som en triumf for José Mourinho.

Portugiserens noe svekkede lag spilte en nærmest perfekt taktisk kamp, mens Liverpool, som hadde bøttet inn mål, plutselig virket vaksinert mot nettsus.

På overtid i første omgang var det Steven Gerrard, Liverpools kaptein og kanskje største stjerne, som forærte gjestene fra London det første målet. Demba Ba takket og bukket. Mot slutten satte Willian spikeren i kista.

Kampen vil for alltid bli husket for at Gerrard skled i en avgjørende situasjon. Den vil også huskes for at Liverpool rotet bort gullsjansen med dette tapet.

Lørdag møtes de to lagene igjen - også nå på Anfield.

Denne gangen er situasjonen en helt annen. Chelsea har åpnet sesongen på ypperlig vis og er ubeseiret i ligaen. Liverpool, med mange nye fjes og uten Luis Suarez, har fått en tung start og sliter med å finne storformen.

Ni målgivende
Mange vil nok hevde at 320-millionersmannen Diego Costa er mye av grunnen til Chelseas suksess i høst og vil nok ha rett i den påstanden. Den tidligere Atletico Madrid-mannen har nettet hyppig og har allerede ni fulltreffere.

Sist sesong var det Eden Hazard som var Chelseas toppscorer i ligaen. Belgieren, som trives best på kanten, nettet 14 mål på 35 kamper.

Men selv om Costa har vært en åpenbaring, er det likevel en annen som har imponert minst like mye. Den spanske maestroen Francesc Fabregas.

Etter noen sesonger i Barcelona, er han nå tilbake i Premier League. Selv om han spiller for en annen klubb, har han fortsatt der han slapp i Arsenal.

Selv om Fabregas leverte godt i Bracelona, sitter mange med et inntrykk av at han ikke helt lyktes i barndomsklubben. Det at spanjolene lot ham slippe til Chelsea for rundt 25 millioner pund, er kanskje også et tegn på det?

I Chelsea har han i hvert fall rask tilført klubben ny og tiltrengt kreativitet på midtbanen og han har allerede notert seg for ni målgivende pasninger.

Om man sammenligner med lørdagens motstander, har Fabregas flere assists enn Steven Gerrard, Jordan Henderson, Raheem Sterling og Philippe Coutinho til sammen. Denne Liverpool-kvartetten har sammenlagt seks assists i høst.

Hvis man velger å gå dypere inn i tallene, ser man at Fabregas har slått 806 pasninger så langt denne sesongen og at spanjolen har truffet på 720.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GRUSER DEM: Francesc Fabregas har flere assists enn Philippe Coutinho, Jordan Henderson, Steven Gerrard og Raheem Sterling - til sammen.


Høyere prosent
Det gir en treffsikkerhet på 89,22 prosent. Han har faktisk høyere treffprosent en samtlige nevnte Liverpool-spillere, til tross for at han har slått langt flere pasninger enn Liverpools beste pasningsspillere.

Steven Gerrard har slått 591 pasninger og truffet på 515. Det gir en treffprosent på 87 prosent. Jordan Henderson på sin side har slått 550 pasninger for Liverpool og truffet med 474. Treffprosent er 86.

Den mer offensive duoen Coutinho og Sterling har en treffprosent på henholdsvis 83 og 78 prosent, men har slått langt færre pasninger.

Assisttallene til Fabregas er enda mer imponerende med tanke på at forrige sesongs to mest produktive servitører hadde henholdsvis 13 og 12 assists på én ligasesong. Ikke uventet var det Liverpoos Gerrard og Luis Suarez.

- Dårlig og usynlig
Det er selvsagt lett å la seg blende av både Fabregas' og Chelseas gode start i Premier League denne sesongen. La Liga-ekspert Petter Veland, som har fulgt karrieren til Fabregas, minner oss imidlertid på at spanjolen også tidligere år har hatt for vane å åpne på vanvittig vis, for så å falle av utover sesongen.

Veland er derfor spent på om 27-åringen kan opprettholde den gode formen.

LA LIGA-EKSPERT: Petter Veland.

- Cesc har åpnet så bra som Chelsea-fansen kunne håpe, og så bra som han gjorde i sine tre sesonger i Barcelona. Men det store problemet, og hovedårsaken til at Barcelona lot ham gå, var at han i mindre og mindre grad, for hver sesong som gikk, ikke greide å opprettholde nivået over nyttår og inn i den avgjørende delen av sesongen, sier Veland til Nettavisen.

- Han var ofte dårlig og usynlig i de største kampene på vårparten, uten at man fant en logisk årsak til dette, mener C More-profilen videre.

- Enklere å tilgi
Han påpeker at Fabregas nå har enn litt annen rolle.

- Det er en konsekvens av forskjellige spillestiler og nå får han lov til å ta litt mer risiko i pasningsspillet. Han mister fortsatt mye ball, men så lenge han slår målgivende av utsøkt kvalitet, er det enklere å glemme eller tilgi det, mener La Liga-eksperten.

- Fabregas er én av verdens beste midtbanespillere, men jeg er spent på å se ham på vårparten av denne sesongen, avslutter Veland til Nettavisen.

Mens Chelsea topper tabellen klart og står uten tap i høst, sliter Liverpool i ligaen. Klubben har 14 poeng og har allerede tapt fire kamper.

De røde trenger derfor helst tre poeng i møte med Mourinhos menn.

Kampen kan du følge i Nettavisens livesenter fra 13.45 lørdag.

Kilde for statistikk: squawka.com.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere