RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ferguson glemmer aldri ulykken i Munchen

Foto: Pa Photos/ Innfelt: AP/ Jon Super
Sist oppdatert:
- Jeg har vært preget siden jeg var en ung gutt, sier United-sjefen.

Onsdag er det 55 år siden flyet med Manchester Uniteds tropp forulykket på flyplassen i München. Spillerne og støtteapparatet var på vei hjem til England etter å ha spilt europacup-kamp mot Røde Stjerne - men klarte aldri å lette på den snødekte rullebanen.

I stedet traff flyet noen tilstøtende bygninger i stor fart og tok fyr. Med ett var den største katastrofen i klubbens historie et faktum. Åtte spillere - blant dem stjernespillerne Duncan Edwards, Roger Byrne og Tommy Taylor - samt 15 andre personer omkom i ulykken.

Den tragiske dagen i München har preget klubben siden, og manager sir Alex Ferguson innrømmer at 6. februar 1958 fortsatt sitter spikret i hukommelsen.

- Jeg har vært preget siden jeg var en ung gutt. Det var en trist dag, sier skotten til BBC.

Skulle på trening
Ferguson var 16 år gammel da United-laget forulykket på vei hjem fra Beograd.

- For mange er sannsynligvis dette glemt for lengst, men for de som husker dagen, vil den aldri bli glemt, sier han.

Selv spilte United-manageren fotball for klubben Benburb Juniors i 1958. Da Ferguson ankom treningsanlegget den skjebnesvangre februardagen, hadde han ikke fått med seg nyheten fra München. Flere av lagkameratene satt imidlertid i garderoben og gråt.

Det var ikke skotten forberedt på.

- Hva har skjedd her? Jeg hadde overhodet ingen anelse. Klokken var vel rundt 18.30, og de avlyste treningen, husker Ferguson i BBC-intervjuet.

Ulykkesflyet mellomlandet i München for å etterfylle drivstoff - etter først å ha fraktet United-laget fra Beograd. Tett snøvær gjorde imidlertid forholdene vanskelige, og pilotene gjorde først to mislykkede forsøk på å komme på vingene.

Minnes hvert år
Deretter ble det besluttet å prøve en tredje gang, hvilket skulle vise seg å være en fatal avgjørelse. 21 personer døde momentant av sammenstøtet og den påfølgende brannen, mens andrepilot Kenneth Rayment og United-spiller Dunan Edwards døde noen dager senere av skadene de ble påført.

Edwards ble og blir av mange omtalt som et av de største talentene i Manchester Uniteds historie.

Blant de overlevende etter ulykken var trenerlegenden sir Matt Busby og lagets stjernespiss Bobby Charlton.

Sir Alex Ferguson blir stadig påminnet om ulykken - og kjenner hvert år på følelsene rundt klubbens tap av en gjeng særdeles talentfulle fotballspillere.

- Sånn har det vært i lang, lang tid - og hvert eneste år må man huske det, sier han. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere