RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fergusons 5 verste kjøp

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Selv ikke Sir Alex Ferguson treffer med alt. Se vår liste!

I november 1986 overtok Sir Alex Ferguson (67) managerjobben i Manchester United etter Ron Atkinson. Det er ingen overdrivelse å kalle dette et vellykket skifte.

United har vunnet 11 ligagull under Fergusons ledelse, og er kun en finaleseier unna å ta sin tredje seier i Mesterligaen.

67-åringen fra Glasgow har gjort fantastiske kjøp som Eric Cantona, Peter Schmeichel og Ole Gunnar Solskjær, mens selv ikke Ferguson kan treffe med alt.

Les Nettavisens liste over hans fem beste kjøp her.

Nettavisen har gått gjennom samtlige spillerkjøp og rangert det vi mener er Sir Alex Fergusons fem dårligste kjøp. Det var faktisk ingen enkel oppgave å finne bomkjøp, og vi endte til slutt opp med bare åtte-ni aktuelle kandidater.

Her er vår liste:

Førsteplass: Juan Sebastian Veron
Sir Alex Ferguson ble en gang spurt om å bedømme innsatsen til Veron i United, etter at pressen konkluderte med at han var et feilkjøp. Svaret fra Ferguson: «Nå starter dere igjen. Jeg gidder faen ikke snakke med dere. Han er en helvetes god spiller. Dere er noen jævla idioter, hele gjengen». Vel, Veron var en skikkelig god spiller. Han passet bare ikke inn i engelsk fotball. Ferguson betalte 28 millioner pund for ham i 2001, og selv om Chelsea kun betalte halvparten av dette da londonklubben kjøpte Veron to år senere, kom overgangen likevel med på 11.-plass på The Times' liste over de 50 verste overgangene i Premier League.

Andreplass: Massimo Taibi
Én god sesong i Venezia var nok til at Ferguson betalte 4,4 millioner pund for den italienske keeperen i 1999. Han debuterte mot Liverpool, hvor han gjorde en stor tabbe før han vartet opp med flere kjemperedninger og ble kåret til banens beste. Etter en forferdelig tabbe mot Southampton og Matthew Le Tissier hadde Ferguson likevel fått nok: Taibi ble stående med bare fire kamper for Manchester United.

Her ser du tabben som kostet ham unitedjobben:

Tredjeplass: Kleberson
Innsatsen i Atlético Paranaense førte til at Kleberson fikk en plass i det brasilianske landslagets tropp til VM i Japan og Sør-Korea i 2002, samt til at klubber som Newcastle og Leeds viste sin interesse. Kleberson, den gang 23 år gammel, ville imidlertid ikke forlate Brasil uten sin kjæreste, som han ikke fikk gifte seg med før hun ble 16 år gammel. Året etter kom United på banen med et bud på 6,5 millioner kroner og overgangen til England ble gjennomført. Kleberson skulle etterfølge Juan Sebastian Veron, og det gjorde han vel strengt tatt også - på Nettavisens floppliste.

Fjerdeplass: Diego Forlan
Debuterte for Manchester United 29. januar 2002, etter at Ferguson betalte Independiente 6,9 millioner pund. Scoret 37 mål på 80 kamper i Argentina, men klarte ikke å score for United før han fikk ta et straffespark 18. september. Det tok 27 kamper før han scoret sitt første mål! Forlan har senere imponert stort i spansk fotball, hvor han først scoret 54 mål på 103 kamper for Villarreal før det så langt er blitt 43 mål på 66 kamper i Atletico Madrid.

Femteplass: Fabien Barthez
Det var ingen enkel oppgave Fabien Barthez tok på seg sommeren 2000. Han skulle erstatte selveste Peter Schmeichel, og Ferguson var faktisk villig til å vedde 7,8 millioner pund på at det var noe Barthez kunne klare. Franskmannen var anerkjent som en av Europas beste keepere, men spørsmålet var om ikke det ryktet skyldtes at han sto i mål for verdens beste landslag og Frankrikes beste klubblag (Monaco). Etter en god førstesesong i United begynte Barthez å vakle. I oktober 2001 gjorde han to kjempebrølere mot Deportivo La Coruña i Mesterligaen, og måneden etter fulgte to nye tabber mot Arsenal. I tillegg skjønte stadig flere at Barthez rett og slett i tillegg hadde dårlig rekkevidde. Etter hvert mistet han plassen til Roy Carroll. Det forteller vel sitt.

Start 1.22 minutt inn i denne videoen for å se tabbene:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere