*Nettavisen* Sport.

Fergusons etterfølger er klar

Foto: Getty Images / All Over Press

Manchester United har offentliggjort skottens arvtager.

09.05.13 20:19

David Moyes overtar jobben som Manchester United-manager etter Alex Ferguson, melder klubben egen hjemmeside.

Valget er ikke veldig overraskende for dem som har fulgt med de siste dagene, for Moyes har lenge vært blant bookmakernes favoritter til å overta jobben.

Seksårskontrakt
Moyes skal ha skrevet under på en seksårsavtale med sin nye klubb, opplyser United i en pressemelding.

- Vi har diskutert flere kandidater og ble til slutt enige om David Moyes. Han er en mann med integritet og stor arbeidskapasitet. Jeg har vært en beundrer av ham lenge, sier tidligere Manchester United-manager sir Alex Ferguson til klubbens nettside.

- Jeg snakket med ham tilbake i 1998 for å hente ham til United som min assistent. Da var han en ung mann på starten av karrieren, og siden har han gjort en fantastisk jobb i Everton, sier Ferguson videre.

Moyes sier følgende om sin nye jobb:

- Det er en stor ære å få dette oppdraget. Jeg er henrykt over at sir Alex valgte å anbefale meg til jobben. Jeg har stor respekt for det han har oppnådd her, sier Moyes.

- Det kommer til å bli tøft, Jeg skal etterfølge den beste manageren noensinne, Men en slik mulighet kommer ikke ofte. Jeg ser fram imot arbeidet, sier skotten.

Manager i Preston
Som mange andre managere startet David Moyes sin fotballkarriere som spiller. På 80-tallet hadde han suksess med blant annet skotske Celtic, før han avsluttet karrieren i Preston North End.

I Preston tok han etter hvert over som assistenttrener, før han i 1998 ble ansatt som manager. I tiden som aktiv spiller hadde han lenge forberedt seg på å bli manager. Allerede som 22-åring begynte han å notere ned diverse taktikker og råd fra managere han spilte under.

Moyes brukte kun en sesong på å rykke opp med Preston fra League 2 til League 1. Sesongen etter presterte han også å lede laget til play-offs i League 1, men laget måtte se seg slått i finalen.

Everton merket seg skottens prestasjoner og hentet Moyes til Goodison Park i mars 2002.

Etter en noe vanskelig start hos Everton imponerte Moyes på overgangsmarkedet sommeren 2004 da han blant annet fikk hentet Tim Cahill til Goodison. Sesongen etter overrasket Everton alle da de tok fjerdeplassen i serien. Moyes ble derfor kåret til årets manager i Premier League.

Til tross for få midler til spillerkjøp har Everton stadig vært å se i den øverste halvdelen av Premier League.

Årets trener
David Moyes har senere blitt kåret til årets Premier League-manager ytterligere to ganger.

Også denne sesongen har Moyes’ menn imponert i den engelske serien og ligger an til å slå byrival Liverpool.

Men nå er altså Everton-eventyret over for Moyes, som nå får nye prøvelser i Manchester United.

Tidligere Premier League-proff Erik Thorstvedt er usikker på om Moyes er et godt valg for en av verdens største klubber.

- Han er litt i samme modus (som Ferguson). Han er også skotte og har litt av den samme mentaliteten, men han har ikke vunnet noe. Ferguson hadde jo til og med vunnet en del før han kom til United. Moyes har vist at han kan få mye ut av få ressurser, men Everton har så vidt jeg kan huske ikke slått et av topplagene på bortebane på veldig lenge. Men han er en bra mann og de må jo uansett ta sjansen på noen, sa Thorstvedt til Nettavisen etter Fergusons exit onsdag.

- Jeg tror det kommer til å bli en nedtur for United nå som Ferguson gir seg, men ikke en gigantisk nedtur. De har fortsatt ressursene og midlene til å være med, fortsatte den tidligere Spurs-keeperen.

Hopper etter Wirkola
Han overtar altså etter Alex Ferguson (71), som onsdag 8. mai offentliggjorde at han trekker seg tilbake som manager og trer inn i styret i United.

Da Ferguson tok over United i 1986, hadde ikke United vunnet serien siden 1967. Da sa Ferguson at han skulle få klubben tilbake på topp, og det har han klart med bravur.

I hans 26 år i jobben har han ført United til 13 serietitler, fem FA-cuptitler, fire ligacuptitler og to mesterligatitler, samt flere andre trofeer. I fjor ble Ferguson hedret med en statue utenfor Old Trafford, samt oppkalt en tribunedel etter seg.

Ferguson ledet Manchester United til gull i verdens største klubbturnering to ganger, i 1998/1999-sesongen, og 2007/2008-sesongen.

1998/1999-sesongen skulle vise seg å bli historisk for sir Alex Ferguson og Manchester United. Skotten ledet de røde djevlene til klubbens første «trippel», da United gikk seirende ut av Premier League, Champions League og FA Cupen i samme sesong.

Ble adlet
Etter at Ferguson førte United til den berømte trippeltriumfen i 1999, ble han adlet av dronning Elisabeth. Dermed kunne Alex Ferguson titulere seg «sir Alex».

Skottens ønskedrøm gikk i oppfyllelse i 2010/2011-sesongen, da han fratok Liverpool rekorden i antall ligamesterskap. United har nå 20 ligatitler, Liverpool har 18.

Ferguson er blitt kåret til årets manager i Premier League 10 ganger siden oppstarten i 1992. Det er mer enn alle de andre vinnerne sammenlagt.

Som Arne Scheie så fint sa det om Fergusons etterfølger: - Dette blir verre enn å hoppe etter Wirkola.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.