RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fergusons fem beste kjøp

Foto: EPA/Scanpix
Sist oppdatert:
Sjekk om Ole Gunnar Solskjær får plass på Nettavisens liste!

Sir Alex Ferguson har vært manager i Manchester United siden 1986. I over 22 år. Det er ganske ufattelig, egentlig. I denne perioden har han løftet United fra å være en lite fryktet utfordrer til Liverpools dominerende posisjon, til å bli dominerende i England og ledende i verden.

Sånt skjer ikke uten at man treffer veldig bra med spillerkjøpene, og det har i alle høyeste grad Ferguson gjort.

Les også: Brasiliansk talent til Manchester United

LIVE 21.00: Wigan - Manchester United

Nettavisen presenterer her sin egen liste over skottens fem beste kjøp. Mange veldig gode kjøp er vurdert og vraket - sikkert til frustrasjon for enkelte lesere, og anerkjennelse fra andre.

Du kan selvfølgelig legge inn din egen liste i kommentarfeltet under artikkelen.

Og ja, vi fikk plass til Ole Gunnar Solskjær på listen. Du får lese begrunnelsen og selv avgjøre om plassen ble tildelt av ren nasjonalpatriotisme eller om han faktisk fortjener den.

Fergusons fem beste kjøp:

5. Ole Gunnar Solskjær (1,5 mill. pund i 1996)
Skader frarøvet Solskjær de potensielt beste årene på fotballbanen, men kristiansunderen oppnådde likevel enormt mye i løpet av karrieren. United-fansen visste ikke mye om den unge gutten med det vanskelige navnet da han kom inn som innbytter mot Blackburn og scoret seks minutter senere, men det tok sannelig ikke lang tid før Ole Gunnar Solskjær var et velkjent navn i Manchester.

Solskjær hadde ingen problemer med overgangen fra Molde og norsk fotball til Premier League, og scoret 18 ligamål den første sesongen. Totalt ble det 126 mål på 366 kamper. Solskjær vant Premier League seks ganger, FA-cupen to ganger, ligacupen én gang, Champions League én gang og VM for klubblag én gang.

4. Cristiano Ronaldo (12,24 mill. pund i 2003)
Det startet ikke så bra i United, trodde 18 år gamle Cristiano Ronaldo, da Sir Alex Ferguson nektet å gi ham draktnummeret 28. «Du skal ha nummer 7,» sa Ferguson. Skotten tvang dermed den unge portugiseren til å bære samme draktnummer som George Best, Bryan Robson, David Beckham og Eric Cantona. Men Cristiano Ronaldo har vist at han kan leve og blomstre med press.

Han er fortsatt bare 24 år gammel, men allerede har han vunnet to ligagull (2007 og 2008), Champions League (2008), FA-cupen (2004) og ligacupen (2006 og 2009). Snart kan han kanskje legge ligagull nummer tre og Champions League-triumf nummer to til samlingen.

3. Roy Keane (3,75 mill. pund i 1993)
Den hissige iren ble tidenes dyreste britiske spiller da Ferguson kjøpte ham fra Nottingham Forest i 1993, men så ga til gjengjeld den store investeringen enorm avkastning. En skade på Bryan Robson ga Keane plassen ved siden av Paul Ince på midtbanen, og den sjansen benyttet han begjærlig.

12 år senere forlot han Old Trafford med sju ligagull, én seier i Champions League og fire FA-cuptriumfer. Keane var kaptein i klubben fra 1997 til han ble fristilt i slutten av 2005.

2. Peter Schmeichel
(530.000 pund i 1991)
«Århundrets røverkjøp,» sa Sir Alex Ferguson da han kjøpte dansken fra Brøndby for 530.000 pund i 1991. De åtte sesongene Schmeichel tilbrakte på Old Trafford ga ham fem Premier League-titler, tre FA-cuptitler, én ligacupseier og ikke minst seieren i Champions League i 1999.

I en markedsundersøkelse med 200.000 deltakere, gjennomført av Reuters i 2001, ble Peter Schmeichel kåret til tidenes beste keeper foran Lev Yashin og Gordon Banks. Vi våger å påstå at minst et par av de ligagullene United vant i årene 1991-1999 ville gått tapt uten Schmeichel.

1. Eric Cantona
(1,2 mill. pund i 1992)
Leeds United vant ligaen med Eric Cantona i 1992, og solgte ham til Manchester United for 1,2 millioner pund i november samme år. Franskmannen var kjent som en bråkmaker før han kom til Old Trafford, men der fant han seg virkelig til rette og ble raskt en enorm publikumsfavoritt.

Eric Cantona bidro sterkt til at United i 1993 tok sitt første ligagull siden 1967, og totalt ble det fire ligagull på fem år for Cantona i United før han la opp i 1997, bare 31 år gammel. Det eneste året United ikke tok gull med Cantona i klubben, var 1994/95, da franskmannen var utestengt i et halvt år for å ha sparket ned en tilskuer. United-fansen kåret ham i 2001 til klubbens beste spiller noensinne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere