*Nettavisen* Sport.

Fersk FIFA-rapport: - Kampfiksingskandale før VM i Sør-Afrika

VANT: Spania vant VM 2010. Flere kamper skal ha blitt fikset rett før VM. Foto: Roberto Schmidt (Afp)

Dommer skal ha mottatt 100.000 dollar i forkant av fotballkamp.

01.06.14 17:10

Ifølge New York Times skal en helt fersk FIFA-rapport inneholde beviser om at minst fem kamper i forkant av VM i 2010 skal ha blitt fikset.

Dokumentene som New York Times har fått tak i er ikke offentliggjort enda. Man frykter at om de blir det, vil det skade folks syn på VM i forkant av Brasil-VM, som starter 12. juni.

Det at den amerikanske avisen nå kommer ut med dette kan likevel være nok til å ryste en hel fotballverden. Gjennom å intervjue spillere, dommere, gamblere, etterforskere og eksperter på saken, samtidig som man har fått tak i e-poster og andre dokumenter fra FIFA, har storavisen nå visstnok håndfaste beviser på kampfiksingen.

Opptil 15 kamper kan, ifølge rapporten, ha blitt forsøkt fikset.

Mottok 100.000 dollar
Den amerikanske avisen melder blant annet at en dommer som heter Ibrahim Chaibou skal ha mottatt 100.000 dollar i 100-dollarsedler. Det skal være en dommerkollega som har røpt at Chaibou gikk rundt med denne pengesummen på seg.

Samme dag som Chaibou satt disse pengene i banken, dømte han Sør-Afrika mot Guatemala. I den kampen ble det blant annet gitt to straffespark for hands, uten at spillerne var i nærheten av ballen. Kampen skulle egentlig ikke dømmes av denne dommeren, men kort tid før kampstart ble det likevel bestemt at Chaibou skulle dømme. Sør-Afrika vant kampen 5-0.

Dommeren selv nekter for å ha vært innblandet i kampfiksing, selv om New York Times legger fram flere beviser som kan felle mannen.

Også kamper med USA og Australia involvert skal være mistenkte i saken.

680 kamper
The Times forteller at Europol i 2013 kom med en rapport som mistenkte hele 680 fotballkamper for å være fikset mellom 2008 og 2011.

Begrunnelsene skal være merkelige dommeravgjørelser, som røde kort og straffespark som verken spillere eller publikum forstår noe av.

Både kamper fra kvalifisering til VM og kamper fra de største europeiske ligaene skal være blant de 680 kampene.

Kampfiksingsaken kommer samme dag som Qatar kan komme til å miste sitt fotball-VM i 2022 grunnet korrupsjon.

Les om den saken her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.