Fifa-delegater beskyldt for korrupsjon

Foto: Bernat Armangue (AP)

Prøvde å selge sine stemmer til fotball-VM i 2018. Nå starter Fifa interngransking.

17.10.10 15:13

Det er den engelske avisen Sunday Times som kommer med de oppsiktsvekkende beskyldningene. Avisen skal ha sikret seg videobevis på at nigerianske Amos Adamu, som er medlem av Fifa Executive Committee og president i det vestafrikanske fotballforbundet, ber om 500 tusen pund, nesten fem millioner kroner, for sin stemme til hvor fotball-VM i 2018 skal arrangeres.

England kjemper mot Russland, Spania/Portugal og Nederland/Belgia om å få være vertskap for mesterskapet om åtte år. Også USA søkte, men trakk sitt kandidatur tidligere denne uken for å satse på VM i 2022.

Les saken: Fotball-VM til England og USA?

Brukte skjult kamera
Undercover-journalistene fra Sunday Times utga seg for å være amerikanske lobbyister for USA sin søknad. Videobeviset skal vise at Adamu ble spurt om penger kunne påvirke hvem han stemte på.

- Selvfølgelig vil det ha en effekt. Det er åpenbart. Hvis dere vil investere vil dere jo også ha stemmen, skal Fifa-offiseren ha svart, ifølge bbc.co.uk.

Og han er ikke den eneste som nå avsløres som korrupt i Fifa-sammenheng. Presidenten for Oseanias fotballforbund, Reynald Temarii, skal ha bedt om penger til finansiering av et sportsakademi for sin stemme, også dette dokumentert på film.

Fifa vil granske delegatene
Fifa har sendt ut en pressemelding med følgende kommentar:

- Fifa og Fifas etiske komité følger anbudsprosessen for 2018 og 2022 Fifa World Cup tett, og vil fortsette å gjøre det. Fifa har allerede bedt om å motta all informasjon og dokumenter knyttet til denne saken, og venter på å motta dette materialet. Fifa vil umiddelbart analysere materialet når det er tilgjengelig. Etter å ha gjennomført den analysen vil Fifa konkludere hva som eventuelt blir aktuelt å forta seg. I mellomtiden vil ikke Fifa gi noen ytterligere kommentarer i denne saken.

En komité bestående av 24 stemmer skal 2. desember avgjøre hvor VM skal arrangeres i 2018 og 2022. Brasil har blitt tildelt mesterskapet i 2014.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.