*Nettavisen* Sport.

FIFA-presidenten: - Mitt oppdrag er ikke avsluttet

VIL FORTSETTE: Sepp Blatter vil fortsette som sjef i FIFA. Foto: Paulo Whitaker (Reuters)

Såret Sepp Blatter vil fortsette som FIFA-president.

FIFA-president Sepp Blatter bekreftet ved avslutningen av kongressen i São Paulo onsdag at han neste år vil stille til valg for en ny periode.

- Mitt oppdrag er ikke avsluttet, det sier jeg dere. Neste års kongress vil avgjøre hvem som skal ta denne institusjonen inn i framtiden, men jeg er rede til å gjøre det, sa Blatter til delegatene og høstet utbredt applaus.

Europeiske fotballedere rev seg nok i håret. Tirsdag oppfordret flere av dem innstendig 78-åringen til å stå ved sitt tidligere løfte og gå av når denne presidentperioden er over neste sommer.

- Jeg har aldri opplevd noe så respektløst i mitt liv, verken på fotballbanen eller i mitt eget hus, sa Blatter om de klare ordene han fikk fra nederlandske Michael van Praag og engelske Greg Dyke.

Det er ikke første gang ledere fra hans eget kontinent har prøvd å kvitte seg med Blatter, men han har fortsatt betydelig støtte fra andre kontinenter, og det er sannsynlig at han neste år vil greie å skaffe seg en ny fireårsperiode.

Rødt kort

Tidligere onsdag ga kongressen rødt kort til forslagene om tidsbegrensning av verv og aldersgrense for tillitsvalgte. Det skulle være siste ledd i demokratireformen i det skandaleforfulgte forbundet.

Avstemningen er et nederlag for den tyske fotballpresidenten Theo Zwanziger, som regnes som arkitekten bak endringsforslagene. UEFA var eneste regionale forbund som støttet forslagene.

- Vi er helt mot dette, sa Haitis fotballpresident Yves Jean Bart til stor applaus.

- Vi arbeider i et demokratisk system, og det er systemet som må bestå.

Det elektroniske stemmesystemet sviktet, så delegatene måtte holde opp grønne eller røde kort for å avgi stemme. Forslaget fikk altså bokstavelig talt rødt kort.

Hadde forslagene blitt vedtatt, ville man ikke kunne ha FIFA-verv i mer enn tre perioder.

Integritet

I sin åpningstale unngikk Blatter å snakke direkte om korrupsjonsbeskyldningene rundt tildelingen av VM i 2022 til Qatar. Hans budskap til delegatene fra FIFAs 209 medlemsforbund var for det meste generelt.

Blatter sa at FIFA har et ansvar for at fotballen bidrar til positive forandringer og spurte hva organisasjonen kan gjøre for å få til det.

- Svaret er enkelt. Vi må lede ved eksempel, ved å vise integritet, og vi må lytte til alle stemmer. Vi må være ansvarlige og redelige i alt vi gjør. Vi må gjøre det rette selv om det har sin pris, sa han.

- Spesielt må vi stå sterke mot rasisme og diskriminering. Utelukkelser og tomme tribuner er ikke nok (som straff). Poengtrekk, utelukkelse eller nedflytting av lag må være eksempelet vi gir.

Michael Garcia, som leder FIFAs gransking av tildelingen av VM til Russland og Qatar, snakket til kongressen og informerte om at granskingen vil pågå lenger enn opprinnelig planlagt. Trolig blir rapporten klar først i høst. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag