RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FIFA reagerer på slaveavsløringer

Foto: Monatsje / NTB scanpix / Getty
Styresmaktene i Qatar bli koblet inn i saken.

Den britiske storavisen The Guardian la torsdag fram en rapport som avslørte at Qatar misbruker arbeidere fra fattige Nepal i forberedelsene til fotball-VM i 2022.

Ifølge rapporten utnytter Qatar arbeidskraft i stor stil og dette er organisert fra landsbygda i Nepal til toppen av forretningslivet i Qatar.

Mange av arbeiderne som kommer til Qatar har stor gjeld i hjemlandet og føler seg derfor nødt til å jobbe, selv om forholdene er svært kritikkverdige.

Mellom 4. juni og 8. august døde 44 arbeidere av blant annet hjertestopp og arbeidsulykker. Arbeidet som må utføres i Qatar omtales som enkelt og greit som slavearbeid.

LES MER: - Slaver dør i VM-forberedelsene

- Ingen unnskyldning
Etter avsløringen torsdag har det internasjonale fotballforbundet (FIFA) kommet på banen. Forbundet reagerer på det som omtales i The Guardian.

Ifølge BBC uttrykker FIFA nå sin bekymring for det som skjer i Qatar. VM-arrangøren har derfor bedt styresmaktene i oljenasjonen om å undersøke disse anklagene nærmere.

- Det finnes ingen unnskyldning for at en arbeidstaker i Qatar skal bli behandlet på denne måten, heter det i en uttalelse fra arrangøren.

- Helse, sikkerhet og verdighet for hver og én av de som er med på å sette i stand VM i 2022 er viktig for oss, og vi vil sørge for at denne episoden blir en katalysator for å forsikre et bedre miljø for alle arbeidere som bor og jobber i Qatar, heter det videre i uttalelsen fra arrangøren.

- Trygghet og sikkerhet
VM-arrangøren føler seg sikre på at arbeidsmiljøet til alle som er involvert i å bygge fasiliteter til VM skal bli tilfredsstillende.

- Vi mener at alle som er involvert i bygningsarbeid på VM-prosjekter, eller annen infrastruktur i Qatar, til en hver tid har rett til velvære, trygghet, sikkerhet og verdighet.

- Dette er en topprioritet for oss nå. Vi er allerede godt i gang med å levere det vi som vertskap har lovet til VM i 2022, heter det videre i pressemeldingen.

VM i 2022 er allerede blitt heftig diskutert på grunn av varmen om sommeren i Qatar, og flere fotballtopper har foreslått at turneringen skal spilles på vintertid.

Det er ventet at FIFA-toppene vil diskutere nettopp det nærmere under et møte i sveitsiske Zürich den 3. og 4. oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere