*Nettavisen* Sport.

FIFA skal dopteste alle VM-spillere

TESTET: Samtlige av Englands spillere kan regne med å bli testet under mesterskapet i Brasil. Foto: Matt Dunham (Ap)

- Vi kan teste hvem som helst, når som helst og hvor som helst, sier FIFAs medisinske.

12.06.14 13:33

Det internasjonale fotballforbundet tar krafttak mot doping under VM.

Samtlige 736 spillere skal testes. Alle får også et biologisk pass. Sammenlignet med mange andre idretter har fotballen vært relativt forskånet fra dopingsaker. Om det er bra eller dårlig, avhenger av hvem du spør.

Arne Ljungkvist, leder i IOKs medisinske avdeling, mener «antidopingvirksomheten ikke har vært så effektiv som ønsket».

UEFA-topp Michel Platini derimot har sagt at «doping ikke er noe problem i fotballen».

- Slik kan man også resonnere. Ingen idrett som bygger på styrke, kraft og utholdenhet er immun mot doping. Og det faktum at man nå gjør dette, er et bevis på at man innser at det finnes problemer også innad i fotballen, sier Ljungkvist til det svenske nyhetsbyrået TT.

Besøkte klubbene

Brasil-VM starter torsdag. Alle spillerne har fått biologisk pass med informasjon om blod- og hormonverdier. Metoden er blitt utviklet i blant annet ski, sykling og friidrett.

- I kampen mot doping er det viktig at de store forbundene tar sitt ansvar og går foran som gode eksempler. Det er derfor veldig bra at FIFA gjør dette i forbindelse med sine verdensmesterskap, sier Ljungkvist.

Allerede under fjorårets kontinentcup begynte FIFA å samle inn prøver til de biologiske passene. Klubber som Barcelona, Chelsea og Liverpool, som har med mange spillere i VM, har fått besøk i forkant av Brasil-VM.

Maradona ble sendt hjem

Testingen kommer til å intensiveres under selve mesterskapet.

- Vi kan teste hvem som helst, når som helst og hvor som helst, sier FIFAs medisinske sjef Jiri Dvorak til AFP.

Logistikken har vært en utfordring for dopingjegerne. Brasils eneste internasjonale dopinglaboratorium i Rio de Janeiro mistet sin godkjennelse i fjor. Det betyr at prøvene måtte sendes til Lausanne for analyse innen 36 timer.

Den mest kjente dopingsaken i fotball er Diego Maradona. Den argentinske legenden ble sendt hjem i tårer fra VM i 1994 etter at han testet positivt for efedrin. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag