Fikk slakt sist - nå kommer nytt forslag til seriesystem

Seriekomiteen rører ikke 2.-lagene i divisjonssystemet når den skal levere innstillingen sin til ny seriestruktur til styret i Norges Fotballforbund.

Seriekomiteen rører ikke 2.-lagene i divisjonssystemet når den skal levere innstillingen sin til ny seriestruktur til styret i Norges Fotballforbund. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Seriekomiteen rører ikke 2.-lagene i divisjonssystemet når den skal levere innstillingen sin til ny seriestruktur til styret i Norges Fotballforbund.

Styreleder Bjarne Berntsen i Norsk Toppfotball (NTF) sitter i seriekomiteen som skal komme med forslag til ny seriestruktur i norsk fotball. Han ønsker ikke å si hvilke konkrete endringer de foreslår når de leverer sin innstilling til forbundsstyret i oktober, men røper at det ikke blir gjort noe med 2.-lagene.

– Det var et utvalg som så på den problematikken for noen år siden, og da var det et stort flertall for dagens ordning. Det er ikke snakk om at det skal endres nå, sier Bjarne Berntsen til NTB.

Fra elite til nivå fire

Berntsen bekrefter at det nå gjenstår kun to-tre møter før de skal overlevere forslaget.

– Seriekomiteen skal prøve å ha klar en innstilling til forbundsstyret i løpet av oktober, avslører han.

– Vårt mandat er at vi skal se på dagens serieordning fra eliteserien til og med nivå fire, sier Berntsen.

– Hvor viktig er det for dere å få gjennom en endring?

– Hvis endringen er til det beste for topp- og breddefotball i norsk fotball, er det viktig. Om vi ikke kommer fram til noe som gjør systemet bedre, er det ikke vits å fremme et forslag.

Etter at seriekomiteen har levert sitt forslag til forbundsstyret vil det gå via en høring før det besluttes om forslaget skal fremmes på fotballtinget neste år.

Hypercube-info

Det skapte store bølger i norsk fotball da nederlandske Hypercube kom med sine forslag til endringer i det norske seriesystemet i fjor. Blant annet foreslo selskapet å flytte cupfinalen til våren, samt gå over til en sluttspillvariant for eliteserien.

Motstanden har gjort at seriekomiteen har gått grundig til verks før de kommer med nye forslag.

Til tross for at noen av forslagene fra selskapet møtte motbør, brukes mye av informasjonen som ble samlet inn den gang.

– Alt det arbeidet og den informasjonen Hypercube samlet, er god å bruke, sier han.

Dansk dialog

I Danmark besluttet de på rekordtid å endre strukturen på toppdivisjonen. Superligaen skal gå fra 12 til 14 lag, hvor de seks øverste møtes til sluttspill om medaljene, mens de åtte siste kjemper for å unngå nedrykk.

– De var nok mer effektive enn oss. De holdt på i fem måneder, mens vi har holdt på siden i fjor. Akkurat i dette tilfellet var Danmark mer effektive, erkjenner Berntsen.

Gjennom sitt virke som styreleder i NTF var Berntsen på styreseminar i Danmark i august. I den forbindelse ble seriestrukturen et naturlig tema, men han vil ikke røpe om seriekomiteen vil anbefale samme oppskrift for norsk fotball.

– Noe av det var likt det vi har snakket om i komiteen, mens noe av det andre var annerledes. Vi har hatt en god dialog med danskene om bakgrunnen for valget og prosessen for øvrig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.