Gå til sidens hovedinnhold

Filmen FIFA ville stoppe

Mandag kl. 22.40 sender TV 2 dokumentaren om korrupsjon, pengesløsing og maktmisbruk i organisasjonen som eier VM.

Mannen bak den BBC-sendte dokumentaren, Andrew Jennings, ga tidligere i år ut boken «Rått spill: FIFAs hemmelige verden».

- Du skriver fiksjon, sa den mektige FIFA-sjefen Sepp Blatter til forfatteren, og forsøkte å hindre at boken ble utgitt gjennom rettsapparatet i Sveits.

Tidligere har Blatter måtte tåle hard offentlig kritikk fra de norske fotballtoppene Per Ravn Omdal og Karen Espelund.

TV 2 Nettavisen ga boken terningkast fem, og skrev blant annet:

Beretningene gir et spennende og unikt politisk, moralsk og økonomisk dypdykk i organisasjonen som styrer verdens største idrett. Les den før VM sparkes i gang om to uker, og du får garantert et litt mer nyansert syn på fotballshowet fra TV-skjermen.

Forfatter Andrew Jennings har er mest kjent for sine tre tøffe bøker om korrupsjonen i Den internasjonale olympiske komité, og levnes mye av æren for at opprydningsarbeidet kom i gang. De fem siste årene har briten undersøkt Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

HER ER NOEN AV AVSLØRINGENE I JENNINGS FIFA-BOK:

- i akutt pengenød solgte FIFA de fremtidige markedskontraktene til VM og pyntet opp 2000- og 2001-regnskapene med vel 3,5 millarder norske kroner. Dette til høylytt protest fra den nå sparkede FIFA-generalsekretæren Michel Zen-Ruffinen, som sa følgende under FIFA-kongressen i 2002: «Rapporten om finansene som blir presentert for dere viser ikke det sanne bildet det burde ha gjort, tvert imot ser noen tall bedre ut enn de i virkeligheten er».

- president Joseph Blatter nekter å offentliggjøre hva han tjener og hvilke goder han får i jobben. Jennings skriver at sveitseren hever vel 20 millioner norske kroner per år i tillegg til at FIFA dekker leiligheten hans (10.000 kroner i ukesleie) og betaler for Mercedesen. Men det er ikke alt. På toppen kommer et ukjent antall bonuser (blant annet en sekssifret lojalitetsbonus som utbetales hver 1. juli) og en sluttpakkeavtale dersom FIFA gir Blatter sparken. Denne er på 120 millioner kroner. Og ikke nok med det: FIFA betaler presidentens inntektsskatt!

- Andrew Jennings viser til to tilfeller av stemmetrigging i 1996 (FIFA-kongressen i Zürich) og to år senere (FIFA-kongressen i Paris). I begge tilfellene ble en fraværende Jean-Marie Kyss, som representerer Haiti, erstattet. I Paris stemte den ulovlige erstatteren da Joseph Blatter slo UEFAs Lennart Johansson i kampen om å bli FIFA-president.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken