RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finale-smellen United aldri glemmer

Foto: Shaun Botteril/Getty Images Sport
Sist oppdatert:
Og nå vil Aston Villa kopiere bragden fra 1994.

Året var 1994.

Manchester United var i ferd med å etablere seg som Englands beste fotballklubb og året skulle bli et av mange store for Sir Alex Ferguson og hans fremadstormende disipler.

Laget fra industribyen stakk av med både Premier League-tittelen og FA-cuptrofeet denne sesongen, men det er likevel én kamp som kanskje huskes bedre enn noen av de andre.

3-1-tapet for Aston Villa i ligacupfinalen 27. mars. Dette var nemlig ikke bare et surt tap for United, det var også et tap som stoppet klubben fra å skrive engelsk fotballhistorie.

Følg ligacupfinalen mellom Aston Villa og Manchester United i Norges raskeste livesystem fra klokken 16.00.

Kanchelskis bakerste mann
Ingen engelske klubber har nemlig vunnet en «nasjonal treble», det vil si å vinne Premier League, FA-cupen og ligacupen i en og samme sesong, men United kom utrolig nære.

Åtte minutter før full tid ledet Aston Villa overraskende 2-1. Dalian Atkinson og Dean Saunders hadde scoret for Villa, mens Mark «Sparky» Hughes hadde redusert for United.

United jaget i kjent stil en sen utligning.

Men skulle i stedet få en rett i fleisen.

Villa kontret og Tony Daley satte ballen i stolpen. Returen endte opp hos Atkinson som fyrte av. Ballen traff hånda til Andrej Kanchelskis, og dommeren pekte kontant på straffemerket.

- Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan Andrej Kanchelskis endte opp som bakerste mann, minnes tidligere United-stopper Gary Pallister, og sikter til at russeren ikke akkurat hadde gjort seg kjent for sine defensive kvaliteter under tiden i engelsk fotball.

Dean Saunders gjorde ingen feil fra krittet, og satte inn sitt andre mål for kvelden. Dermed punkterte han kampen i Villas favør.

- Det var helt åpent bak der, fordi vi dyttet alle mann i angrep for å få en utligning. Men de var nådeløse på kontringen, og straffet oss for det vågale spillet, forteller den tidligere stopperen.

- Leide inn komiker
Aston Villa-manager Ron Atkinson, som tidligere var sjef i United, hadde slått gamleklubben i en ligacupfinale for andre gang siden han ble erstattet av Ferguson. «Big Ron» var nemlig også sjef for Sheffield Wednesday, da de vant finalen i 1991.

Villa-kaptein Kevin Richardson, som tidligere hadde vunnet ligacupen med både Everton og Arsenal, husker at Atkinson spilte en svært viktig rolle i triumfen over United.

Richardson forteller at manageren hadde leid inn komikeren Stan Boardman til å underholde spillerne før kampen.

- Nervøs energi kan være en uheldig ting før slike kamper, fordi det sliter på spillerne. Men Stan fortalte vitser før kampen slik at alle var avslappet, og ikke tenkte så mye på kampen.

Ifølge Richardson var det ikke første gang at Ron Atkinson hadde brukt en slik uortodoks metode før en viktig kamp.

- En gang dro han inn en operasanger i garderoben før kamp. Han var villig til å gjøre alt for å få spillerne til å slappe av.

- Prøver å glemme det
Men mens Villa-heltene fortsatt husker kampen med glede, så har Gary Pallister forsøkt å fortrenge det hele.

- Det var en dårlig dag for oss, og derfor har jeg gjort mitt beste for å glemme den, sier Pallister om finaletapet på Wembley.

Pallisters ønske om å glemme finalen i 1994 er nok først og fremst fordi United var storfavoritter til å sikre seieren.

Aston Villa var også et godt lag på den tiden, men Atkinsons gutter hadde vært i svært dårlig form i forkant av oppgjøret, mens United som nevnt var Englands klart beste lag på den tiden.

Birmingham-laget hadde riktignok også stjerner.

Andy Townsend, Dean Saunders, Dalian Atkinson og den tidligere United-stopperen Paul McGrath var alle hete navn.

Men Fergusons førsteellever i oppgjøret på Wembley var langt mer fryktinngytende. Eric Cantona, Steve Bruce, Paul Ince, Roy Keane, Mark Hughes og Ryan Giggs spilte alle fra start i finalen.

- Villa snudde formen sin på hode den dagen. Men det var først og fremst vi som sviktet. Villa fortjente seieren, og vi satt igjen og slikket sårene. Men tapet førte også noe godt med seg. Det ga oss motivasjon til å vinne ligaen og FA-cupen, sier Pallister.

Men søndag kan Manchester United endelig få sin revansje over Aston Villa, da de to lagene på ny møtes til dyst i finalen.

Jakter revansje
United har den siste tiden hatt et godt tak på Villa, men gikk på en 1-0-smell mot Birmingham-laget hjemme på Old Trafford i desember. Dette var de rødes første tap mot Villa på 25 kamper i alle turneringer. Aston Villa er også ubeseiret på sine siste 12 kamper i alle turneringer før finalen.

Aston Villa har totalt spilt åtte ligacupfinaler i historien og vunnet fem av dem (Liverpool har vunnet mest med sju). United har totalt spilt sju finaler. De har vunnet tre ganger, mens de har måttet bite i det sure eplet fire ganger.

I semifinalen slo Fergusons gutter ut erkerival Manchester City i en spennende og følelsesladet batalje over to kamper.

Skotten tror ikke finalen blir like intens.

- Jeg tror ikke finalen vil vekke de samme følelsene som semifinalen. Dette blir en helt annen kamp. Wembley er noe helt spesielt, og slik har det alltid vært, sier Uniteds legendariske sjef.

Vil kopiere heltene
Villa-manager Martin O'Neill håper å kopiere heltene fra 1994.

- Vi har mange bilder av de gamle lagene på veggen her. Hvorfor ikke? Suksessen de lagene oppnådde er noe vi også streber etter, og nå har vi sjansen til å gjøre noe med det, sier nordiren som tok over jobben i Aston Villa tilbake i 2006, etter at han tidligere hadde ledet Leicester og Celtic til suksess.

For John Carew blir det hans første finale i England, om han kommer på banen.

- Vi skal nyte øyeblikket, spille bra fotball, og skrive nye sider i klubbens historiebok. Det hadde vært fantastisk, sier den store nordmannen, og kanskje er det nettopp han som kommer til å stjele overskriftene søndag kveld?

Kilder: Manchester Evening News, BBC, The Telegraph, Wikipedia.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere